Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, имам следния проблем:
От година живеем под наем в апартамент на 1-ви етаж, отдолу е мазе. Въздуха е доста влажен, предин няколко месеца купхме влагоуловител. Пода е ламинат, няма друга топлоизолация.
Преди дни правихме лятно почистване и изненада-в шкафчетата под детските легла-мухъл, но вече изсъхнал. Също и под нашата спалня. Местния майстор от блока ми каза да съм залепил няколко листа XPS със силикон под леглата на децата и под спалнята. Мухълът се образувал, тъй като от телата се отделя топлина, а отдолу пода е студен.
Сега регулирам влажността, около 50% и времето все пак е топло, но дали зимата пак няма да мухляса? Напръскахме със Саво и мухълът, който беше изсъхнал изчезна. Тази частична топлоизолация дали ще има ефект?
Също така, забелязах, че под едното легло в шкафчето където имаше две родопски одеала в найлонов плик, нямаше мухъл под одеалата, а само около тях-т.е те се явяват като топлоизолация. Но все пак ме притеснява да не се получи термомост около леглата и под спалнята.
kozl - майстор
Топлоизолацията ще намали конденза, но не и влагата. Търси причината (източника) за влагата и дали има начин да се отстрани. Влагоуловителят и вентилацията (проветрението) намаляват влагата, но явно има нещо, което я генерира, като тялото, като капилярно покачване по стените и просмукване през плочата, като отопление с газова печка, готвене (изпарение), малки течове разни дето не се забелязват, защото изпареното количество вода по-голямо от дебита на теча.
8180 - майстор
sashko_bg написа:
Също така, забелязах, че под едното легло в шкафчето където имаше две родопски одеала в найлонов плик, нямаше мухъл под одеалата, а само около тях-т.е те се явяват като топлоизолация. Но все пак ме притеснява да не се получи термомост около леглата и под спалнята.
В момента нямам време. Само ще отбележа, че черното е само част от истината.
Не в "одеалата" само е разковничето, а и в торбите - найлона 2 ката - пароизолация му викат.
Да, сетих се за какво става въпрос, и все пак какво да използвам, че хем да е тънко ( за да остане място в шкафа), хем ефективно? От друга страна, и да задържа топлината под леглото на децата.
8180 - майстор
Вариантите са повече, но основно два - топлоизолация и понижение на влагата+достатъчно отопление.
Влагоуловителят може да свърши някаква работа, но си анализирай източниците на влага, отстрани ги при възможност (понякога е възможно само с отстраняване на жената и тъщата комплект :) ). Търси начин да отведеш влагата непосредствено от местата на генериране, чрез вентилация и проветряване. Огледай откъде и дали влиза въздух за вентилацията.

Да, енергоемко е, но въпрос на преценка дали си струва да топлоизолираш имота на хазяйна - ако е читав, може да се договориш срещу ххх наема.
Мебели - легла, шкафове - има ефект, ако ги дистанцираш от пода и стените - отоплението да топли повърхностите в тези критични места. Понякога, обаче може да има и обратен ефект - ако топлия въздух пренася повече влага, спрямо топлината.

Нещо не ми се връзват тези 50% в последните месеци. През летните месеци трудно ще пребориш БЕЗКРАЙНАТА ПРИРОДА - тя е против теб. През зимата, едно кратко проветряване, съществено снижава вътрешната влага. През лятото е обратното - може да я повиши.
Ако има климатик, през лятото, той в някаква степен осушава през тръбата за конденза.
Рядко има ефект от осушителя през лятото.

Местният майстор има някаква логика, но пропуска ефекта с одеялата в шкафа. С някаква дебелина Фибран ще се получи подобно, което може и да те устройва. Няма нужда да се лепи по пода. Както писах, лично бих се насочил към повдигане на и вентилация под леглата.

И да повторя - имам чувството за много тежък влажностен режим при теб. Огледай и за други източници - течове, капилярна влага и др. (вж. kozl). Стреми се (през зимата) да няма или почти конденз по прозорците.
Ами близо до мен минава река. Сега лятото вечер страшно много се усеща влажния въздух. Също така източник е банята - постоянно се ползва заради децата, вентилатора почти не го спирам, но вратата е леко отворена защото засмуква от канала. И спалнята е най-близо до банята, там въздуха е най-влажен. Влажността отчитам с един китайски влагомер, незнам колко е верен де.

Тема "Мухъл под леглата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: