• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Добро утро,
решил съм лятото да направя една къща за моят домашен любимец. Искам когато през деня ме няма да мога да го оставям в нея. Съответно ще се наложи зимата също да се ползва и се замислих дали може да се изолира. Нищо не разбирам от това така че най вероятно въпросите ми ще ви се сторят смешни!
Първо да кажа как си я представям а вие ще кажете дали изолацията ще има някакъв ефект!
Смятам да използвам два Евро палета за основа, след това да направя рамки (стени), като отвън мисля да използвам ламперия или тънки дъски, отвътре мислех да използвам плоскости osb, но не съм сигурен дали това е прявилният вариант защото прочетох във форума че са предварително обработени с препарати които не са особенно полезни за хора /животни.
Като в пространството между външната и вътрешната стена искам да сложа изолация. Тук идват моите въпроси
1.каква да бъде?
2.колко дебела са бъде?
3.лятото ще пази или по скоро ще вдига температурата вътре?
4.трябва ли подът и таванът също да бъдат изолирани?
И накрая но може би най важният въпрос :
Има ли смисъл от такъв вид изолация, ще изпълнява ли някаква функция фибранът или който и да е материал сложен в този "сандвич"?
kr1100 - майстор
1. Зависи от марката куче. На хъски примерно не му трябва изолация :-D
2.Вътре и вън не osb. Имай в прдвид,че като скучае може да гризе дървенията вътре. Само дъски.
3. На така зададения въпрос - заължително изолация на пода и тавана .От тавана са най- големи загубите. Помисли за вратичка тип летящо крило само,че закачена в горната част.
П.П. Може да хвърлиш един поглед и на готови къщички за представа.
bota156 - специалист
вт фев 23, 2021 10:14 amAndri01 написа:
Каква порода е?
Според големината и къщичката - то само се свива и топли себе си и къщата едновременно. Трябва да му е по-мярка. В кучи студ една бала слама или вата и не го мислиш
djogobg - специалист
Лятото, ако искаш да има прохлада - направи втори отвор, срещуположно на вратата, който да отваряш за вентилация лятото, да го затваряш зимата. Няма нужда да е голям - 5 сантиметра диаметър е достатъчен, колкото да има малко раздвижване на въздуха. Както знаем, кучетата не се потят, а се охлаждат през устата, затова голямо течение няма смисъл да му правиш, а само, колкото да не се спарва вътре въздухът и да не му прави допълнителна жега. Няма да повтарям на колегите съветите - всички са удачни.
Djack - специалист
Това куче от къде ще влиза вътре? Врата с изолация и уплътнения ще има ли? Ще можеш ки да го научиш, да я затваря след себе си? Ако нямаш отговор на тия въпроси, единствено пода остава важен, и да има завет! Иначе просто температурите вън и вътре ще се изравнят с 10 минути по-късно! ;-)
Благодаря на всички за съветите идеята ми е да направя нещо подобно https://ibb.co/cQTSzQQ като мисля да го разделя на равни части, тоест половината да е къщата а другата половина клетката, или по скоро оградена тераса хаха. За самата къща мислех да я направя с Г образен вход, за да не духа директно, като вътрешната врата ще бъде с праг. А на вратата зимата ще се слага някаква тежка завеса така че да покрива входа. Питането ми беше насочено към това дали има смисъл да се изолира къщата за да може да се държи температура вътре или по скоро топлината от кучето да се запази по дълго време. Не смятам че мога да направя термос, а и то няма да живее 24 часа в нея, по скоро ми трябва място в което да го оставям за няколко часа докато ме няма или когато трябва да се свърши нещо из двора!
Какъв материал трябва да използвам за изолация, стиропор или фибран и колко да бъде дебел?
burkov - специалист
Каквото и д асложиш на пода, ще се пропие с мърсотия.
Моя съвет е да ползваш някакава плътна плоскост, релефна, под която да сложиш фибрана.
Така ще се затопля бързо и няма да се пропие с мизерия и да скапе и изолацията. Само дъски няма да свършат работа.

Прага е добра идея, но и гледай отвора за влизане, да е изместен от центъра, за да има завет.
Ако има вариант, да не е в клетка ще е най добре за животинчето.
PIP - специалист
Важното е да е сухо и да не е прекалено голяма, изолацията е безсмислена. Зависи от породата, моя канадски вълк унищожи къщата докато беше млад и не съм му правил нова, но той и без това не влизше в нея, когато вали лежи под дървения материал.
Andri01 - майстор
Къщата на кучето трябва да 1,5 пъти/ горе-долу/ по обем от него. Предните ми 3 немски овчарки през зимата се радваха на "вратичка"-парче дъска ,което е окачено горе и може да се влиза/излиза спокойно. Сегашния звяр Пак от същата порода/, миналата зима спеше из двора,а не в къщата. Тази зима вече спи в нея,но махнах цялата предна стена, а на пода 2бр. стари постелки от колата-друго не търпи и го изхвърля :). Важно е къщата да е на завет обаче.
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на къща за куче" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: