• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
от доста време чета форума, реших да помоля за съвет. Извинявам се ако е обсъждана темата вече, но не открих нищо с търсачката!

Става въпрос за топлоизолация на открита тераса - под нея е всекидневната. Къща е - в груб строеж все още!
За откритата терса съм решил - топлоизолация, паролизолация, замазка, хидроизолация - отгоре граниотогрес.

Колебанията ми са за топлоизолацията - дали да е каменна вата или XPS.
Знам за добрите качества на ватата - но сравнявайки характеристиките нещо за нея ме приетснява, а именно:
Напрежение на натиски при 10% деформация - при ватата е около 30, докато при XPS е 200 до 300 според дебелина и производител.

При положение че терсата ще се ползва за лятна кухня, т.е. ще се върви върху нея, евентуално по леки мебели - дали слагайки ватата няма да се получат слягания след време?

Благодаря предварително за отговорите!

Поздрави

Ясен
trix - специалист
разбира се че ще сложиш фибран за под,отгоре замазка (с арматура) 3 см :wink:
torbalan - Дървен философ
аз не разбрах терасата има ли съществуаща плоча?

ако има - под плочата 20 см. вата и гипсокартон за таван, а отгоре - хидроизолация, замазка и гранитогрес...

аз така направих моята :)
Тани - модератор
trix написа:
Защо си толкова категоричен? Би ли се обосновал!
trix - специалист
Тани написа:
trix написа:
Защо си толкова категоричен? Би ли се обосновал!
основа с изолация за гранитогрес на тераса :)
valqk - специалист
Да попитам и аз, че нещо не мога да си го представя.
Ще си изолирам терасите - отгоре и отдолу, че съм с поводо и се опитвам да реша/разбера как е най-добре.

В момента по терасите има мозайка за под и отдолу си е плочата.
Мисля отдолу да налепя 2х5см стиропор и да се измаже (както и отсрани на плочата.

Отгоре се чудя дали да къртя мозайката и да остане гола плоча или направо в/у нея?

Самата изолация отгоре мисля да е:
1. Фибран 10см дюбелиран за плочата (има ли нужда от дюбелиране или ще кажете някаква друга идея? пяна не ми се струва подходяща?)
2. армировка 1-2см (п.п. как се прави армировката - лепило за плочки + мрежа? - не съм чел още)
3. хидро изолация някаква (мога ли да я съчетая с армировката или не е добра идея (примерно водно стъкло в лепилото)) - нали има цименто-подобни някакви.
4. гранитогрес или там плочки за външен монтаж. Миналата година в практикер купих за коридора някакви (не помня дали се водеше гранитогрес), които издържат на -20 според производителя (кажете за какво и какви да гледам)?

пароизолация? трябва ли?

много благодаря на всички за съветите! :roll:
п.п. извинявам се на колегата, че му спамя темата ама да не се повтарят.
Tsilkov - майстор
valqk написа:
пароизолация? трябва ли?
Не.
valqk написа:
Мисля отдолу да налепя 2х5см стиропор и да се измаже (както и отсрани на плочата.
Защо не 1Х10 :?
valqk - специалист
Tsilkov написа:
valqk написа:
пароизолация? трябва ли?
Не.
valqk написа:
Защо не 1Х10 :?
И аз се зачудих за пароизолацията на пода... навън...

Не съм виждал 1х10, ако има - 1х10 :)

А за другите неща?
valqk - специалист
XPS-a вече е на лице. Взех си от Нитера - Румънски някакъв оранжево-жълт 10см 30кг/м3. Надявам се да става. Май е една идея по-мек от фибранския,
но цена - 2.5лв/м2 има значение.

Реших да лепя XPS-a с пяна за мозайката. ОК ли е според вас?

Крайния вариант на който се спрях е:
1. Изомраз - цветен
2. Замаска 4-5см с мрежа в нея 3-4мм и с добри наклони за правилно оттичане. (1% дали ще е достатъчен - говорим за тераса с размер 785х216?)
3. XPS залепен с пяна

съвети, препоръки?
Имам и въпрос - след като залепя XPS-a отгоре, преди замаската дали трябва да му сложа мрежа и лепило или няма нужда?
Май няма нужда, но се надявам опитните да кажат.
Много благодаря на всички отзовали се!
:drinkers:
VLADO66 - майстор
XPS го лепиш леко,само колкото да не се размества като го редиш.Не се шпаклова и омрежава. Арматурата я отдели с нещо от XPS-а така че да попадне замазка под нея.Наклона може и да е по-малък стига да го има.
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на открита тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: