Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, живея в панелен блок, който е пуснат в експлоатация 2001г. поне нашия вход, проблема ми идва от това, че зимата е адски студ и топлината от вътре просто отива в атмосферата, най осезаемо е в една то спалните.
За спалнята : една от стените е между двата входа и фугата там е към 20-25 см. което според мен не позволява полагане на външна топло изолация, другата е от към стълбището 70% и 30% към фасадата на блока за, която мисля от вън някакси няма да е естетически добре за от към стълбите да се направи и третата стена е тази с прозореца, който 6 камерен профил с 4 сезонно стъкло, тя ще се изолира догодина от вън с 5 см. стиропор и ще се комбинира със съседите под и над мен, но ми се иска да си я изолирам и от вътре, накрая остава въпроса с тавана искам и на него да му сложа изолация.
Отоплението в стаята е с климатик и е постоянно климатика се включва отктомври и се спира към март месец.
Въпроса ми е каква би била най удачната вътрешна изолация, не искам да спестявам от пари за материали, а от пари за ел.енергия. Апартамента е в Бургас можеби има значение.
Поради факта, че не съм на ясно с Т.И искам съвет от специалисти каквито вярвам, че има тук !
това е скица на спалнята

Прикачен файл

спалня 1.JPG
спалня 1.JPG (34.91 KиБ) Видяна 4414 пъти
Последна промяна от terero на съб ное 17, 2012 10:45 am, променено общо 1 път.
След 10 дневно търсене , четене на статии и коментари изводите са :
1. Всеки си държи на мнението било то фибран, стиропор или вата каменна-минерална.
2. Фибран затворена структура през, която не преминават водни пари от вътре на вън съответно и обратно( ако го използвам за вътрешна изолация на стената, която е с фугата между входове би трябвало да не допуска преминаването на водни пари към студената стена и би трябвало да не се образува конденз и мухал.
3. Стиропор позволява да преминават водни пари (или както казват стената диша) съзирайки стената от точка 2 водните пари преминават през изолацията достигат до студената стена и кондензират, конденз -мухал.
4. Каменна или минерална вата в пред стенна обшивка с гипс картон ( препоръчвано много изпълнението с минерална вата и картон ) или пресована каменна вата без гипс картон и конструкция, но изследванията сочат, че същите са канцерогенни и за да не е просто слух ето една статия http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0% ... 0%B0%D0%BA , а сигурно никой не иска семейството му да живее в риск.

Лично за мен мисля , че решението за спалнята е : стената с фугата между двата входа и за лепвам 5см. фибран, стената от към стълбището пак 5см. фибран, стена към фасадата с прозореца 5 или 8см стрипор от вътре и 5см. см стиропор от вън, за тавана само 5см стиропор .
Ако не съм прав или трябва да заменя някой от материалите или да увелича- намаля дебелината моля да ми кажете,
пак казвам не съм на ти с топло изолациите до този извод стигнах от това, което съм прочел до сега :ka:
Последна промяна от terero на чет ное 15, 2012 5:35 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
terero написа:
Ако не сам прав или трябва да за меня някой от материалите или да увелича- намаля дебелината моля да ми кажете,
пак казвам не съм на ти с топло изолациите до този извод стигнах от това, което съм прочел до сега :ka:
Като гледам, вече си "на ТИ" - в общи линии нямаш гафове, според мен, освен някои събражения за размисъл и уточняване:
1. Няма лошо да подсилиш фасадата с комбинирана ТИ - общо 10-13см., но това комбиниране обикновено оскъпява, освен ако не е свързано с някакъв друг ремонт.
2. Не съм категоричен, но някак не ми харесва неравномерното изолиране на външните стени. Тази между входовете, за мен си е външна и силно вентилирана обикновено (предвидените там защитни тенекии, често ги няма или са компрометирани). Продължението на стълбищната стена (не пишеш), но също става по-слабо место.
3. Не е лошо да се преценят термомостовете около подовата плоча (панел) - те като правило, се оправят с външната ТИ. Таванската плоча се решава с ТИ на тавана.

Замисленото, при всички случаи, ще има ефект и забележките, мисля, не са ФАТАЛНИ. Идеята е за евентуални корекции в същия "масраф".
Колегите Антон, Цилков и др. биха могли да уточнят, особено за междувходовата стена.
Май не съм описал правилно всичко в горният пост за, което съжалявам.
На скицата се опитах нагледно да обясня какво съм замислил да направя, за стената между входовете нарекох я съкратено стена А полагам фибран 5 см при това положение водните пари не биха достигнали повърхността на стената, която ще е с доста по-ниска температура от въздуха в стаята, за нея си мисля , че евентуалните термо мостове биха се получили в 2 места:
1. там където се свързват подовата плоча и стената, за щото би трябвало след като стената е запечатана и не се затопля част от пода да е с температурата на стената поне 50см навътре към средата на стаята (така си мисля), идеята за пода беше да се изолира също с 5 см фибран но при това положение си мисля, че ще губя топлината от съседа под мен, а се спрях на фибран поради механичната му якост.
2. там където се свързват тавана и стената поради факта , че в ъгъла ще има 2 различни материала като единия ще изолира по-добре от другия, но пък за сметка на това този,който ще изолира по-слабо ще е на та вана и бетона над него е пода на съседа над мен и се предполага, че зимата ще се отоплява и единия паро пропусклив а другия не.
Относно стената от към стълбите нарекох я стена Б си мисля,че проблема с термо мостовете би бил същия като при стена А, но тук само на тези 70% от стената, защото другите 30% са към фасадата, на която ще има външна изолация проблема с пода и тавана би трябвало да е решен.
За стена Ц си мисля, че няма да има термо мостове освен в ъгъла си със стена А.
Относно избора на XPS за 2ве от стените мисля така; спрях се на фибран или XPS точно поради факта, че
той ще запечата стената и няма да има възможност водните пари съдържащи се в топлия в стаята въздух да преминат през него достигайки повърхността на студената стена, която няма да има външна Т.И. и на практика температурата и ще е равна с външната.
Аз си го обяснявам така ако на стената с фугата между 2та входа сложа стиропор EPS който е паро пропусклив водните пари съдържащи се в топлия в стаята въздух ще преминат през него достигайки повърхността на студената стена, която няма да има външна Т.И. ще кондензират и ще се образува мухал под Т.И
Не знам да ли съм прав просто така си го обяснявам.
Не знам дали мисля в правилната посока, приемам всякакви коментари и критики за мен те ще са градивни. :yawinkle:

Прикачен файл

спалня 1.JPG
спалня 1.JPG (51.77 KиБ) Видяна 4304 пъти
Никой друг ли няма да изкаже мнение по въпроса? :|

Тема "външна и вътрешна изолация на панелка с какви материали ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: