• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
mchervenkov - напреднал
Купих си стара къща с плътни тухли печени на кофтор и първи етаж от каменен зид. Мисля да направя вътрешна изолация на втория етаж от 3 см. стереопор както и на тавана който е каратаван. Малки са стаите за вата и гипсокартон. Дограмата е нова PVC. Въпроса ми е удачно ли ще е тази изолация, ще се появи ли конденз (мухъл)? Вътрешната изолация мисля да я правя заради финансовата страна или да изчакам няколко години за да направя външна?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Какво е "тухли печени на кофтор"?
При всички случаи, каквото и да е финансовото състояние, преглегай зида, основите откъм влага и оправи дренажа.
Външна изолация е по-добре от вътрешна, ако е вътрешна, нека е само по външните стени.
За стиропора - не е добре. Къщата ти е запечатана с певеце прозорците, ще залепиш още плас'маса и влагицата ще отиде всичката някъде другаде.
Има разни каратавани. Опиши конкртетно твоя.
И кажи целогодишно ли ще се ползва къщата. И колко са явисоки стаите.
mchervenkov - напреднал
Каратавана е с гредоред отдолу дъски над тях е кирпич (земя и глина). Къщата ще се ползва целугодишно и има малко влага от едната страна тъи като къщата е на улицата и от там пръска вода от улуците. Изолацията ще я сложа само по външните стени такъв ми е замисъла. Таван е висок 2.70 м. Дренаж незнам дали има къщата имам замисъл да направя такъв понеже дворното място е по-ниско от улицата а там се задържа вода пък шахта няма пред нас. Каква друга изолация мога да сложа?
Кофтор е правят се калъпи за тухли и се оформя в тях глинената тухла. Плътна тухла с канал по широката страна, поне така са по нашия край. Редат се на фигура в кръг и се пали огън в средата или поне е нещо такова.:)
ronik - специалист
Според мен изчакай докато имаш възможност за външна. Аз лично не харесвам вътрешните изолации, защото се губи инерцията от поемането и отдаването на топлина и влага от стените. С вътрешна изолация микроклимата в стаята се влияе рязко от отварянето и затварянето на врати и прозорци. А дренаж наистина е добре да се направи.
borkata3000 - специалист
Здравейте!
Смених жилището, от кооперация 2008 г. се преместих в стара къща ('69), 40см. външен зид с плътна тухла единичка. Цялата коопеация беше термоизолирана и за 5 години най-високата сметка за ток, която сме плащали беше 80 лв. (1 климатик 12-ka на 70 кв.м.), обичайно беше 60-70 лв. Сега в тази къща плащам по 250-300 лв. ток на месец (2 климатика 12-ки). И тези пари са хвърлени на вятъра, защото си остава студено. Да не говорим, че в много студените вечери съм пускал и трите климатика 12-ки + 2 kW маслен радиатор, иначе не се търпи. А лятото пък е парник. Без климатик не се стои вътре.
Прикачен файл:
къщата.jpg
Каратаван, пода е дървен, дебел около 3 см. + отгоре ламинат с тънък фибран. Над мен живеят хора, под мен е необитаемо. На снимката се вижда, че зида до 1-вия етаж е каменен.
В стремежа да си стопля жилището през зимата, смятате ли че в конкретния случай 8 см. стиропор като външна изолация само на първия етаж е достатъчен, за да намали сметката ми за ток през зимата?
kozl - майстор
Да ама зида не е 40 см, като гледам къде са поставени прозорците. Според мен зида си е 25 см.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
borkata3000 написа:
Зида е точно 40 см.
Тухленият или каменният?
borkata3000 - специалист
n_a написа:
borkata3000 написа:
Зида е точно 40 см.
Тухленият или каменният?
Тухленият.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Хубава, дебела стена. Неизмазана. Не знаеше ли, че къща няма стопляне? :-)
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: