Напишете въпрос свързан със санирането.
scalpelo - напреднал
Колеги реших аз да си правя външната изолация.Фибрана ми е 3см. широк, а повърхността в/у която ще лепя е газобетон.
Изникнаха ми няколко въпроса:
1-Какво лепило да купя? Това най ме тревожи
2-Колко дълги дюбели да купя?
3-По колко се слагат на квадрат?
4-Как се полага лепилото-навсякаде или на "зони"?
5-Армиращата мрежа се слага при шпакловката?

Четох тази статия, но не можах да си отговоря на тия въпроси- http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=7

Благодаря Ви предварително за отговорите!
Master_Kenobi - V.I.P.
Колега, основният въпрос би трябвало да бъде защо фибран (XPS)?! Жалко, ако си купил материала. :|

В посочената от теб статия пише:
Съгласно европейските норми, като топлоизолационни плоскости са пригодни единствено плоскостите от експандиран полистирол - EPS. Независимо от търговското наименование плоскостите трябва да имат това обозначение.
scalpelo - напреднал
Фибрана съм го купил отдавна.Помещението е 20 квадрата и представлява пристройка и ще се ползва за кухня :razz:

Какво му е лошото на фибрана?
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, не е редно да почваме темата от нула, пак и наново. Порови из форума и Нета (ключови думи: външна топлоизобация, паропропускливост, EPS, XPS) и ще разбереш. Иначе накратко - обзавеждаш се с безкраен мухъл.
scalpelo - напреднал
:? Добре, а с какво да го лепя? Всякакъв теракол ли върши работи или да търся някакъв специален?
Чел съм, че фибрана не диша, но на мой познати цялата къща им е облицована с фибран и нямат никакви проблеми с конденз или мухъл.
velsi - Почетен майстор
Master_Kenobi написа:
Иначе на кратко - обзавеждаш се с безкраен мухъл.
Никак не е задължително. Ако няма прекомерно количество влага няма да има и мухъл. НА ВЪПРОСА:
1-Можеш да ползваш обикновен теракол. Има разни лепила за топлоизолации... можеш да ползваш и такова.
2-Колко дълги дюбели? Ами 3 см фибран+ 3-4 см да влязат в стената... значи някъде 6-8 см. Не знам какви се предлагат на пазара.
3-Колко дюбела? Ако плоскостта ти е примерно 50 на 100 см слагаш поне 6 броя. По един в ъглите и два по средата на дългата страна. Значи нещо от рода на 12-13 броя на кв. метър.
4-в твоя случай понеже основата ти е равна е по-правилно да лепиш "на гребен".
5-за мрежата препоръчват да се нанесе един слой, да се положи мрежата и да се шпаклова отгоре докато мрежата се скрие. Аз обаче го правя едновременно: закрепям мрежата в горния край с малко материал и едновременно шпакловам и залепям мрежата. През нейните отвори преминава достатъчно материал. В крайна сметка - както ти е по-лесно.
scalpelo - напреднал
Успокоих се :partyman: Сухо и проветриво е мястото-дано няма проблеми.... А дебелината на лепилото каква да е? За дюбелите си мислех или 10 или 12см. нали няма лошо ако държи повече?
Въпросите може да са ми малко глупави ама като човек не е правил нещо :rolleyes:
Master_Kenobi - V.I.P.
scalpelo написа:
Помещението е 20 квадрата и представлява пристройка и ще се ползва за кухня :razz:
Дано повече от филийки на тостер не готвите вътре... :(
Последна промяна от Master_Kenobi на пет авг 01, 2008 12:09 am, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
Всъщност, колко ще е дебел зида Итонг?
scalpelo - напреднал
Master_Kenobi написа:
scalpelo написа:
Помещението е 20 квадрата и представлява пристройка и ще се ползва за кухня :razz:
Дано повече от филийки на тостер не готвите вътре... :(
Е ае са :lol: за каде сме без малко бобец.....Мисля и аспиратор да монтирам, а вратата е дори огромна има и прозорец.Пада се южно изложение

:)
Зида е готов 20см е широчината.
Последна промяна от scalpelo на пет авг 01, 2008 12:14 am, променено общо 1 път.

Тема "Лепене на фибран в/у газобетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: