• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Kasap - специалист
Задачката е наглед проста - искам да изолирам пода /първи етаж над гаражи/. Настилката е теракот, и тъщата се оплаква, че зиме й е студено на джоланите. Идеята е да сложа 2-3 санта изолация и ламиниран паркет отгоре - без да правя замазки и да не развалям сегашната настилка. Ама се обърках в разнообразието от материали. Търся оптимума откъм механична устойчивост и топлоизолация.
Последна промяна от Kasap на нед апр 13, 2014 1:03 pm, променено общо 1 път.
unicata - специалист
аз имам същия проблем и сложих 2см фибран и върху него наредих ламинат, не е мръднал вече две години.
gogitko - специалист
Може да наредиш OSB-та или гипсфазер върху фибрана така тежеста ще се разпредели на по-голяма площ.Ако редиш ламината директно върху фибрана все някога ще подаде на по-натоварените места и ще се изпочупят перцата на ламината.
prascho - майстор
Задължително фибран за под /с по-голяма якост над 300/ с "L" кант за да се презастъпят. Това означава, че скачаш поне на 3 см фибран. Отгоре няма да е лошо да се сложи допълнителна плоскост както са ти казали съфорумците.
Kasap - специалист
prascho написа:
Задължително фибран за под /с по-голяма якост над 300/ с "L" кант за да се презастъпят. Това означава, че скачаш поне на 3 см фибран. Отгоре няма да е лошо да се сложи допълнителна плоскост както са ти казали съфорумците.
Тъй-тъй... това е ясно. Донякъде. :)
Примерно, как да го разпозная, че е с якост над 300? Гледам всякакви разцветки и маркетингови названия се предлагат - жълти, розови, зелени... и някакви сиви с графит гледах. Разполагам с до 5см височина - тотал, което предполага пропускане на допълнителната плоскост. По-скоро ще заложа на по-дебел ламинат - 12мм примерно.
Chefo77 - майстор
gogitko написа:
Ако редиш ламината директно върху фибрана все някога ще подаде на по-натоварените места и ще се изпочупят перцата на ламината.
Кое ще се начупи?
Значи - 5 мм рехава XPS подложка е достатъчно здрава, а 5 см фибран за под не е, така ли?
4 см фибран с 10 мм ламинат ти пасва.

ЕДИТ: Като каза за тъщата и се сетих за един клиент ... Това, вика, е стаята на тъщата. Климатикът има 2 режима - студено и мноооого студено. :lol:
Последна промяна от Chefo77 на пет апр 18, 2014 11:45 pm, променено общо 1 път.
Чаро - Акълия
2см :?
По-добре и подари за Великден терлици и вълнен чорапогащник! :lol:
Една 5-ка залепена за пода, а за подово няма да ти говоря :roll:
prascho - майстор
Доста лесно се разпознават. Има два големи производителя:

'Фибран' - подовия хпс е гладък и има "L" кант с дебелина 3см нагоре. Зелен цвят. Аз лично поставих 3см върху пода на банята. На пипане е доста по-твърд от вафления.

'Аустротерм' - подовия хпс може да е гладък, но може и да е с вафлена структура. Розов цвят.
http://www.austrotherm.bg/produkti/aust ... index.html

Отново на пипане се усеща. Аз позлвах 2см - XPS Top P :

http://www.austrotherm.bg/produkti/aust ... top-p.html

Tова успях да намеря в един склад. Макар, че е вафлена повърхност якостта на натиск е над 300 кPa. Обадих се директно на Аустротерм и ми заявиха, че Тop P и Top 30 са с еднакви параметри /една суровина/. Различават се единствено по външния изглед. При дебелина от 3см нагоре имаш стъполовиден кант.
Kasap - специалист
Много благодаря за отговорите!
Нещата отиват към 4см фибран + 8мм паркет + 2мм подложка за ламинат /включили са я в цената - да си я слагат. Ако не помага, поне не вреди./ Малко ме притеснява този сетъп - да не се чукат чашите във витрината, като ми дойде някой по-охранен на гости... И нещо друго - дали да не фиксирам поне някои парчета от фибрана към плочките - с ц200, силикон или нещо друго, което да може да се почисти лесно... :?
Kasap - специалист
Ъпдейт.

Наредих 4 санта Аустротерм "Top P" (според форумните препоръки). Оказа се екзотичен артикул и трудно открих откъде да го купя. Явно залежава по складовете, защото голяма част от пакетите бяха изгорели от слънцето. Малко по-скъп е от подовия фибран /тип вафла/. Ако има разлика в твърдостта им, то тя не е забележима. Мачка се, като се облегнеш на коляно. Наредих го напреко на бъдещия ламинат, като през 3 реда фиксирах по един с универсален силикон. Получи се стабилно - без хлабини и паразитни ефекти при ходене отгоре му. Благодаря на всички за препоръките! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Изолиране на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: