• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
ivanov_km - специалист
Здравейте!
Става на въпрос за изцяло вътрешен апартамент с ПВЦ дограма с троен стъклопакет. Имам единствено една външна стена (тази с дограмата и тя е санирана 5 см EPS защото е южно изложение. Единствено известни проблеми имам в спалнята с една стена и тавана, появява се малко мухъл. Отоплявам се с климатик като поддържам температура през деня 23, когато сме в апартамента, а през нощта и времето в което не сме в апартамента поддържам 18 градуса. Обяснението за появата на мухала на едната стена е, че в съседният апартамент не се живее, а на тавана въпреки, че сме със тавански помещения над мен плочата все пак си е по-студена и топлият въздух отива директно нагоре. Поради тези неудобства смятам да налепя на едната стена и тавана Депрон с дебелина 6мм. Да зная, че това не е изолация но целта и е да повиша единствено повърхностната температура на тези две стени и да избегна конденза и мухълът. Няма възможност да лепя по-дебела изолация защото ще си намаля и без това малката стая, а това ще наложи и преместване на климатика по-ниско. Четох аз, че този Депрон много лесно се лепял, гледах клипчета и т.н. но ми бяга момента как се заличават фугите между отделните платна? Все ми се струва, че колкото и плътно да се лепят след грундирането с лепилото, с което се лепи депронът ще си личат фугите след боядисването с латекс. Как се процедира с тези фуги защото опцията със фина шпакловка за мен ще е неприемлива.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не съм работила с депрон, но виж какво намерих за теб
http://www.depron-daemmplatte.de/index.php?id=4&L=9
"Плътно залепване
Следващите изолационни плоскости да се залепват винаги плътно прилепвайки до отказ или с препокриване (като при апликация). За рязането да се използва остър макетен нож."
По този начин съм поставяла мокети, ремонтирала съм тапети, мисля че е точно каквото ти трябва.
Залепяш едната плоча, до нея с припокриване 10-15 мм залепяш втората, режеш и махаш двете излишни лентички
:-) Преди да изсъхне, инак няма как да измъкнеш долната :-)
А защо опцията с фина шпакловка за теб ще е неприемлива? Точно такава фуга се шпаклова супер лесно
ivanov_km - специалист
Да разбирам ли, че в най-лошият случай ще се наложи да се шпаклова само фугата без лепене на мрежа върху самата фуга. Имах предвид, че цялостно шпакловане върху Депрона не е приемливо за мен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Струва ми се, депронът не е за директно боядисване. Лепи се подложка, с разместена фуга и тогава се боядисва. Тапет може директно, с разместена фуга. За таван...
Аз бих направила проба.
Но пък аз и климатика бих смъкнала 5 см без проблем
Има едни бои специално за това. Термоизолиращи
nilro - специалист
Мисля,че релефен латекс или релефна мазилка,нанесени със специален валяк,би заличил снадките на фугите.
Но ще получите грапава повърхност.
ivanov_km - специалист
Добре, а с какво трябва да обработя фугата за да е залича след налепването на депрона?
nilro - специалист
Със същия материал,с който си лепил плоскостите,но гледай да няма лепило на фугите между листовете,че се получава термомост.
шоп - майстор
ivanov_km написа:
Добре, а с какво трябва да обработя фугата за да е залича след налепването на депрона?
Само и единствено цялостна шпакловка на 2-3 ръце с мрежа ще те спаси от пропукване на фугите.

Горното го пиша най-отговорно на база собствен опит. Имам цял етаж с вътрешна 6мм изолация от депрон. Много съм доволен от нея, като пипна с едната ръка депрона е топъл, а стената без е студена, но козата си иска пръч относно шпакловането.
ivanov_km - специалист
То ако този Депрон изисква все пак циментова шпакловка почвам да се замислям за 2 см. фибран, щом ще играе циментова шпакловка с мрежа.
Pooh - майстор
ivanov_km написа:
То ако този Депрон изисква все пак циментова шпакловка почвам да се замислям за 2 см. фибран, щом ще играе циментова шпакловка с мрежа.
Къде видя думичката цимент по-горе???
ГИПСОВА шпакловка се полага преди боя!
И не, колкото и да не ти се ще - без цялостно шпакловане - няма да можеш да минеш при Депрона.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за полагане на "Депрон"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: