• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
amxcs - специалист
Между тухлите и бетона - по цялата дължина.

А ако залепя гипсокартон плътно до стената ще има ли положителен ефект, страх ме е като почне да се готви и стъне топло и влажно в стята да не кондензира на голия бетон?
chapara - майстор
Сложи още 5см. изолация от към балкона ѝ толкоз. Няма да имаш проблеми, но не фибран.
preslav - майстор
Всичко е според зависи - преди години всичко беше "плувнало" в мухъл когато се роди сина и трябваше да се изваряват шишетата за млакото. Тогава нямаше стъклопакети и PVC дограма, нямаше и кой знае кави топлоизолации, но "бабата" беше сложила още един кат дограма - налепих корк от вътрешна страна, стана по-зле. Нещата се оправиха едва когато пуснаха парното - искам да кажа, че ако помещението не се топли системно, ако не се вентилира по време на готвенето, проблем с конденз винаги ще има.
Първо и най-много ще има конденз по стъклата, после и по всички външни елементи - по стъклата ще бършеш, по бетона трябва да топлиш и то активно, а не пасивно. Съвсем примерно, отоплителният уред трябва да е под бетона или насочен към него (ако е лъчист), пак съвсем примерно, можеш да се загледаш в някакъв вид стенно отопление (образно казано, подово отопление на стената), още по-примерно казано, едно време имаше едни миниатюрни нагревателчета, които се слагаха под прозореца за предотвратяване на запотяването на стъклата (над нагревателчето се получава нещо като въздушна завеса от относително топъл въздух), такова нагревателче (100-200 W) не може да те стопли, но на "голата" стена няма да има условия за конденз. Общо взето всичко друго е тинтири-минтири, целия втори (тухлен) етаж на къщата е външно изолиран с 3 см. Аустротерм (XPS) - за над 10 ГОДИНИ няма нито грам мухъл или наченки на конденз. На петата година специално "отварях" един участък за да проверя какво има между изолацията и тухлата - няма мухъл, няма нищо, макар, че много Гурота вещаеха трагедия позовавайки се на точката на роста и т.н. неща за които само са чували. Спирам до тук защото ще изригна, аз съм я учил тази точка на росата и като ми дойде някой с основно образование, и започне да ме "калесва", да ми обяснява как EPS-а дишал, а XPS-а възпрепятствал "излитането" на парите от помещението, ама после запечатва изолацията със силиконова мазилка - бля-бля навивки и гръмки фрази. Та, твоя си е волята, слагай си Стиропорче на недишащия бетон, лепи си гипскартонче (мухълът много го обича това картонче), налепи си фаянс или теракот (между другото, много добра идея е гранитогрес - лесно се поддържа) - аз бих си сложил дървена ламперия, ама от естествено дърво.
chapara - майстор
Уф, от самоуки експериментатори. Аз не разбрах от романа ко речи :?
  • 1
  • 2

Тема "Премахване на вътрешна изолация от гипсови блокчета" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: