Напишете въпрос свързан със санирането.
Dzver - специалист
Здравейте
Писах на фирма Диникс Сайдинг и ми препоръчват под сайдинга ватата да е на два слоя
Първия - каменна вата 5см - 32 кг/м3
Втория - мека вата 5см - 13,14 кг/м3

Казват ми ,че е по-добре от каменна вата 8см

Какво ще кажетЕ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да се обосноват
шоп - майстор
Въпроса е интересен!

Миналата година изолирах целията подпокрив на мансардата с 10см каменна + 50 см минерална вата и сега съм супер доволен. Сметки и изчисления не съм правил, просто карах по усет. 10 см каменна вата на листове перфектно влизаха между ребрата на покрива, а минералната вата бе евтина и лесна за работа при кръстосан монтаж.

Гледам руснаците също използват изолационни материали от различни видове и плътности, като между тях монтират и ал.фолио.

Нека някой специалист изкаже компетентно мнение.
stiv1961 - майстор
шоп написа:
Миналата година изолирах целията подпокрив на мансардата с 10см каменна + 50 см минерална вата
Това сигурно е грешка :? , да не е 5 см(50мм)
шоп - майстор
:-))))))))) не е грешка
цялата изолация е 60 см ( шестдесет см)

От извесно време ватата е просто без пари, защо когато имам височина да не изолирам като хората?
radius - майстор
Не знам как са ти останалите изолации, но нещата трябва да са балансирани. Какво имам предвид:
С 20см вата ще ти бягат примерно - 150W през тавана, а с 60 см - 90W. T.e. печелиш 60W. Това добре, но ако през стените ти бягат 350W, а през прозорците 500W, няма да има голям смисъл от супер изолирания таван.
От друга страна е евтина ватата и лесна за полагане.
Dzver - специалист
нищо конкректно по моя въпрос
VLADO66 - майстор
Dzver написа:
нищо конкректно по моя въпрос
По твоя въпрос-меката вата с това обемно тегло не знам въобще защо я произвеждат.Положена под сайдинг,след няколко години се свлича.Сложи 10см.каменна.най-малко.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дзвер, бях изключително конкретна. Специалист ти е казал, на вяра, какво да правиш. Като специалист, да се обоснове. Тогава много лесно можеш да вземеш решение. Инак си слушай по опашките какво говорят....
Юрганите вата си имат предимствата. За специфични места. Аз не виждам защо след плоча вата да слагам пухкава, но кой съм аз
Фитилчо - майстор
Това, което съм научил от този форум е, че съпоставяйки това, което дава като разлика изолационни свойства съпоставено с разликата в цената на ватата - не си заслужава защото разликата е в пъти в цената а изолацията не е в пъти ...

От друга страна по пътя на лаишката милогика е, че звукът, мънавайки през различна плътност материали ще се засейва(заглушава) по добре.

Владо обаче е отбелязал нещо важно със свличането, моята логика съм си я направил за покрив с малък наклон, където ватата няма да се свлича ...

Тема "Сайдинг - вата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: