• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
roshav ohluv - специалист
Надявам се да не изглежда "хем душата в рая, хем оная работа до края", но има ли технология, при която чисто (не искам да влизам в сериозен ремонт) и в същото време без да свалям твърде много височината на тавана, да положа изолация на тавана на апартамента? В момента съм на латекс, а таваните са доста прави и добре шпакловани (то последното няма значение май...).
Не си падам много по окачените тавани от гипсови плочи - те са някак за офиси. Може би лепене на някакви добре изглеждащи други плоскости, без шпакловане отгоре...? Но върху латекс....?
tanosliven - специалист
За каква изолация става въпрос?
MamaMy - майстор
Последна промяна от MamaMy на нед ное 17, 2013 7:54 pm, променено общо 1 път.
Благодаря, утре ще разпитам във фирмата.
А реално има ли някакъв ефект? Аз имам външна изолация, но явно всичкото топло бяга през тавана (горе не е напълно обитаемо и наполовина е подпокривно пространство). Заради риска от мухъл, дали XPS е добра идея? Надявам се парообменът да се извършва през стените (тухла) и външната изолация. Питам, защото не знам доколко EPS би наистина задържал топлината.
MamaMy - майстор
Поне при мен ефекта е положителен. За мухъл нямам никакъв, но аз водя ефикасна борба с конденза по прозорците. Плюс това се отоплявам на дърва а при открития огън трудно се появява конденз.
marian1 - майстор
Само да те подсетя, че никой не те спира под тези плочи да си налепиш и стиропор с подходяща за теб дебелина - това ще повиши ефекта. Виждал съм го изпълнено по този начин и по един от който ми падна ченето - тавана беше направен като таралеж - парчета стиропор, залепени като крачета и отгоре стиропор, после плоскости - страшна игра!
MamaMy написа:
Поне при мен ефекта е положителен. За мухъл нямам никакъв, но аз водя ефикасна борба с конденза по прозорците. Плюс това се отоплявам на дърва а при открития огън трудно се появява конденз.
Ти с XPS или EPS плоскости си на тавана? Имаш ли изолация на стените и ако да - каква?
EDI - майстор
Хвърли едно око как съм направил моя таван в нишата - viewtopic.php?f=17&t=39388 нещо такова ли търсиш като изпълнение.
Marisan - специалист
Здравейте!
Можете да залепите топлоизолационни плочи от EPS с дебелина по Ваш избор чрез полиуретаново лепило. Подходящ продукт за целта е универсалното пистолетно полиуретаново лепило ТЕРМОФЛЕКС® PU CONTACT, като бихте могли да използвате и артикул с еквивалентни свойства от производител по Ваш избор. Преди това обаче трябва обстойно да проверите здравината на финишното покритие (във Вашия случай латекса на тавана). Един от методите за проверка на състоянието на основата и нейната пригодност за полагане на ТИС е чрез надраскване. Проверката се извършва, като с помощта на остър предмет направите около 10-тина успоредни хоризонтални черти и ги пресечете със същия брой вертикални черти. Разстоянието между чертите трябва да бъде около 2 мм. Боята е се счита за здрава, ако поне 80% от получените квадратчета останат здраво свързани към основата и не паднат. Ако процентът е по-голям, то боята не притежава нужната здравина и товароносимост.
Ако основата е здрава и притежава нужната товароносимост, трябва да я почистите, грундирате и след това да залепите топлоизолационните плочи. В противния случай латексът трябва да бъде премахнат и след това да почистите и грундирате стената и накрая да положите топлоизолацията.
Повече информация за подготовката на основата за полагане на ТИС можете да получите от тази статия: Подготовка на основата за полагане на ТИС
Грундирането на основата е препоръчително да бъде извършено с НАНОГРУНД® дълбокопроникващ грунд с нано частици или с УНИВЕРСАЛЕН СТРОИТЕЛЕН ГРУНД, като ако основата е много суха или стара можете да грундирате без да разреждате. Разбира се, можете да използвате и продукти по Ваш избор с аналогични характеристики.
След проверката на основата, залепването на плочите от EPS с помощта на полиуретаново лепило става като го нанесете по периферията (на около 2 см от ръбовете) на топлоизолационната плоскост и в нейната среда под формата на буквата W. След нанасянето изчакайте 1 минута преди да я фиксирате. За повече информация, относно начина на работа с ТЕРМОФЛЕКС® PU CONTACT прочетете неговата техническа карта.
Над плочите от EPS можете да залепите отново с помощта на полиуретаново лепило някакво декоративно покритие (например препоръчаните от колегите пана или ламинат). Нашите предложения за ефективни топлоизолации от EPS можете да откриете на този линк: Ефективни топлоизолации от EPS. Отново бихте могли да се доверите и на продукти с аналогични характеристики на производител по Ваш избор.
  • 1
  • 2

Тема "Бърза и чиста изолация на таван отвътре, но с малка дебелина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: