• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Мавруда К. Мерловска
Фактически данни:

Необитаемо подпокривно пространство на къща с максимална височина в центъра Н=1.8м.
Отгоре има керемида, черна хартия и дъски, ребра дървени.
Отдолу е ОСБ 15мм, вата 15см, гипскартон.

При последните студове при Тмин отвън = -12С, Тмин в подпокривното пространство беше = -8.2С.

Въпрос: Ако сложат 15 см вата под дъските на покрива и наковат ОСВ с колко ще се повиши температурата?

ММ смята да слага соларна система за топла вода на покрива, като бойлера щял да бъде в под покривното пространство. А мен ме е страх да не замръзне и да ми потече върху спалнята....

Хелп!
v_tan - специалист
Ако ще се прави така, черната хартия под керемидите трябва да е паропропусклива, ватата по възможност каменна, поне 30 кг./куб.м., а отдолу затворена с пароизолация (найлон или или готов продукт). С колко ще се вдигне температурата, не знам. Но разлика ще има осезаема.
infomar
Ако подпокривното пространство не се отоплява, а приема температура от долните стаи чрез пода/тавана им, то каквато и изолация да сложиш е въпрос на време да се достигне сегашната температура която имаш с може би разлика от няколко градуса поради допълнителната изолация от горе.... но едва ли ще стане положителна :?
Мавруда К. Мерловска
значи няма смисъл, така ли?

Забравих да напиша по-горе, че измерените температури са без да се топли къщата от 15 дни.
infomar
Това е само мое мнение - така мисля. Ако има топло специалисти, нека да кажат.
Ако проблем ти е само бойлера, изолирай го и му постави някакъв подгрев с НАНОФОЛИО или Саморегулиращи нагревателни кабели Heat Trace:

http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... MICRO/686/
8180 - майстор
v_tan написа:
Ако ще се прави така, черната ....
+1
Има резон и предложеното от infomar изолиране и и доп. защита от замръзване на бойлера.

Ако (съмнително) подпокривното е добре уплътнено и не се "гонят" ветровете и 4-скатен покрив, очаквам Т на тавана близо до + половината от разликата в темп. отопляеми помещения/вън.
Мавруда К. Мерловска
вярно там някъде е била Т.
Тмин отвън = -12С
Тмин вътре = +5С
Тмин под покрив = -8.2С

което значи, че за да бъде Тподпокрив>0 => Т помещение да е > модула |Т околна среда|

Едит: сега видях, че над аватара ми пише "специалист" :lol: :lol: :lol: :lol:
Мавруда К. Мерловска
Добро утро!

Колко струва изолирането на покрива на кв.м? Ако се изплати инвестицията за няколко години - добре, иначе няма смисъл.
шоп - майстор
Всяка топлоизолация си заслужава. При тези ниски цени на ватите и поскъпващи енергоносители това е най-добрата инвестиция.
fbr - майстор
шоп написа:
поскъпващи енергоносители .
Вестниците ти са стари. Петрола пада, и ще повлече всички енергоносители.
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на скатен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: