• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
gardenER-- - специалист
Колеги, отоплителния сезон приключва и сменяме темата.
Къщата е двуетажна, като първия е обитаван, а плановете ми са от тази година да се кача на втория. По около 80кв на етаж, като втория е с една стая по-малко (- 20кв) 60кв.
Имаме сериозни проблеми с първия етаж и това е влагата и мухълът, детето ми от началото на зимата боледува само, хремава е, омръзна ми. Старата детска, която ползвахме с жена ми е ужасна, преместихме се в другата стая именно заради това, въпреки че и тук има...
Та, къщата няма изолация освен мазилка около 5-8см (понякога оставам с впечатлението, че влагата се явява именно заради мократа мазилка, бавното й съхнене и отопляването на стаите = конденз... За детската (вече не е такава, така се помни) оставам с убеждението, че влагата идва заради това, че на втория етаж няма нищо, освен тераса и си е студ и се получава тази влага, другото което е, стаята е изключително студена именно заради липсата на изолация на тавана (при пипане на таваните в хола и стаята примерно, усещам осезаема разлика в градусите... Мислех за фибран под плочата, но мисля че пак ще има влага и мухъл, макар незабележима, да се усеща...
Сега е въпросът за втория етаж... ремонтирам с пресен латекс, но съм си хвърлил мерака да си ремонтирам втория етаж напълно сам - мазилки, окачени тавани, све искам да го направя аз, ентусиазиран съм и имам огромното желание. Искам да направя изолация на втория етаж на плочата, отново за спестяване на топлото, но ме спира отвратителната височина от 2.2м... Обмислям фибран 2см или 2.5см, дали ще е ефикасен при тази дебелина, дали няма да е излишна инвестиция, дали пък да не наложа над плочата каменна вата, но в случая пак ще грея плочата? На тавана има 3-4 кв. С вехтории и се качвам единствено декемврк месец за елхата, или лятото за сваляне на нещо необходимо - общо взето непосещаемо място е... Моля за съвети, обмислям март месец да свалям старата мазилка на втория етаж и да започна с фибрана ако това са правилните насоки...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не сваляй старата мазилка, ако не е тръгнала сама да се сваля
2см стиропор на таван вършат страхотна работа, не го мисли толкова. И понеже е таван и никой не пипа ;-) при мен е само с мрежа и шпакловка
andy_forresite - майстор
За мухал има течни препарати, които се продават в пластмасови шишета с пръскалка. В едно предаване гледах два вида такива пръскалА на "Сан Марко". Едното е за убиване на гъбите и плесените на повърхността, а другото за в дълбочина. Ремонтираш чак когато се увериш че си ги утрепал. Стените ще побелеят още с първия препарат, но не бързай да се радваш. Даваш и с втория че ще останеш изненадан след време ... вероятно.
Преди това ронливите участъци се свалят с шпаклата, пръскаш, чакаш и чак след това се подмазва с подходящи за целта материали. За вътре гмацам с гипсово лепило, а за навън с теракол. Чак някакви мазилки не съм купувал, защото се касае за малки участъци от по няколко десетки кв. см.
deyada - помощник
Вкъщи имахме проблеми с влага и се справихме с много често проветряване на помещенията в комбинация с използване на пръскащи препарати против мухъл. Аз бях доста скептична към използването им, но наистина премахнаха всичко и ни спестиха много средства от къртенето на мазилка, повторно боядисване и т.н.
sintris - помощник
За втория етаж ако си изчистиш тавана и наредиш отгоре вата поне 10 см 20 още по добре няма да повярваш какъв ефект ще има!!!
За да нямаш влагата трябва да имаш ефективно и равномерно отопление, мухала се появява при висока влажност и студени повърхности, загряване и изстиване. ако не можеш да постигнеш тези условия трябва постоянно проветряване (вентилация на въздуха) пръскане с препарати против мухъл или белина, това е най общо.
шоп - майстор
вт фев 05, 2019 12:10 pmsintris написа:
За втория етаж ако си изчистиш тавана и наредиш отгоре вата поне 10 см 20 още по добре няма да повярваш какъв ефект ще има!!!
За да нямаш влагата трябва да имаш ефективно и равномерно отопление, мухала се появява при висока влажност и студени повърхности, загряване и изстиване. ако не можеш да постигнеш тези условия трябва постоянно проветряване (вентилация на въздуха) пръскане с препарати против мухъл или белина, това е най общо.

+1 към мнението
Да допълня. 2-3 см изолация под плочата са си пари хвърлени на вятъра.

Сложи над плочата 20-30-40 см минерална или каменна вата. Нареди една скара от греди и кофражни греди за да може тавана да е посещаем.

Другия вариант е над плочата да налепите 10-15 см фибран. Може и с пяна, може и с лепило за ТИ
Върху фибрана директно може да се ходи. У дома е така. 100м2 фибран с дебелина 10 см ( два слоя 5 см лепени с пяна за ТИ на кръст.

Качвал съм доста снимки из форума. Който чете ги е срещал.
Успехи!
gardenER-- - специалист
Ясно, значи за втория етаж варианта за вътрешна ТИ на тавана да я отписвам... На първия етаж значи на стаята, над която е терасата, само там има мухъл по тавана, в другите стаи просто се усеща, как ще е по-удачно да се налепи фибран - под или над плочата?
шоп - майстор
ср фев 06, 2019 1:28 pmgardenER-- написа:
как ще е по-удачно да се налепи фибран - под или над плочата?
Ти как мислиш?

Ако търсиш бързо загряване на помещението фибрана трябва да е под плочата. Ако искаш акумулация на топлина една плоча плоча 20м2 с дебелина 15 см са си 3м3 акумулация.

В пъти по лесно е да се лепи фибран на под.

Моя 100м2 таван е налепен с общо 10 см изолация. 2 слоя по 5 см лепени с пяна на кръст. Върху фибрана и фоам борада се ходи. тази годин 60 кила луканки висяха по мертеците и ги обгрижвах ежедневно:-))))

П.П. с 10 см изолация върху плочата ще се родиш. Ако имаш пари и височината позволява и повече см да сложиш няма да загубиш.

Живот и здраве тази година ще сложа още 2х5 см на кръста. Изолацията е евтина, горивото скъпо, лихви банките не дават. Ще инвестирам в ТИ.

Прикачен файл

SAM_9613.JPG
SAM_9613.JPG (87.38 KиБ) Видяна 418 пъти

Прикачен файл

SAM_9612.JPG
SAM_9612.JPG (93.43 KиБ) Видяна 418 пъти
gardenER-- - специалист
Притесняваше ми това чи ще се наложи да правя втория етаж по-нисък, но вече съм спокоен... Терасата ще я изолирам с фибран, но шопе, защо 2х5, а не 10см? Върху фибрана ще се налепят плочки, а на тавана ще изолирам с каменна вата.
шоп - майстор
Ами зашото имах наличен 5 сантиметров :-) Използвах го.

При плочки въврху фибрана направи 5 см замазка. Аз бих я армирал с мрежи за замазка.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за: Изолация и спасение от мухъл и влага" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: