• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
iarnaudov - помощник
Здравейте,
Преди 3 години станах собственик на стара къща в едно пловдивско селце. До сега като приоритет беше оправянето на стаите вътре, тъй като си живеехме там. За тази година плана е да направим топлоизолация, но има нещо, което ме притеснява - самият покрив няма достатъчно голяма стряха. При слагането на 10см изолация, като гледам ще дойде почти до улуците.
Има ли някакви готови решения за този проблем, или трябва да се разкрива и удължава покрива първо + смяна на улуци?
Прилагам снимка за повече яснота. Вие как бихте постъпили в случая? Какво бихте ме посъветвали?

Благодаря предварително!
zz_stefanov - майстор
Какъв съвет да ти бъде даден, освен ако ремонтираш покрива да коригираш това недоразумение с нормална стреха.
Твоята къща поне е с улуци и без видими течове и подлизвания зад тях.
iarnaudov - помощник
вт фев 15, 2022 9:43 pmzz_stefanov написа:
Какъв съвет да ти бъде даден, освен ако ремонтираш покрива да коригираш това недоразумение с нормална стреха.
Твоята къща поне е с улуци и без видими течове и подлизвания зад тях.
Има варианти с борд или с ламарина тип козирка, очаквах да чуя дали нещо от това би спасило бюджета и си заслужава. Ясно е, че ако се открие и промени покрива е най-добре.
fbr - майстор
Колко сантиметра стиреопор ще поеме, ако го направиш наравно с края на стрехата. Щото гледам тук на един съсед така е направено.
kr1100 - майстор
@ iarnaudov
Живея в къща строена някъде 1915г и достроявана около 1936 г. И при мен го имаше този "зъб" .
Като правих топлоизолация го изкъртиха и изолациоята спокойно си легна под улуците. При мен беше с тупли половинки
schuldiner - майстор
Предназначението на корниза е да откапва, за да не се стича вода по фасадата. Няма проблем да се изравни с ХПС, стига да се предвиди челна дъска или профилирана ламарина със същото предназначение. Най-лесно е с ламарина, подпъхната зад улука възможно най-нагоре, до скобите и дюбелирана в корниза /който всъщност е тухлен, всеки ред изнесен с 1/4, обикновено зидан с кал или много слаб разтвор/. Къртене не мога да препоръчам, защото бичметата, на които са хванати скобите за улука, са свободнолежащи върху тухления надзид с корниза и ще стане мармалад...

@kr1100
Горе този надзид завършва с две тухли една зад друга напречно на зида - на теб са ти махнали външната. Обаче ако не си правил и ремонт на покрива, значи че въпросните бичмета, на които са скобите, са останали повече да стърчат навън, отколкото им е опората навътре - обикновено са 40-50 см и се крепят на един гвоздей или тел в гредореда. Оригиналните гредички първо са много тънки и конзола 25 см им идва на предела, второ - стари и изгнили съвсем нищо не носят и улукът увисва. Откапваща дъска/ламарина пак трябва да има.
kr1100 - майстор
@ schuldiner - преди изолацията правих цялостен ремонт на покрива с нови греди и ламперив. Гредите бе са тънки 12х10 см.А и улуците са нови .
kozl - майстор
ср фев 16, 2022 1:53 pmschuldiner написа:
Предназначението на корниза е да откапва, за да не се стича вода по фасадата.
Аз по този корниз не виждам нищо, което да му придава такова предназначение.
Така че и да го прихлупи топлоизолацията, ще пострада основно естетическия изглед. Но изолацията с мазилката не е добре да излизат пред челната дъска. Иначе и аз си мисля, че по-доброто ще е с удължаване на стрехата и преработка на покрив и улуци по периметъра.

Обаче по дограмата не се вижда място за изолация към страниците. И мозаечните подпразоречни плотове ще потънат в изолацията.
fbr - майстор
пет фев 18, 2022 8:18 amkozl написа:
Иначе и аз си мисля, че по-доброто ще е с удължаване на стрехата и преработка на покрив и улуци по периметъра.

Аз бих се примирил с 8 см изолация, като бих се поотпуснал за по-плътна.
Lutchezar - майстор
Във съседна тема е публикувана снимка, която може да е тема за размисъл
Прикачен файл:
Покрив Дев.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Саниране при недостатъчна стряха" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: