• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, след много четене и различни коментари реших направо да пиша тук за моя случай.
Стаята е хол в панелен апартамент с южно изложение и тераса, като една част от източната стена която се явява външна е калкан с другия вход, а останалата част е изнесена напред ( около 2м). Проблема е, че когато температурите навън паднат започва да се появява конденз сутрин в долната част на тази стена и съответно мухъл. Има диван който е дръпнат на 20см от стената, проветрява се редовно и има циркулация на въздуха, просто самата стена дори на допир е ледено студена и кондензира там. Кое е най подходящо xps или eps и каква дебелина за вътрешна изолация и с каква шпакловка гипсова или циментова. Вариант за гипсокартон и вата е прекалено скъп.
И не на последно място, ако се направи вътрешна изолация независимо с кой материал, дали между него и стената след време ще се появи мухъла?

Благодаря за вниманието и очаквам вашите коментари и съвети!
chapara - майстор
Да,ще се появи. С времето е нарушена цииркулацията на въздух между калканитее.
шоп - майстор
Аз бих заложил единствено на мултипор, защото той поема и отдава влага и няма да е бариера.
chapara - майстор
ср дек 30, 2020 2:57 pmшоп написа:
Аз бих заложил единствено на мултипор, защото той поема и отдава влага и няма да е бариера.
Аз не бих заложил! Влагата ще кондензира на стената и ще се стече към пода, кое ще я накара да се върне обратно в помещението че с проветряване да излезне на вън. Ще се пренесе у комшиите от долу. Още по голям проблем.
torbalan - Дървен философ
Няма да се пренесе при комшиите. Ще си остане зад изолацията.
Спасението е изолация от вън. Иначе влагата си остава в помещението зад вътрешната изолация. И мухала, не само влагата.
шоп - майстор
ср дек 30, 2020 6:28 pmchapara написа:
Влагата ще кондензира на стената и ще се стече към пода
Това ще се получи само при изолация с вата, стиропор или фибран, където имаме рязка граница топло/студено и предпоставка за конденз.
При мултипора който е залелепен на гребен това няма как да се получи, защото той все пак има обемно тегло от около 100м3 и е дишаща изолация. Между стена и мултипор няма рязка температурна граница, която да е предпоставка за конденз.

Мултипора съм го използвал лично. Целият ми първи етаж е облицован вътешно със 7,5 см.
Hoвoceлckи - майстор
Не съм съвсем сигурен всички мнения дали са от личен опит. За своето държа да подчертая, че е:
1. Термо боя. Беше мухлясало до черно панелка зад радиатор под прозорец. След съответното почистване и термобоя проблемът изчезна.
2. С вътрешна ТИ (стиропор и мултипор в различните стаи) съм 20-тина години. Нямам никакви признаци за мухъл. Е, малко повече от година имам и външна изолация, но това стана по-скоро случайно, от колкото от някаква крайна жизнена необходимост.
Hursa - майстор
ср дек 30, 2020 2:06 pmyordan93 написа:
Стаята е хол в панелен апартамент с южно изложение и тераса, като една част от източната стена която се явява външна е калкан с другия вход, а останалата част е изнесена напред ( около 2м). Проблема е, че когато температурите навън паднат започва да се появява конденз сутрин в долната част на тази стена и съответно мухъл. Има диван който е дръпнат на 20см от стената, проветрява се редовно и има циркулация на въздуха, просто самата стена дори на допир е ледено студена и кондензира там.
Само тази стена ли ще се топлоизолира? В коя област по дължина на стената се появява най-вече конденз? Пода близо до тази стена - също ли е студен много? Под вас - апартамент ли е, населен ли е? Дивана има ли възможност да се постави до вътрешна стена?
ср дек 30, 2020 8:32 pmHursa написа:
ср дек 30, 2020 2:06 pmyordan93 написа:
Стаята е хол в панелен апартамент с южно изложение и тераса, като една част от източната стена която се явява външна е калкан с другия вход, а останалата част е изнесена напред ( около 2м). Проблема е, че когато температурите навън паднат започва да се появява конденз сутрин в долната част на тази стена и съответно мухъл. Има диван който е дръпнат на 20см от стената, проветрява се редовно и има циркулация на въздуха, просто самата стена дори на допир е ледено студена и кондензира там.
Само тази стена ли ще се топлоизолира? В коя област на стената се появява най-вече конденз? Пода близо до тази стена - също ли е студен много? Под вас - апартамент ли е, населен ли е? Дивана има ли възможност да се постави до вътрешна стена?
Най- много конденз има в ъгъла до терасата в долния край и да подът е студен. На втория етаж е, под нас има хора които са с парно с камина на пелети, която е в хола и реално почти не отопляват тази стая. Дивана се намира по средата на стената и откакто го мръднах на 30см от стената, а беше на 10см в тази част влагата изчезна, но няма възможност да се премести на вътрешната страна, защото е ъглов и е с обратен ъгъл.
Hursa - майстор
До колкото разбирам - има междина между вашата стена и стената на съседния вход - колко е? Само тази стена ли искате да топлоизолирате, ще е добре да не е само тази, пода дали ще имате възможност да топлоизолирате. Как се отоплявате, къде е отоплителното тяло в помещението.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за отстраняване на конденз и мухъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: