Напишете въпрос свързан със санирането.
amihailowski - помощник
Здравейте направих ремонт на къщата която купих ,нов покрив ,и ремонт на под покривното пространство тип мансарда ! Проблема е че не направиха вентилация на покрива ,който е с битумни керемиди ! Сега има влага по плоскостите в най горната част ,сутрин когато е студено замръзва и когато го огрее слънцето става на вода ! Тези който правиха картона и изолацията на мансардата си оставиха ръцете ,трябвало да направят скара под гредите където да циркулира въздуха от отворите на билото ,а те запълниха между гредите с вата 5 см след това шибнаха паропропусклива менбрана ,и под нея още един слой вата 5 см. ,и под всичко това конструкцията на картона , всичко е боядисано и готово за нанасяне докато не прокапа от конденза по един кабел на лампа ! Сега не знам какво да правя ,да кърта целия таван и да се направи в най горната част вентилационна ниша и под нея да се слагат вата ,мембрани ,картон ? Или да направя покрив на 8 см над съществуващия ,тип лека скара отгоре с дъски и нов битум ,с отвори за вентилация долу и горе на билото !!! Ще има ли ефект този покрив ?
preslav - майстор
Ако говорим за конденз новият (дублиращ) покрив няма да реши проблема, дори може да влоши сегашното положение. Не знам какво толкова им харесвате на тези битумни керемиди, но по принцип полагането на каквито и да е керемиди е греди, дъсчена обшивка, паропропусклива мембрана, двойна летвена скара и керемиди - това е гледано от страната на подпокривното пространство.
Svetoslavoff1 - специалист
Всеки материал, включително битумните шиндли, си има предимства и недостатъци, както и технология за полагане. Която, както си личи от първия пост, не е спазена.
Купил си къща, добре, правил си ремонт на покрив, добре, ама прочети преди това бе човече, твои пари даваш...В мрежата има толкова материал за покриви с шиндли от всеки реномиран производител.
Подкрепям preslav, че покрив над съществуващия ще са пари на вятъра. Тя влагата вече е добре затворена и няма къде да бяга, па да не говорим, че ще скапе и ватата.
Пък не пишеш и от къде си...
VLADO66 - майстор
Най-безболезненото е, монтиране на билни отдушници.https://www.vbox7.com/play:d5eab6d8
Hursa - майстор
И аз ще се включа, че темата ми е любопитна. Може би така питащия ще се убеди, че трябва да потърси мнението на специалист, който да дойде място. Във форума могат да пишат разни, дори такива като мен. А в случая, след като мансардата е изградена от (вероятно) неспециалисти по „мансардите”, за да се оправят проблемите предполагам е необходима консултация с действително големи специалисти, по възможност с опит в коригирането на грешките на другите. Само такива ще могат да коригират проблема с минимални вложения и интервенция. Аз съвсем не съм спец, например в подобна тема viewtopic.php?f=47&t=58652, в която си позволих да пиша, въобще не съобразих за конденза. А при изграждането на мансарда, това явно е непростимо.
При изграждане и топлоизолиране на жилищно подпокривно пространство, явно не може да се подхожда, като при топлоизолирането на стени в обикновена стая. До колкото разбирам, при топлоизолирането на ската при мансардата „задължително” трябва да се изгради „вентилационен слой”. (А значително по-добре - два последователни вентилационни слоя разделени с водо и паро непропусклива преграда, но това ще усложни доста конструкцията, предполагам.)
Не знам в случая, кое е по добрия вариант от двата, които сте споменали. Да се демонтира изолацията и да се изградят вентилационни отвори под стрехата и на билото – може би е по добрия вариант – ако покрива е изграден добре и хидроизолиран, но едва ли ще бъде толкова безпроблемно оформлението на тези вентилационни отвори. Да се „дублира” покрива – но трябва да се демонтира голяма част от битумните керемиди с хидроизолацията, ако не и изцяло. Дали ще понесе конструкцията това допълнително надграждане. Вероятно сте се ориентирали как трябва да изглежда след корекциите. Щом сте решили - гипсокартон, паронепропускливо фолио (някой май препоръчваха фолио с ограничена пропускливост, но може би такова за мансарда е неподходящо), изолация – но може би само 10 см е малко, поне 20 май трябва. Над изолацията - „непрекъснат” слой оформен със застъпване от паро пропусклива (водо „непропусклива”) мебрана. Ако ще има изолация и между гредите трябва да са обгърнати от долу от тази мембрана. След това – вентилационен слой между градите непрекъснат по „височина” на ската (трябва да се реши как да се оформи за да не се прикрие при монтажа на изолацията на ската). Като, до колкото разбирам, за всяко едно такова вентилационно пространство трябва да има вентилационен отвор прикрит с решетка под стрехата. А на билото или близо до билото, горните „испускателни” отвори може да бъдат оформени и като вертикална тръба (комин), като зарешетен отвор на челото или като такъв показан от VLADO66. Но може би с вертикална (покрита) вентилационна тръба е по доброто решение – при вятър другите варианти ще се „продухват ”, евентуално ще влиза и вода в по големи количества. До колкото разбирам под самото било така оформените вентилационни „канали” между гредите могат да се обединят, чрез монтаж на хоризонтална конструкция – така и броя на „изпускателните” отвори може да се сведе до 2 – 3. Но това са свободни фантазии на неспециалист.
amihailowski - помощник
Благодаря аз съм от София Герман ,факт е че се прецакахме сега търся спецове да оправят нещата !! Влагата се появява на плоскостите най горе ,понеже направих дупки на 4 места през ватата и фолиото , и когато бръкна вътре сутрин рано влагата е на лед и след това си става на вода ,когато грее слънце изчезва но ватата под плоскостите се мокри ! Това е положението ако някой е оправял такаива проблеми да пише БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ !!!
Hursa - майстор
Това може би е влагата от шпакловките, нали едва сега е завършил ремонта и все още не сте се нанесли. Проветрявайте да изсъхне до колкото може. Май не е най подходящото време за ремонт на покрив.
amihailowski - помощник
И аз на това се надявам , пускам влаго уловител за 50 кв м помещение пълни се всеки ден при програма 45 влажност ,пуснато ли е парното въздуха изсъхва и машината спира да пълни вода ,щом спре парното почва пак да пълни ! Но конденза си го има ,като в мансардата не се живее само на 1 етаж се живее ! Имам по три въздуховода на всеки скат под билото на около 50 см през 2 метра ,но тези кретени като са слагали вата им направиха дупки във ватата за да винтилират някаде под ватата , не мога да си го простя това нещо ,как ме подлъгаха че това е правилно не знам ,аз исках да направят скара под гредите 10 см за да се проветрява покрива и под скарата да слагат мембрани ,вата и картон НО ! Ремонта на покрива ще бъде на пролет ,сега в този студ нищо не става !
Hursa - майстор
amihailowski написа:
Имам по три въздуховода на всеки скат под билото на около 50 см през 2 метра,но като са слагали вата им направиха дупки във ватата за да вeнтилират някаде под ватата
Въздуховоди или вентилационни отверстия? Най-добре специалист да се запознае, на него вероятно ще му стане ясно как да коригира проблемите (ако има такива). Аз дори не питах за покрива, с колко ската е - 2 скатен, 3, 4 ската (при "пирамидален" 4 скатен покрив, например, няма да могат така лесно да се оформят вентилационни пространства между гредите), с по сложна конструкция - неща които за конкретното изпълнение сигурно са важни.
И ако не може навсякъде, то поне под билото, мисля, е добре да се предвиди по солидна топлоизолация - там ще има повишени топлозагуби (по няколко причини).
amihailowski - помощник
Покрива е двускатен ,елементарен не е стръмен !

Тема "Влага конденз на покрива в масарда помогнете !" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: