Здравейте, става дума за къща на етап груб строеж, строежа е започнал 2007 г. На два етажа по 150 м2. Къщата е изградена от тухли единички (плътни), колони, плоча между първия и втория етаж и отгоре скатен покрив с вентилиращи отвори. Цялата къща отвън е облечена с градешки камък от доло до горе с дебелина 40 см. Така външните стени са 65 см дебели (два реда единички и камъка). Но на стените които има прозорци са изградени с един ред единички (12 см) и камъка отвън (40 см) общо 52 см. Заради камъка отвън за ВЪНШНА изолация и дума неможе да става. Тъй като вече четвърта фирма идва на оглед за цялостното вътрешно довършване - ме объркаха тотално. Едната фирма предлага да се изолира вътрешно с 10 см ЕПС с мрежа и шпакловка отгоре само външните стени, а вътрешните с машинна гипсова мазилка. Другата предлага с ГК и вата (от тази обикновенната 18м2 в пакети която е ). Другите ми предлагат да бъде цялата отвътре измазана с машинна гипсова мазилка - стените били достатъчно дебели и щяло да е топло... Другите ГК и каммена вата 5см 50 кг/м3 на външните стени и мазилка на вътрешните... Аз като цяло след дългото четене на темите за топлоизолация най-много клона към ГК+ Каменна вата на външните стени и машинна гипсова мазилка на вътрешните (заради акумулиращият ефект). А дали и на външните стени не е хубаво да се мине с машинна гипсова мазилка - да се запечатат преди поставянето на ватата с картон (ако това е най-подходящо разбира се)? Отоплението ще е с камина с водна риза и радиатори (ако има значение), ел конвектори когато не е запалена камината. Дограмата е Трокал с троен пакет К/Бяло/Енерджи... И остава въпросът как и с какво да се изолира тавана под плочата, защото вторият етаж ще е неотопляем поне в близките няколко години. Препоръчват ми ГК и вата от обикновената щяло да е достатъчно. Аз си мисля и там ако сложим каменна вата няма ли да е по-добре ? И дали няма да се получат термо мостове на неизолираните вътрешни стени към тавана ? А пароизолация дали ще е нужно? Въпросите станаха малко повече, но и проблема е комплексен. Къщата се намира близо до Варна (ако е от значение).
Поздрави...
Поздрави...