Напишете въпрос свързан със санирането.
djogobg - специалист
Здравейте,

Имам кухня с наклон около 2%(за 4 метра слиза с около 8 сантиметра нивото на бетонната плоча... заварено положение е). Поради ред ограничения(врати, които не мога да повдигна, нисък таван и др.) искам да сложа 4см фибран, отгоре замазка и плочки. Като цяло трябва да стане колкото се може по-тънко. Да не кажа даже, че имам лимит от 11 сантиметра за изолация, замазка и плочки в най-повдигнатата част, защото иначе ще трябва да се навеждам за минаване през едната врата.
Разумно ли е да сложа фибрана, после да нивелирам пода със замазката(в най-тънката си част ще е 4 или, ако мога - 4.5 сантиметра)?
Друг вариант е да нивелирам пода под фибрана, но тогава в най-тънката част на изравнителната замазка не мога да гарантирам повече от 1 сантиметър дебелина.
Последния вариант, за който се сещам е, в по-повдигнатата част на пода да сложа само 2 см фибран, тази част не граничи с външна стена и като цяло там плочките не изстиват толкова.

Моля, споделете конструктивни мнения.
шоп - майстор
Замазка с дебелина 1 см?!?!
Все едно по черупка от яйце ще ходите!
djogobg - специалист
ср авг 19, 2020 3:19 pmшоп написа:
Замазка с дебелина 1 см?!?!
Все едно по черупка от яйце ще ходите!
Затова ѝ не ми харесва този, втори вариант. Най-ми харесва първият, но не знам това, че замазката ще е с различна дебелина И ще лежи на фибран, дали ще е проблем.
Всъщност, ако не е проблем изолацията под замазката да е с различна дебелина в различните краища на стаята, може би ми харесва повече вариант, да изравня, колкото мога нивото със самата изолация, като отгоре оставя място за замазка с дебелина минимум 4 - 4.5 сантиметра.
Руди - специалист
Помислете за вариант да нивелирате с дървени греди - майки,
между тях изолацията и отгоре сух под, примерно на Кнауф.
Може да се нивелира и суха посипка (керамзит, перлит) под сухия под.
djogobg - специалист
ср авг 19, 2020 5:12 pmРуди написа:
Помислете за вариант да нивелирате с дървени греди - майки,
между тях изолацията и отгоре сух под, примерно на Кнауф.
Може да се нивелира и суха посипка (керамзит, перлит) под сухия под.
Не се бях замислял за този вариант, заинтригува ме. Доколко това ще е ОК с лепенето на плочки отгоре?

Има и друг момент, който изпуснах, защото не мислех, че темата ще отиде към сух под - в единия край на помещението е външна врата и откъм нея доста изстива пода. Дори с изолацията мисля, че ще имам хладни моменти и затова си мислех да пусна една къса тръба, през която да мога да прекарвам част от изходящата вода от един радиатор, за да затопля леко. Не като цялостно подово отопление, а просто два квадратни метра около външната врата. Ако е със замазка мога да сложа тръбите над изолацията(за щастие тази врата е в ниската част на пода и ще имам място) и да залея отгоре. Със сухия може ли да се сложи тръба, която ще се загрява до около 30-35 градуса(толкова ми излиза след отдаване на огромния радиатор водата).
Руди - специалист
ср авг 19, 2020 5:32 pmdjogobg написа:
Доколко това ще е ОК с лепенето на плочки отгоре?
Със сухия може ли да се сложи тръба..
Мисля, че няма да има проблем нито с плочите, нито със
серпентината отдолу. Някъде имаше статия за сухите подове:
http://napravisam.net/?p=8823
Срещал съм и подобни теми във форума.
djogobg - специалист
В крайна сметка решението ми натежа към замазка над изолация, вместо сух под. Никой ли няма опит, ако е различна по дебелина изолацията под замазката, дали ще е проблем(4 и 12 сантиметра в различните краища на стаята)? Замазката ще е 4.5 сантиметра...

Тема "Изолация на под и нивелиране." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: