Напишете въпрос свързан със санирането.
slavov82 - помощник
Здравейте,

Искам да направя топлоизолация на тавана на подпокривно помещение. В момента тавана е завършен с гипсокартон, под който ми се струва че няма нищо. Възможно ли е да се постави допълнителен слой минерална вата и върху нея пак гипсокартон. Без да се сваля вече съществуващия слой? Прикачам снимки на тавана, не знам колко се разбира от тях, но все пак.

https://photos.app.goo.gl/tEKVBWvjzv1WSqag7
Hursa - специалист
Темата е по скоро за раздел "сухо строителство" - "там" ще могат да отговорят (е и тук, ако я видят).
Как е монтиран гипсокартона - знаете ли?
шоп - майстор
пон дек 03, 2018 10:40 amslavov82 написа:
В момента тавана е завършен с гипсокартон, под който ми се струва че няма нищо.
Как определихте, че няма нищо? То под ГК няма нищо, важно е дали има изолация над ГК :-))))
Само си мислихте или сондирахте?

пон дек 03, 2018 10:40 amslavov82 написа:
Възможно ли е да се постави допълнителен слой минерална вата и върху нея пак гипсокартон
Възможно е, ако имате необходимата височина и финанси
slavov82 - помощник
Сондирах е силно казано, не съм свалял гипсокартона. Има отвори за кабелите на осветлението през които не се вижда да има някаква вата или друг вид изолация.

Височината е достатъчна и не е проблем ако се смъкне с 15 см. Мен по-скоро ме притеснява дали конструктивно ще издържи тежестта на ватата и гипсокартон, това при положение че не се смъква стария. За това обаче съм съгласен че може би това не е най-правилния раздел, може би е по-удачно ако попитам в сухо строителство.

Другия вариант - 5см XPS закрепен директно към гипсокартона и отгоре шпакловка, колко смислен е от към термоизолационна гледна точка?
slavov82 - помощник
Гипсокартона не знам как е захванат. Ако съдя по стените на жилището под които съм успявал да надника е със профили и на места, където не е било удачно/възможно е лепен с топки. Може би бих могъл да проверя за наличието на профили и гъстотата им с магнит.
Hursa - специалист
Ако гипсокартона е монтиран на конструкция или лепен - мисля, че едва ли ще може да се монтира още една конструкция монтирана към съществуващата (а и ще е много трудно, според мен), тъй като едва ли е предвидена да се монтира към нея втора конструкция, с гипсокартон, че и с изолация, пароизолация - та и да понесе самите монтажни дейности. Дори лепенето на слой само 5 см ХПС с последващо шпакловане - съвсем не мисля, че е желателно - просто съществуващата конструкция не мисля, че ще понесе добре самото лепене и шпакловане.
Да се монтира втората конструкция към основата (през съществуващия гипсокартон и носеща конструкция), особено когато "основата" е конструкция на покрив - също предполагам ще е трудно и скъпо - но по-добре за такъв вариант да се консултирате в раздела за сухо строителство.

Тема "Вътрешна топлоизолация на скатен покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: