• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
Закупихме къща преди година и половина. има външна изолация 2,5см фибран, цялата.
Проблемите са следните:
-изолацията е крайна недостатъчна, не можем да стоплим къщата зимата. Тази ни е 2ра зима.
-мазилката се е напукала и мрежата се е отлепила от фибрана- дали е заради некачествен монтаж или заради голямо термично разширение на фибрана - не знам
-борим се с мухъл - образуват се термомостове зимата в ъглите. Имаме влагометри и влагоабсорбатора ни е най добрия приятел. Гледаме да държим влагата до 65% и всичко е ок.

Ще оголваме старата изолация поетапно и ще я санираме на парче с 10см вата, понеже не можем да си позволим да направим цялата.
Ясно са описали прозиводителите на вата, че не е подходяща за цокъл и контакт със земята. Всеобщото мнение в България е, че фибрана се ползва за това.
Мислех да наредя един ред плочи фибран 10см ,който ще е за цоkъла и от там нагоре с каменна вата (Rockwool Frontrock Max E), преди да прочета тази статия(а и много други).
https://www.epsindustry.org/sites/defau ... _33116.pdf
Накратко: обяснява се, че XPS(фибрана) може да поглъща вода(противно на всеобщото мение) и не само, че я поглъща, но и не позволява да излезе от него и това влощава драстично изолационните му свойства. Отделно е описано, че XPS изпуска част от газовете, с които е бил екструдиран и в този процес губи изолацинно=ите си свойства. Гледам, че дават коефициента на фибрана с период от 15г и той не е толкова добър, колкото се смяташе преди
https://fibran.bg/files4users/files/doc ... ria_bg.pdf

Та въпросът е дали фибрана е най подходящият материал за цокъла или EPS е по добрата опция?
EDI - майстор
XPS ,съдейки по моя непълнолетен цокъл.Защитен е в основата с грес и нагоре полимерна мазилка и не е мръднал, с изключение на лек избелелите цветове на камъчетата от мазилката.
naster - специалист
Моят съвет е да започнете отдолу нагоре. Първо, ако е възможно, откопайте около основите, изолирайте с 10см хпс основите до кота нула и защитете с "бонбониера", с пъпките към хпс-а, тя ще осигури и с/у механични увреждания. Нагоре с ЕПС или вата (ако имате ограничен бюджет, ватата определено не е вашето решение, само дюбелите с пирон са на двойни-тройни цени).
muhala - специалист
Честита къща!
Ако трябва аз да правя подобен ремонт, бих махнал фибрана със сигурност (най-малко защото е паронепропусклив).
Бих сложил вата или ЕПС, като няма да го слагам до земята, а до нивото на пода. Надолу не бих правил нищо и притесненията с фибрана и влагата отпадат.
вт дек 31, 2019 12:50 pmmuhala написа:
Честита къща!
Ако трябва аз да правя подобен ремонт, бих махнал фибрана със сигурност (най-малко защото е паронепропусклив).
Бих сложил вата или ЕПС, като няма да го слагам до земята, а до нивото на пода. Надолу не бих правил нищо и притесненията с фибрана и влагата отпадат.
А възможно ли е на първия ред да наредя блокчета ytong с дебелина 10/65/25 и от там нагоре вата? Гледах и за Multipor,но и него не го препоръчват за цокли. Празно не ми се остава, че ще седи много нелепо с този ръб, който ще се получи от изолацията.
Около цялата къща има бетонни алей по 1-1,5м с наклон навън, така ,че къртенето и окопаването на основите на този етап е изключено. Тя и самата излоця ще почне от нивото на бетоните алей, под кота 0 няма да слизаме.Къщата се намира в Божурище и тук проблема е високи подпочвени води. Имаме геран и в дъждонивте сезони водата вътре стига до 1-1,5м под нивото на земята. Къщата няма мазе, започва с приземен етаж като плочата даже се показва 15см над земата. 1вия ред от зида е с гранитни павета и отделно предишния собственик е вдигнал нивото в нашия двор спрямо съседните. Отичането на водата от всички улуци се зауства в канализацията.
Не можем да си позлволим да я' направи дцялата аже и с най евтините материали, защото просто е много голяма и не ползваме всички етажи. Предпочитам, каквото го правим да го правим качествено, пък някой ден ще я завършим цялата.
naster - специалист
ЧНГ! Щом имате бетонни пътеки, разбира се, че действате от кота "терен". Според мен отлепената шпакловка е от кофти изпълнение. Свалете я и налепете 10см ХПС от кота терен на височина 60см с пяна в/у тези 2.5см. После може да дюбелирате през армирана мрежа, за да налепите някакъв камък, ако решите. Нагоре същото, само че с ЕПС 10см. Това с изолирането с 10см вата на парче, ще си докарате най-малко мокра вата, която после е за кофата. С ЕПС и пластмасов дюбел, цената на материала ще е около 8 лв/м2.

Автоклавния бетон (Ютонг) за цокъл го забравете, защото е с отворена структура и е силно хигроскопичен. Алтернатива би могла да бъде единствено полистиролбетона (Полибет, Тивит,...), но със спорни изолационни качества, положен като топлоизолация, а не като ограждаща зидария.
muhala - специалист
ср яну 01, 2020 9:16 ammaxpower написа:
вт дек 31, 2019 12:50 pmmuhala написа:
Честита къща!
Ако трябва аз да правя подобен ремонт, бих махнал фибрана със сигурност (най-малко защото е паронепропусклив).
Бих сложил вата или ЕПС, като няма да го слагам до земята, а до нивото на пода. Надолу не бих правил нищо и притесненията с фибрана и влагата отпадат.
А възможно ли е на първия ред да наредя блокчета ytong с дебелина 10/65/25 и от там нагоре вата? ...
Аз не бих го направил. Преди време бях купил итонг със счупени ъгълчета стоял навън. Беше мокър. Не можа да изсъхне половин месец.
Ок има време да помисля, но вариантите ще са XPS или да не го изолирам.
Имам още няколко въпроса.
1.Колебая се м/у няколко лепила Baumit Про контакт, Weber m752 или новия им продукт MW MAX, Ceresit CT190
2. Армиращите прежи - гледам има с различна маса. Има ли нещо по специално? Марковите като Вебер примерно са занчилтено по скъпи.
3.Каква дължина на дюбела да избера. Колебая се м/у 160 и 180мм.

Благодаря,
nikolov333 - майстор
1.Weber за мен лично са добър избор като цена/качество
2.Мрежата я избирайте основно по твърдост, отколкото по тегло, защото е важно да не се "лигави", докато шпакловате.
3. Дюбелите е най добре да се избират"опитно", в зависимист от конкретния материал и дебелината на слоя преди тухмата+ 4-5см..
preslav - майстор
В страхотен филм сте се вкарали, ама ще се справите.
Лепенето на изолацията с полиуретанова пяна за топлоизолации - родил съм се откакто разбрах за това нещо. Дюбелите да не са на "Видира". С мрежите не съм имал проблем - може просто късмет да е било. С лепила също съм нямал проблем, с марковите се работи по-леко.
Неприятните ми очаквания са свързани с отстраняването на старата изолация, че там където са пипали чапи не се знае какви изненади има.
Не знам защо, но аз бих правил изолацията стена по стена отдолу до горе, започвайки със северната фасада - нещо не ми допада идеята да се прави изолация етаж по етаж.
  • 1
  • 2

Тема "Мение за саниране на цокъл XPS и влага" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: