• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
goss - напреднал
Здравейте. Ще сменям дограмата на една стая. Прозорците и са на юг-югоизток. Апартаментът е на 4 етаж, има тераса, а от изток съседния вход е изнесен напред, така че закрива изгряващото слънце. През зимата слънцето и ниско над хоризонта на юг и топли и осветява стаята. През лятото слънцето е високо, пече силно на терасата, но слънчевите лъчи почти не влизат в стаята. За южно изложение препоръчват 4-сезонно стъкло, но нямали то да спира слънчевата топлина, която влиза в стаята през зимата. Има ли някой опит с К-стъкло при такова изложение? Става ли "парник"? Благодаря ви предварително за помоща.
Последна промяна от goss на съб сеп 29, 2012 9:20 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Ще спира естествено притока на топлина през зимата.За да не става парник лятото ти трябва слънцезащита (+ климатик) ,а за южна посока това е много лесно.

P.S.Някой може ли даде параметри или модел+марка на прословутото "четири сезона".Аз в никой технически каталог не съм го виждал ,а на запитване на три малки фирми съм получавал отговор само че е "много убаво".
stiv1961 - майстор
Ето някои от производителите:
Energy N - Glaverbel
Clima Guard Solar - Guardian
Мултифункционално - Шишеджам
http://uk.saint-gobain-glass.com/b2c/de ... e&id=20562
goss - напреднал
Сега през лятото в тази стая не е много горещо, защото слънцето напича терасата и много малко влиза в стаята. През зимата слънцето е ниско и дори навън да е студено, нямам нужда от отопление ако навън има слънце /само вечер се пали печка с дърва/. Идеята която имам е да преместя печката в съседната стая и да прекарам кюнците през стената, така че да отоплявам двете стаи. Така през зимата тази стая трябва да се отоплява от слънцето и от топлите кюнци на печката. Нямам климатик и не искам да слагам. Целта е давам по-малко пари за ток, а не да давам и пари за охлаждане през лятото. Затова се колебая - 4 сезонното стъкло ще спре топлината от слънцето през зимата, а с К-стъклото ще става много горещо през лятото. Затова ме интересува вашия опит с тези стъкла и доколко горните твърдения са верни. Предвиждам и топлоизолация на стената, където е прозореца. Това би трябвало още да намали загубата на топлина през зимата и да намали затоплянето през лятото. А дали няма да увеличи и затоплянето през лятото? Замислям се и дали да не сложа някаква тента на терасата през лятото, защото слънцето напича много терасата.
Tsilkov - майстор
То "4 сезона" вътрешното стъкло пак е с нискоемисионно "К стъкло" което спира топлината от стаята под формата на радиация да излиза на вън.Разликата е ,че при 4 сезона има и един външен слой които спира слънчевите лъчи лятото.От таблицата на stiv 1961 за Glaverbel гледам ,че 4 сезона с топлопреминаване 1,3WmK има соларен фактор(преминаване на лъчите на слънцето товън) 40% докато обикновенно нискоемисионно има 67%
http://www.yourglass.com/configurator/G ... esult.html

Това си води почти двойна разлика в слънчевата енергия което ти помага през лятото ама вреди зимата :) .Затова ти казах ,че аз бих сложил тента и "обикновенно" нискоемисионно стъкло.
Топлоизолацията пък спира топлината отвън и лъчите лятото ,но пък през ноща вреди защото няма как насъбралата се топлина да излезе.
VLADO66 - майстор
Така е-когато слагах дограмата нямаше 4 сезона и сложих К.В последствие сложих поликарбонатни навеси на южните прозорци и лятото няма почти никаква нужда от климатизация
goss - напреднал
А получава ли се конденз по К-стъклото?
pavkatay - майстор
goss написа:
А получава ли се конденз по К-стъклото?
Ако вариш боб и не се отопляваш нищо не може да те спаси.
goss - напреднал
Няма да варя боб, това не е кухня. Питам защото в една фирма ми казаха, че при К-стъклото се образува конденз по краищата на стъклото близо до стъклодържачите. Аз си мислех, че кондеза трябва да се намали защото стъклото е по-топло от обикновеното.
Tsilkov - майстор
K стъклото намалява конденза спрямо обикновенно. Ако ти сложат кофти дистанционери наистина се получава въпросния ефект.За това се слагат PVC дистанционери напр. SWISSSPACER - http://www.city-comfort.com/bg/products ... swisspacer
Последна промяна от Tsilkov на чет окт 11, 2012 9:31 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "К-стъкло или 4-сезонно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: