• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
infomar
Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. Това води до парадокса, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро. "Това сочи, че някъде по пътя се губи здравият смисъл", смята Томас Бейерле от компанията за недвижими имоти IVG. Независимо от това всяка година федералното правителство отпуска милиарди евро за саниране и строеж на енергийно спестяващи жилища. Само през т.г. са предвидени 1.8 милиарда евро за подобни цели. "Това фактически е разхищаване на парите на данъкоплатците", смята Бейерле. Новите данни се подкрепят от критици на санирането като архитекта Конрад Фишър от Хохщад на Майн. Те от години предупреждават, че изолирането на фасадите не води до намаляването на разходите за отопление. "Аз не познавам подобна система, която би помогнала за намаляване на разходите на домакинството за отопление и за ограничаване на амортизирането", твърди Фишър.
........
Наред с тези проблеми има и други предизвикателства, като например това, че материалите, които се използват при подобни изолации, имат ограничена трайност. "Ние знаем от нашите членове, че изолацията, която бе използвана при санирането в началото на 90-те години, или новопостроените жилища вече показват сериозни дефекти. А са минали едва 20 години", разкри шефът на GDW. В много случаи водата от проливните дъждове вече прониква безпроблемно през изолираните фасади. Създават се студени места и цепнатини, чрез които топлината отвътре излиза навън. Така вместо да се намали потреблението на топлоенергия, на практика се увеличават разходите за газ или различните горива.

Така се стига до въпроса дали при повечето санирани или новопостроени жилища до 2050 г. няма да се наложи отново да се сменя изолацията, и то по-скоро от предвиденото. В този случай споменатите вече в изследването разходи може да скочат с още няколкостотин милиарда евро, което отново ще доведе до сериозни финансови загуби за собствениците на жилища. При това мерките за енергийна ефективност ще загубят своята привлекателност. Друг проблем е, че повечето изолационни системи са направени от химическа рафинирана пяна или стиропор. За тяхното производство и транспортиране също отиват значителни енергийни ресурси. "За да се достигне до ефективна защита на климата, трябва първо да се изясни дали тези изолации са екологични", смята Гюнтер Ворнхолц, който е професор по икономика в Бизнес училището в Бохум.

............ Така се очаква да се открият между 200 000 и 300 000 нови работни места до 2050 г. "Големите инвестиции в защитата на климата водят до растеж на строителните обекти и повече работни места.............",
http://www.segabg.com/article.php?id=645247

Интересна статия, която показва обратната страна на медала. Ако в Германия където се използват все пак КАЧЕСТВЕНИ материали след 20 години вече имат проблеми... какво да кажем за нашата страна :) Излиза, че със санирането стимулираме откриване на работни места :?: ...За да се постигнат целите за енергийна ефективност в Германия до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. Това води до парадокса, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро... :butthead: .
Предстои ми саниране на къщата, но се замислям дали материалите които са на нормална цена ще ми свършат работа или трябва да се бръкна три пъти повече и тогава санирането да загуби икономическият си ефект. Нямам възможност да дам 20000 лв, за да спестя 10000...
сега давам 150 лв за отопление зимата, ако спестявам 30%, това ще е 45 лв/месец, за 6 месеца в годината са 270 лв или около 300 лв, за 10 години 3000, за 20 години... 6000-8000..... :)
VLADO66 - майстор
Цената на санирането на апартамента ми почти го избих от освобождаването от данък сгради.Санирането на къщата все още не съм го избил щото не ми се занимаваше със сертифициране, но от отопение/охлаждане/ в близките 7-8 години и то ще се избие.По въпроса за трайността на EPS-84-85г. в казармата в Сандански имахме работа в Австрийския хотел и на едно място беше чукната изолацията и на мен ми стана много интересно/не бях виждал такова нещо/ какво прави този стиропор на стената :? Преди няколко години ми се случи пак да ходя в Сандански и от любопитство отидох да видя изолацията-еми стиропора си беше там в същото състояние.
svetliopi44 - Чирак...
Хе хе , аз моето саниране си го избих миналия отоплителен сезон.
Как ли ? ами с климатик 9ка успях да подържам нормална температура в апартамент 65м2 ... разходите за ток на климата се движеха между 18 и 30лв. на месец. Изолацията ми е 10см стиропор и PVC Shuco .Тая година ако имам време и пари можя да лепна още един пласт 10ка ... :-D
nikolson - майстор
Без да претендирам за точност, мисля че по онова време стиропора се раздуваше с фреони, които са забранени вече. От друга страна, моето мнение винаги е било, че трябва да се работи в посока намирането на евтини енергоизточници. Намирането на такъв би повлияло на цялото общество и икономика, а не на отделни сектори.
infomar
svetliopi44 написа:
Как ли ? ами с климатик 9ка успях да подържам нормална температура в апартамент 65м2 ... разходите за ток на климата се движеха между 18 и 30лв. на месец. Изолацията ми е 10см стиропор и PVC Shuco .Тая година ако имам време и пари можя да лепна още един пласт 10ка ... :-D
Представлява интерес, какви средства си инвестирал конкретно в твоят случай в ТАЗИ изолацията и колко си спестявал за година, че да я "избиеш"? Ако е толкова евтино и ефективно, да приложа твоята схема... 18-30 лв. за отопление на 65 квадрата при студена зима си е постижение. :) ......освен ако не ме зарибяваш.... :?:
igt - специалист
svetliopi44 написа:
Може, ако отдолу комшията е набримчил две печки чудо.
Сега по темата:
Що се отнася до "избиването" на изолацията, ще споделя моето мнение:
Без изолащия на къщата, в която и сега живея при трайни температури под нулата за поддържане на 23-24 градуса трябваше да постовя регулатора на котела на 70 градуса, след съниране 5 см. фасаден на Аустротерм следващата зима при що годе идентични условия котела се "спряваше" и на 55 градуса.
Допълнително следва да отбележа, че за външна хоросанова мазилка ми искаха 6 лв. на квадрат, а за изолацията 10 лв. на квадрат, за рабата, което намирам също за важен аргумент.
infomar
Не ми излизат от главата следните думи:
..За да се постигнат целите за енергийна ефективност в Германия до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. Това води до парадокса, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро.

Едва ли германците са толкова тъпи и не могат да си направят сметката :) и нагло лъжат, като български журналисти :?
Не оспорвам ефекта, съмнява ме ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТТА - вложено и спестено за какъв период, .... в зависимост от качеството...

п.с.
Съседни къщи измазани преди 30-40 години са в перфектно състояние от вънка и се нуждаят от козметичен ремонт, (как ли са го правили :? ) а дали ТАЗИ изолация след толкова време няма да се нуждае от ПЪЛНА ПОДМЯНА?
svetliopi44 - Чирак...
Миналата година целият блок се отказа от т.н. парно.
Трябваше да се деиства бърже :-D ... Нямам комшия от долу понеже съм на 1ви етаж... отдолу са мазета и вече са доста судени когато вече не тече жега по тях... Изолацията си я правих сам с помощ от един приятел ... дал съм около1500лв. за материали... Климатика е монтиран в края на Октомви и до края на Март не беше изключван въобще ... зададената температура 23гр. Трябва да ви кажа , че там където живея има един постоянен вятър от Люлин планина ... лятото е супер но зимата е ужас... апартамента е 80% външен ... та сложих и външни щори та определено си има ефект... тази година съм замислил грандиозен вътрешен ремонт и полагане на водно подово ... решил съм да си сложа термопомпа като на колегата Кул...
nikolson - майстор
infomar написа:
Не ми излизат от главата следните думи:
..За да се постигнат целите за енергийна ефективност в Германия до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро" ПЪЛНА ПОДМЯНА?

Аз пък се чудя, че на 80млн. Германия и трябват по 10 хил. евро на човек. Сякаш досега нищо не е правено...
infomar
svetliopi44 написа:
Хе хе , аз моето саниране си го избих миналия отоплителен сезон.Как ли ? ами с климатик 9ка успях да подържам нормална температура в апартамент 65м2 ... разходите за ток на климата се движеха между 18 и 30лв. на месец. Изолацията ми е 10см стиропор и PVC Shuco .Тая година ако имам време и пари можя да лепна още един пласт 10ка ... :-D
svetliopi44 написа:
Миналата година целият блок се отказа от т.н. парно.
Трябваше да се деиства бърже :-D ... Нямам комшия от долу понеже съм на 1ви етаж... отдолу са мазета и вече са доста судени когато вече не тече жега по тях... Изолацията си я правих сам с помощ от един приятел ... дал съм около1500лв. за материали... Климатика е монтиран в края на Октомви и до края на Март не беше изключван въобще ... зададената температура 23гр. Трябва да ви кажа , че там където живея има един постоянен вятър от Люлин планина ... лятото е супер но зимата е ужас... апартамента е 80% външен ... та сложих и външни щори та определено си има ефект... тази година съм замислил грандиозен вътрешен ремонт и полагане на водно подово ... решил съм да си сложа термопомпа като на колегата Кул...
Позволи ми все пак да се съмнявам, че 65 квадрата апартамент с един климатик при тези условия ти излиза до 30 лв/месец зимата ЗА ОТОПЛЕНИЕ, и за един сезон - да го кажем за 6 месеца зима, си избил скромните 1500 лв. Т.Е. икономисвал си по250 лв/месец и разходите за отопление са ти спаднали от 280 на 30 лв и то при денонощно поддържане на 23 гр. :? Извини ме, че съм Тома Невернии.... :sad: Дали това е възможно? :?

п.с.
Аз също се отоплявам с климатици, но зимата под 60 лв на климатик не можах да падна при тези цени. ( Ако имаш в предвид само киловатите в първата част на фактурата, без добавките :lol: , то разходът ти е 50% от крайната сума.)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Санирането като за голяма лъжа..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: