Напишете въпрос свързан със санирането.
emosms - специалист
Здр,
По принцип знам, че фибранът се използва за външна изолация.
Възможни проблеми при ползването за вътрешна изолация са конденз и мухъл.
Слагах фибран на външните стени на панелката ни, година и половина няма проблем с мухъл, макар че наблюдавах конденз в един ъгъл, на две външни стени, едната е около метър към тераса и там реших да не слагам изолация.
---
Сега обмислям саниране на къщата на село.
Идеята е - 6 сантиметра фибран вътрешна изолация на външните стени и 10 сантиметра стиропор на тавана за някаква паропропускливост.
На тавана изолация само на първи етаж, приземния е нисък и няма да се занимавам.
Първия етаж е тухла, тавана му е бетонена плоча.
Не искам да развалям фасадата на къщата, която е каменен зид 50-60 сантиметра на приземния етаж, и напълно запазена пръскана мазилка нагоре.
Приемам всякакви мнения.
Благодаря Ви!
emosms - специалист
Някакво странно мнение от 'съселянка', че при слагане на вътрешна изолация в приземен етаж с каменен зид и смяна на дограмите получили много влага и конденз и...
- през лятото било като парник, хладното изчезнало....
Това последното не го разбирам
KIBRIT - специалист
emosms написа:
Идеята е - 6 сантиметра фибран вътрешна изолация на външните стени и 10 сантиметра стиропор на тавана за някаква паропропускливост.
Гипсокартон и вата,не е ли по-удачен вариант ?
5kof - специалист
Преди 4 години правих ремонт на апартамента си. По съвети на майстора, който помагаше правихме вътрешна изолация с фибран 5см. Той ни заведе на един обект, на който е работил и видяхме това изпълнение. До сега нямам никакви ядове. Но никога не е късно да станеш за резил. Става въпрос за жил. блок, тухла, с външна изолация 10см. стереупор.
emosms - специалист
Не знам,
сега четох, че фибран или някакъв xps се ползва външно върху бетон.
а стиропор, EPS, външно върху тухла.
Има неопор, които е с по добра изолация от обикновен стиропор, но е паропропусклив като стиропор.
Каменната вата е съизмерима като цена с XPS, предполагам без гипсокартона отгоре.
---
Но, за употребата на XPS и EPS за Вътрешна изолация, съответно върху тухла, бетон, камък, не съм открил инфо.
---
Предполагам, с ватата няма да има проблем с паропропускливостта, също в една зона на изолираната стена мисля да има малко фаянс и ще е по-лесно.
Обаче, ако се получи точка на оросяване вътре във ватата? При вътрешна изолация възможно ли е?
Имаше една програмка за смятане на точката на оросяване, сега не мога да я намеря.
8180 - майстор
emosms написа:
Но, за употребата на XPS и EPS за Вътрешна изолация, съответно върху тухла, бетон, камък, не съм открил инфо.
Ти май повече обичаш да се самочетеш.
Къде го търси това "засекретено инфо".
Две теми по-надолу, ВЧЕРА за пореден път се писа по въпроса.
viewtopic.php?f=2&t=40177
Хайде прочети, пък питай конкретно, ако нещо остане неясно.
Не ни запознавай с мнението си предварително, защото е невярно в по-голямата си част.
hygro - майстор
emosms написа:
Имаше една програмка за смятане на точката на оросяване, сега не мога да я намеря.
Програма не ти трябва - бучкаш с пръст по диаграмата на Молиер и отчиташ.
emosms - специалист
Прочетох поста, ако е запечатано с xps се елиминира конденз между тавана и изолацията, не дават сведения за конденз по повърхността на самия xps
Притеснява ме конденз и мухъл при вътрешна изолация на стените.
Като цяло, вътрешната изолация се отрича като неефективна, но това ще.
Дори съм чувал мнения от майстори, че ако искам да си пазя топлия въздух в стаята с вътрешна изолация, да си сложа 8,10 или повече сантиметра стиропор само на тавана и това е :)
---
Мнението ми е, че питам как се прилагат различните материали за изолация вътрешно, при стени от тухла, камък, бетон.
Мерси за диаграмата :), но не съм сигурен как да я използвам.
Къде са дебелините на стените и изолацията от съответен материал, при зададена външна, вътрешна температура и относителна влажност, и къде вътре в конструкцията може да се получи точка на оросяване.
---
п.п.
значи, логически като се помисли, при вариант само вътрешна изолация, голямата температурна разлика е между вътрешната изолация и стената.
Съответно точката на оросяване и образуването на конденз ще е между стената и изолацията??
Ако се запечатат и стените и тавана с xps, за да не достига влагата до стената, съчетано със смяна на дограмите, няма ли да има обилен конденз по тавана и в ъглите, по вътрешната повърхност?
---
Абе чета и все повече се обърквам, май всякаква изолация на приземния етаж с каменните стени ще отпиша от плановете. Наистина можело да има ефект на парник през лятото и да изгубя натуралното хладно :)

Тема "фибран вътрешна изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: