• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
В момента правя основен ремонт на апартамент в ЕПК, което предстои да бъде изцяло санирано с 12 см изолация. Майсторите, които измазаха стените ми препоръчаха да си сложа и вътрешна 5 см изолация. За момента сме сложили само в кухнята, която се намира на усвоена тераса, използвания материал е този - https://praktiker.bg/bg/Vata/ST%C3%A0KL ... 0/p/138194 . Стената на кухната, както и външните на останалите 3 стаи са със западно изложение и имат или тераса, или прозорци. Само в 1 от стаите има въшна северна стена върху която няма нищо.

Бихте ли споделили акъл? Каква е вероятността да се образува влага и мухъл при реализиране на идеята на майсторите? По-добър вариант ли е да се разчита само на външната изолация?
speka_rs - специалист
Аз бих сложил на всички външни стени и таваните изолация. Особенно по време на основен ремонт, така и така е разпиляно всичко.
До колкото знам всяка стотинка дадена за изолация е сериозно вложение.
Lutchezar - майстор
+1
Особено на северна стена и след това западните, но е хубаво да е навсякъде за да може да е топло през зимата и хладно през лятото.

Мухълът е резултат от конденз. Влагата си я има в помещенията, един човек с дъха си отделя 1 литър на денонощие. Просто я местите напред назад и на най-студеното място тя се втечнява и ако има условия там образува мухъл. Затова се следи влажността и се контролира, кога с проветряване, кога с вентилация, кога с рекуператор, кога с овлажнители и влагоабсорбатори.
torbalan - Дървен философ
Не разбрах.
Само вътрешна ли?
Ако е само вътрешна - мухъл ще има в изобилие.
Ако е само външна и се държи достатъчно висока температура (примерно над 16 градуса температура на стената), и се проветрява редовно - мухъл няма да има.
Вътрешна плюс външна - въпрос на сметки е.
chapara - майстор
Майсторите ти искат, при 12ка външна и-я да те набутат с труд и матеряли, особено загубвайки акомулиращия ефект за топло и за студено. Контролът ти ще се влияе само от уреди, захранвани с енергоносители!
В крайна сметка май ще разчитаме само на външната, а вътрешните ще ги затворим с конструкция гипсокартон, за да имам скрит монтаж на радиаторите. Благодаря за отговорите!
Димитър Димов - специалист
Да използвам темата за едно мое питане-нужна ли е вътрешна изолация на апартамент ново строителство който е среден,на трети етаж от шест,само една външна стена,външна изолация еталбонд с 12 см. вата.До сега всеки попитан майстор ме убеждава за вътрешна с аргумента "тия покрай тебе ли ще грееш",но колкото ги грея аз толкова и те мен,защото всичко в сградата е продадено и логично е да са обитаеми.
chapara - майстор
Не ти трябва вътрешна. Кой може да знае дали пък комшиите няма да топлят теб? :?
Димитър Димов - специалист
И аз си мислех че просто искат да приберат едни пари,ама знаели човек,нали са "майстори" възможно е и да разбират.Без вътрешна е "танто за кукуригу",ние греем съседите-те нас,ако някой се излъже да сложи вътрешна акумулиращият на тухлите остава за нас.
chapara - майстор
3 ти от шест етажа е перфектния, за това е и най скъпия. Греят те и два долни етажа👍😉
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешна и външна изолация на ЕПК" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: