Напишете въпрос свързан със санирането.
nelina_london - специалист
ср авг 23, 2023 12:26 amschuldiner написа:
вт авг 22, 2023 7:36 pmHursa написа:
Може да се измисли нещо по-ефективно от стандартното полагане на топлоизолация. Но преценете - на каква цена ще е това и до колко ще е по-ефективно.
Имайте предвид, че лятото продължителността на деня повечето време е около 2/3 от денонощието. До колко ще е ефективно подобно охлаждане през деня, когато температурата на въздуха е над желаната в помещенията. Обратно - когато топлоизолацията е положена върху стената - я изолира от този топъл въздух. И до колко добре ще изработите спирането на циркулацията зимата, до колко ще е удобно да "отваряте"/"затваряте" тази циркулация два пъти в годината, колко време ще работят надеждно подобни "механизми", по цялото протежение на външните стени, желателно в горния и долния край, изложени на външните въздействия. И дали въздушните течения няма да "изтръгнат" цялата тази конструкция :) - разликата в налягането между наветрената и подветрената страна може да е чувствителна и това умножено на сравнително голяма площ.
Иванов е хванал частен, доста разпространен случай, когато топлоизолацията пречи на къщата да се охлади през кратката нощ. Истинската работа на ТИ е забавяне на топлопреминаването. Понеже в Бг масовият случай е 5-7 см изолация, такъв противоефект не е рядкост. Идеалният вариант е августовските жеги да се "охладят" в къщата някъде декември-януари, а студовете да държат къщата в комфортна температура поне до юли. За сравнение маза на минус три метра има 6 месеца забавяне в изравняването без никаква изолация. Затова е целия рев колко хубаво нещо е мазето... Накратко, факт е, че недобре изолираните къщи прегряват лятото, значително повече от въобще неизолираните.
=D>

Така е ,но маса хора смятат като Иванов ,а именно ,че няма файда от повече изолация .
При него ,по спомен Брезник, може и да минава без изолация лятото ,но за района на Пловдив теорията му звучи абсурдно .
Lutchezar - майстор
Едно е къща в гората, друго е къща в полето, трето е къща в гъсто застроен район. Оттук започва проучването. Какво е зимното огряване, и лятното засенчване, какви са въздушните потоци, какво има около къщата? Не само двора ами и по-далече.
Какви са температурите през зимата и лятото без отопление и охлаждане?
Какво е изложението, колко големи прозорци с какви стъкло пакети накъде гледат?
За по простичко, да сравним къща в Брезник, с къща в Аксаково.
Да речем, през лятото не му е толкова необходима топлоизолация, още повече, къщата е в покрайнините, с растителност, засенчване и т.н.
През зимата, къща в Брезник ще губи повече енергия, от къща по варненско, поради различният климат. Това сякаш натежава нуждата от топлоизолация, понеже основният разход за климатичен комфорт е отоплението. При мен надвишава 7-8 пъти разхода за охлаждане.

Та, без да се задълбочавам толкова много, разбрал съм......айде- решил съм за себе си, че е нужна топлоизолация за да живея по добре.
ivanovbg - майстор
По правилно е да се прави нещо за по високи приходи, отколкото за по ниски разходи!

А климатичния комфорт е много субективен.
ср авг 23, 2023 3:48 pmivanovbg написа:
По правилно е да се прави нещо за по високи приходи, отколкото за по ниски разходи!
А климатичния комфорт е много субективен.
Колко да е субективен?! Вследствие "летният комфорт", някои предпочитат да се чешат, та се съгласявам.
вт авг 22, 2023 7:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт авг 22, 2023 6:02 pmivanovbg написа:
Да, и за сметка на това 100лв ток за охлаждане лятото....
До тук, това лято, за охлаждане сметката е 40.5лв....
Последният ти пост е абсурден.
Сметката "за охлаждане лятото" я окраглих на 61.26лв. За 15 дни съм набичил малко над 20 пари!! Жежко си беше, но има още няколко фактора за леко завишеният разход, в сравнение с миналата година- профилактика-почистване. Външните тела са силно замърсени, охлаждах + 18м2- 50м2 миналото лято, половината от това 68м2. Допълнителният обем е най далеч от климите, най добре топлоизолиран, а разликата в температурата не достигаше градус нагоре.

Не знам що, но тия 100 лева приех да са разход за месец. Така написано, предполага за цялото лято, което никак не е прекомерен разход. Губиш с технически нокаут.
Още един абсурден пост, Иванов. Най- добре е да се работи по двете направления. Разхищението граничи с престъпление.

Тема "Външна изолация на Къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: