Напишете въпрос свързан със санирането.
Има ли нещо различно при поставяне на EPS плоскости при саниране върху дървените панели на сглобяема къща?
Duke_BG - специалист
ха та тези панели не са ли пълни с изолация ??
Rumpi Teslata - напреднал
Аз се занимавам с продажба на такива къщи. Дайте детайли за да Ви кажа какво можете да сторите. Проблемът е, че на параза има 21 фирми, някой от тях завършват стените отвън с гипс фазер, а при други си има топлоизолация. Ще чакам за инфо.
Брациговска. Отвън е облепена с интернит, който искам да махна. Иначе стените са "дървена плоскост - минерална вата - дървена плоскост ". Въпросът ми е EPS плоскостите ще се залепят ли за дървена плоскост на стената на къщатата или направо да ги кова за нея? Благодаря!
Rumpi Teslata - напреднал
Здравейте отново,

Не знам кога сте я купували тази къща, но сега в Брацигово никой не прави къщите с етернит. Той беще забранен преди години поради канцерогенотот си действие. Да не го бъркате с гипс фазер?
Нещата са различни в днешно време. Ако все пак сте сигурни че са етернитови плоскости съветвам Ви да ги махате далече, иначе белодробни заболявания Ви очакват.
Ако все пак е гипс фазер то е редно да проверите зад него имва те ли плочи от дървестни частици. (Я кажете коя е фирмата за да Ви кажа и това). Това дали има плоскост или не ще определи дали можете само да дюбелирате или трабва да лепите плоскостите на топло изолацията. Не можете да позвате стандатни дюбели защото ще начупите гипс фазерът. Трабва да си купите ПВЦ щайби и винтове за дърво и да поставяте поне по 10/12 броя на м2. Лошото е само едно - не знаете къде са вертикалните фризове. ДАНО да има плоскости от дървестни частици зад гипс фазерът. Съветвам Ви да лепите плоскостите за да нямате проблеми в бъдеще. Мазилката с мрежата се полага стандартно като всяка система.
ВАЖНО. За да намалите проблема с линейното разширение използвайте плоскосит поне с дебелина от 4 см. Не се доверявайте на 2 или 3 см защото след време ще се отворят фуги и ще падне мазилката.
Ако имате други въпроси питайте. Ще отговарям.
Едиствено съм сигурен, че под плоскостта (етернит или гипс фазер) има масивна дървена плоскост. Аз така или иначе ще я разкарам. И доколкото разбрах от Вашия отговор ще дюбелирам EPS директно за дървената плоскост. Благодаря!
Rumpi Teslata - напреднал
Ако е гипс фазер не го махайте. Тои имо своите качества. Единствено не може да седи пряко на външни условия. В комбинация от плоскоста (OSB) ще имате по здрава основа за закрепване на винтовете за топлоизолацията.
Вие решавате какво да сторите, но се опасявам че ако се опитвате да махате горната плоскост може да нарушите долната.
С уважение
Радославов

Тема "Саниране на сглобяема къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: