• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
root666 - специалист
Здравейте, искам да направя вътрешна изолация на панелка към междувходовата фуга:

Изображение

Аз искам да е с фибран, един мой приятел строителен техник ме убеждава за каменна вата. Поемам ли рискове с фибрана?
preslav - майстор
Според мен по-големи рискове поемаш с ватата. Аз лично съм ползвал и продължавам да ползвам вариант с дървена ламперия, но това е въпрос на вкус, не всеки иска стаята му да мяза на механа. Тази година нелепих с фибран една стена граничеща със стълбището. Ползвах полиуретанова пяна със слабо раздуване за лепенето на плочите, дюбелирах (макар, че това е излишно, но пък не е никакъв разход), шпакловка с мрежа на 2 ръце. Повече време ми отне да сваля старата гипсова шпакловка отколкото да направя новото - ако правиш с дървена ламперия няма да ти се наложи и стара шпакловка да сваляш.
Svetoslavoff1 - майстор
При еднаква дебелина фибрана и ватата са съпоставими като коефициент на топлопроводимост, а ламперията е с пъти по-лош коефициент за същата дебелина.
Ако си с вата, постави и паронепропускливо фолио от вътрешната страна, после ГК.
Фибрана без много мъки можеш сам да си налепиш и шпакловаш, мрежата ще ти помогне, ако нямаш опит.
marian1 - майстор
аз в къщи съм на едната стена с фибран, на друга с вата и найлон...и на двете няма проблем...с тая разлика, че отгоре съм с гк. Фибрана и картона лепнах с пяна...не ти трябват разни мрежи и други подобни
Pooh - майстор
root666 написа:
Поемам ли рискове с фибрана?
Да. Полистирол, е крайно непрепоръчително, да се използва вътре в помещения.
preslav написа:
Според мен по-големи рискове поемаш с ватата.
Любопитно, какви са тези рискове?
preslav написа:
Аз лично съм ползвал и продължавам да ползвам вариант с дървена ламперия
От кога дървото, а още повече пък дървената ламперия са в графата топлоизолации и какъв е коефициентът на топлопроводност на дървото, отнесен спрямо полистиролите (XPS и EPS) и ватата?
preslav - майстор
Не ми се изпада в безсмислени спорове, с които и без това форумът е пълен - всеки има глава на раменете си (поне така се очаква), в тази картинка -
https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D ... KZ4-yP9QJM: - нагледно е показано кое как изолира. В картинката не е отчетено, че зад ламперията има въздух, чието движение е ограничено от обрешетъчника. Всички вати, EPS, XPS и други изкуственяци са ми като да сравнявам обувки от естествена кожа с такива от изкуствени мембрани. Най-гнусни ми са ватите, мязат ми на мицел за развъждане на всевъзможни гъби и гадини. Питам се какви ще са топлоизолационните качества на вата просмукана с влага??? Аааа, ще натруфим стената с лепила, вата, пароНЕпропускливи мембрани, конструкции, картони и пак ще ни кънти на куха лейка - ами по-добре XPS, а най-добре естественото, че по-добър ламинат от паркета не съм виждал до сега.
marian1 - майстор
Pooh написа:
root666 написа:
Поемам ли рискове с фибрана?
Да. Полистирол, е крайно непрепоръчително, да се използва вътре в помещения.
Освен за хранителни прибори и опаковки ... нали... не се заяждам - но дали не грешиш?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 0%B5%D0%BD
Pooh - майстор
preslav написа:
Не ми се изпада в безсмислени спорове, с които и без това форумът е пълен - всеки има глава на раменете си (поне така се очаква), в тази картинка -
Изображение - нагледно е показано кое как изолира. В картинката не е отчетено, че зад ламперията има въздух, чието движение е ограничено от обрешетъчника. Всички вати, EPS, XPS и други изкуственяци са ми като да сравнявам обувки от естествена кожа с такива от изкуствени мембрани. Най-гнусни ми са ватите, мязат ми на мицел за развъждане на всевъзможни гъби и гадини. Питам се какви ще са топлоизолационните качества на вата просмукана с влага??? Аааа, ще натруфим стената с лепила, вата, пароНЕпропускливи мембрани, конструкции, картони и пак ще ни кънти на куха лейка - ами по-добре XPS, а най-добре естественото, че по-добър ламинат от паркета не съм виждал до сега.
Прав си - картинката недвусмислено показва, че 5 см. дърво! изолират почти 5 пъти!!! по-лошо от 1 см. изолационен материал - в случая - EPS. Питам се, какви ще са топлоизолационните качества на летви! с дебелина ОКОЛО 1 см. "затворили" въздух, който каквото и да си мислиш - свободно циркулира през фугите, съпоставени към 5 см. каменна вата, затворена с паропреграда и 2 слоя гипсокартон ... примерно? :wink:
Съвременното строителство е цялото изкуственяк - ако си радетел за естественото усещане - пещери или гървени хижи без фундиране са твоят избор ... или бъркам? :wink:
Не прекалявай с крайностите ... И само като тема за размисъл - вълната е с коефициент на топлопроводимост, близък до ватата (за която пак не каза, защо е по-притеснителна като употреба) и е естествен мат'рял. :wink:

marian1, дребният факт, че полистиролите са пожароопасни, като материал, лично на мен ми е достатъчен, да ги избягвам всячески. Оставям настрана, теорията, че отделят ... не най-полезните изпарения при стареене - най-малкото, защото нямам доказателства, но пък повечето потребители са запознати с нея, докато Flo, все още пишеше тук. Всеки има глава на раменете си - да мисли и да си решава самостоятелно. Ние можем, само да споделим опит и знания, като препоръки, но никога, като задължение. Все пак ... трябва да има някаква причина, в световен мащаб да се използват вата и гипсокартон във вътрешността на една сграда, а EPS и XPS с мазилка - по външните стени. :?
root666 - специалист
Каменната вата изпуска формалдехиди във въздуха, ако се овлажни става развъдник на мухъл и гъби.

https://krasivdom.com/2013/04/07/%D0%B7 ... F%D0%B8-2/

То и мебелите са пожароопасни, но никой не се отказва от мебели, нали?
Svetoslavoff1 - майстор
Виж сега, изборът си е изцяло твой.
Всеки е споделил неговото си мнение и къде по-силни, къде по-слаби аргументи. Прочети, не само тук, има доста материали в мрежата и книги. Всеки материал си има + и - и технология за полагане, която ако не се спази, може да подсили минусите и да намали или елиминира плюсовете.
Успех с избора и изпълнението!
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешна изолация панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: