Напишете въпрос свързан със санирането.
единак - специалист
Отдавна не съм пускал тема във форума, да не говорим пък колко се чудих в кой раздел да я пусна.
Къщата ми е изолирана с 8см ESP направо върху тухлите през 2010г, без мазето. Поради наклона, половината стени/основите/ на мазето излизат над терена, дори входът към него е от отделна врата от долната част на двора. Другата половина е вкопана, като теренът почти стига ниво първа плоча. Демек, наклон с денивелация към 2.50 по диагонал.
Така, 8см на двата етажа, с два ката вата на тавана. Бетонните стени на мазето голи, неизолирани.
Миналата зима, когато температурите падаха докъм минус 17-20 в продължение на повече от седмица, вътре/макар, че камината се пали само вечер, към 17:00/ температурата не падна под 15-на градуса през деня - поглеждах, когато се връщах от работа, за да я запаля. Освен това се стопляше за час.
Сега обаче, в продължение на 15-на дни покрай Нова Година, без никакво присъствие вкъщи, има равни температури в мазето и горе, а именно 6 градуса.
Температурите в района не са се смъквали под -5-6, а през деня да са стигали до 6-8, тоест не е някакъв ултра студ.
Е как, аджеба, изстина толкова тая къща?
Термометърът е същия, на същото място - на една от дограмите. Духаше вятър, таванът ми е студен, вентилируем. Дограмата е дървена, двукатна, със стъклопакет на всеки кат.
Бах аз туй мазе...

Впрочем, поздрави на Артър и Булхоумс, май започнахме да строим по едно време...
radius - майстор
Ами нормално - миналата година си топлел всяка вечер , а през деня не е имало време да изстине. Сега като не си топлил 2 седмици, откъде да дойде тая топлина.
VLADO66 - майстор
Ако нямаш изолация между мазето и етажа той е приел температурата на мазето.
единак - специалист
Тъй, тъй...
Ама, аджеба... 6 градуса... Ми ако амплитудата беше от -15 до -5? Ебаси и 8-те см, ебаси и ватата. Две седмици не са ли твърде малко да изстине толкова?

Таванът на мазето е ясен, ще го изолирам с 5 см ESP, бетона и него.

Впрочем, миналата година, при ниските температури, в мазето беше 4 гр, горе 20, след като се затоплеше.
torbalan - Дървен философ
единак, топлоизолацията не спира топлото, а само го забавя по пътя към околната среда...

За две седмици - каквато и топлоизолация да имаш, при ниски температури - топлото ще избяга...

Същото е като каца с дупка на дъното - ако дупката е голяма, водата в кацата ще изтече бързо... Ако дупката е малка - ще изтече по-бавно, но пак ще изтече...

Разликата е, че може да се направи каца без дупка на дъното, но къща с идеална топлоизолация не може да се направи...
soton - специалист
Една от най-големите заблуди е че изолацията изолира вечно,и някои си мислят че като направят дебела изолация край с парното.Физиката казва следното:Изолацията само забавя процеса на топлопредаване и след някое време температурите от двете страни на каквато и да е изилация се уеднаквяват,просто времето е различно.
единак - специалист
Е, хайде сега... наясно съм с тези неща. Ама пък съществува и такова нещо като слънчево греене/много внимателно го изучавах за моя район, когато си смятах всичко около отопление-изолацията//ЕмоЗ, не знам какво се случва с теб, но си пич//, което, спрегнато със сравнително значителната ми прозоречна площ от 18 м2 в дневната/вж изпълнението на дограмата/, не би позволило подобни аномалии - демек едно натрупване там иде да се получава.
Натрапва ми се догадката, че имам пропуски около дограмата, които всъщност, мазето компенсира. При тия температури.
Да слагам ли дунапренени лентички.
единак, изолацията колкото пречи на топлото да бега на вън, точно толкова пречи и на слънцето да сгрее къщата през зимата...

Остават прозорците... През тях слънцето успява да вкара топлина... Загубите са по-големи, но все пак малко енергия остава вътре...

За това температурата е била близка до максималната, а не до средната за периода...

Идеална ти е изолацията, не се втренчвай в нея.... :)
единак - специалист
Баси, пич, кефиш как обясняваш.... като на дете идиотче
Нали ти не мислиш, че не съм дете идотче?
Освен това съм в течение на твоите тегоби, когато ги показваше, още от ония години. Имаше какво да се научи. Риспект.
Ако съм те засегнал някакси - извинявай...

Далеч съм от мисълта, че си дете идиотче...

Когато обяснявам, старая се да го правя така, че да бъда разбран...

Тема "Любопитни наблюдения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: