• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте

Писах вече една тема за духането от дограмата, но мисля че имам още по-голям проблем.

Апартамента е на партерен етаж, сградата е с 29см тухли +12 см окачена фасада вата + 2-3см камък

Стената има хидроизолационен слой до 1.5м

Плочата минава под стената и излиза навън като тераса.

Тъй като фасадата е вентилируема, следва въпросът до каква степен е нормало външен въздух да прониква през тухления зид.

От контактите на външните стени имаше много силно течение на студен въздух (12 градуса при външна температура около 5). Запълних ги с монтажна пяна и течението драстично намаля.

В една от външните стаи има много неприятна мизирма на застоял въздух като от тръби/сервизно помещение.

Тествах на включен силен абсорбатор и се усеща силно течение от контактите И от ъглите на стаята, където м/у замазката на пода и стената има процеп около 5мм. Тествах с аерозол и миризмата отвън се усеща вътре.
Също така до 20-30см височина на всички външни стени се наблюдава с 3-4 градуса по ниска температура от останалата част от стената.

Това нормално ли е и какъв е стандарта за прникване на въздух през окачена фасада?

Предполагам мога да замажа плътно всички ъгли на стаята, но това не решава проблема със студа. Достъпът от външната страна е на практика невъзможен заради окачената каменна фасада.
zz_stefanov - майстор
Ми замажи плътно всичко от където ти духа.
Не си първия, на колега с вътрешна обшивка от гипскартон му духало по същия начин. Когато разкрил картона се оказало, че през фугите между тухлите се виждал фибрана отвън. Всеки знае колко е уплътнена топлоизолацията. Съборил е целия картон, измазал е всичко с лепило и е картонирал наново.
Та твоето са само фуги и контакти.

Отделно силен абсорбатор отваря водните затвори на сифоните.
Провери и къде е подвързан дренажа на вътрешното тяло на климатика, може да е в мръсния канал и от там да мирише.
chapara - майстор
От как започна да се зида с пяна и външно да не се обмазват стените все така става. А като изгори пяната от въздуха във времето ще имаш куп тухли, наредени на сухо. Трагедия!!!
kozl - майстор
Доста от окачените фасади се водят вентилируеми фасади.
Дограмата се уплътнява по периметъра с пародифузни и хидроизолационни лепенки.
Тухлените зидове поне отвътре е добре да са измазани. Конзолите на ключове и контакти плътно гипсирани.
И дето има зидария с решетъчни тухли има и течение.
Значи нямам основание за гаранционна претенция към строителя?

В момента съм с ламинат, но мисля да сложа подово отопление и плочки в спалните. При това не знам дали може от вътрешната страна да се пробият тухлите и първият ред да се напълни с пяна, както беше предложил един друг с подобен проблем : viewtopic.php?f=2&t=49483&start=10

В хола съм с плочки и няма такова духане, но ъглите и първия ред тухли са много студени и става течение от самата разлика в температурите в помещението.
zz_stefanov - майстор
нед ное 20, 2022 9:47 amkozl написа:
Доста от окачените фасади се водят вентилируеми фасади.
Дограмата се уплътнява по периметъра с пародифузни и хидроизолационни лепенки.
Тухлените зидове поне отвътре е добре да са измазани. Конзолите на ключове и контакти плътно гипсирани.
И дето има зидария с решетъчни тухли има и течение.
++
Козл, описваш как трябва да бъде, но масово не се прави. И нас имотите продължават да се продават на квадратен метър и колкото по евтин го докарат толкова по добре за инвеститорите, купувачите усещат 'евтинията' след покупката.
Lutchezar - майстор
Аз го разбирам като неизмазана фасада преди полагане на външна топлоизолация и окачената фасада, прилича ми на неправилно изпълнена схема, не спазена технология или нещо подобно.
Не е нормално къщата ти да е ветрилник, означава че и изолацията ти не работи. Не дай боже се компрометира, и водопади ще има...
chapara - майстор
Нека се разберем по един основен въпрос. Затворения въздух е изолатор!!! Течението е вредно за нашето здраве, независимо от температурата на въздушния поток!!! Течение се прави за кратко, като не е желателно да седим в зоната му. Така стигаме до извода колко е важно зидането. Пожелателно е всяка тухла да е самостоятелно херметизирана за да няма коминен ефект. Фугите напълно подмазани и накрая стената обмазана двустранно, за да се запази акомулиращия ефект, който между другото е най голям при плътна тухла. Конзоли и кабели подмазани плътно (игла да не минава). При дюбелиране в кухи тухли се впръсква най-малко монт.пяна, а в по добър вариант полиуретанов уплътнител. Всичко друго е порнография, която обаче вече цари в изобилие!!
EDI - майстор
Дааа, и дедо тъй викаше преди 50 години,......и викаше, че къща се гради поне 2 години.... :wink:
chapara - майстор
нед ное 20, 2022 9:20 pmEDI написа:
Дааа, и дедо тъй викаше преди 50 години,......и викаше, че къща се гради поне 2 години.... :wink:
Не разбирам изказването хумор ли е или житейска истина, съжалявам. Само знам че преди 50 години строителите не са били простаци без образование, а хора на почит!
И до ден днешен оглеждайки се (професионално изкривяване) виждам гениални решения изпълнени по труден и невъзможен начин преживяли над 100 години.
  • 1
  • 2

Тема "Духане от контакти и ъгли на пода при окачена фасада" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: