• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,

Става въпрос за стара селска къща на един етаж.Под една от стаите има мазе, като пода на стаята (тавана на мазето) е гредоред. Стаята е направена с гипсокартон и минерална вата и на пода има ламинат.
Искам да направя изолация на пода отдолу през мазето. Оригинално гредореда е направен като сандвич със сгурия. Струва ли си да махна сгурията и да излирам с по съвременни материали. И евентуално какви материали за изолация ще са подходящи. Гредореда е здрав и в добро състояние, не знам каква е подходяща изолация да не спарва дърво да прави конденз и да не изгнание след време.
torbalan - Дървен философ
Не виждам особен смисъл от изолация точно там.
нед авг 18, 2024 8:41 amtorbalan написа:
Не виждам особен смисъл от изолация точно там.
Ами идва студено зимата от пода.
hidrazin - майстор
нед авг 18, 2024 7:54 amSvetlinStoychev написа:
Струва ли си да махна сгурията и да излирам с по съвременни материали.
Не!
:partyman:
Grozdev - специалист
Освен сгурията,, няма ли още нещо между гредите или върху нея.? ?
И сгурта е "насипана,, или омесена със нещо друго ?
Ква е дебелината на " пълнежа "?
Кво го държи от долу? В мазето Де.?
За ламинат,, трябва достатъчно равна основа..!
Гредоред никога не е равен!
Виждал съм излят бетон или сериозна замазка върху стар гредоред,,
Не го препоръчвам..! :?
Варианти има.. Зависи от визитата и последващия ефект за стопанина!

:yawinkle:
zz_stefanov - майстор
Каквото и да правиш, трябва да си сигурен, няма да предизвика конденз по гредореда и последващо гниене.
На третата година да не се видиш в чудо от тези 'изолации'.
Вече положеният ламинат може да е достатъчен за предизвикване на конденз.
пон авг 19, 2024 11:34 pmGrozdev написа:
Освен сгурията,, няма ли още нещо между гредите или върху нея.? ?
И сгурта е "насипана,, или омесена със нещо друго ?
Ква е дебелината на " пълнежа "?
Кво го държи от долу? В мазето Де.?
За ламинат,, трябва достатъчно равна основа..!
Гредоред никога не е равен!
Виждал съм излят бетон или сериозна замазка върху стар гредоред,,
Не го препоръчвам..! :?
Варианти има.. Зависи от визитата и последващия ефект за стопанина!

:yawinkle:
Ами то е гредоред, има един долен ред дъски върху тях е насипана сгурия и после отгоре е наковано дюшеме. И върху дюшемето е поставен ламинат. Но първия ред дъски, който се явява таван на мазата беше дъвояден и изгнил от влагата в мазата предполагам. Аз го изкъртих първия ред дъски и сгурията падна, нагоре конструкцията е здрава няма изгнило и дървояд. Но сега се чудя как да го направя тавана на мазата, за да се запази конструкцията нагоре и да има изолация.
пон авг 19, 2024 11:50 pmzz_stefanov написа:
Каквото и да правиш, трябва да си сигурен, няма да предизвика конденз по гредореда и последващо гниене.
На третата година да не се видиш в чудо от тези 'изолации'.
Вече положеният ламинат може да е достатъчен за предизвикване на конденз.
Ами то аз така я заварих къщата, ламината си беше сложен. И стаята е добре направена не ми се иска да я ремонтирам. Отдолу тавана на мазата махнах първия ред дъски, беше изгнил и дървояден, но нагоре конструкцията е здрава, и се чудя сега как да я направя, за да е защитена от влагата и да има изолация.
chapara - майстор
Нарушено е проветрението на мазето, трябва поне да се възстанови, ако не и да се подобри. Не си казал нищо по въпроса. За гниенето ламината може да е спомогнал. Сгурията е добра за проветрение, но слаба изолация. Аз бих я заменил с перлит. Плюсовете са много. Не би трябвало да се ползват разни влагонепропускливи мембрани. Дюшеме трябва да е завършека на пода.
вт авг 20, 2024 11:26 amchapara написа:
Нарушено е проветрението на мазето, трябва поне да се възстанови, ако не и да се подобри. Не си казал нищо по въпроса. За гниенето ламината може да е спомогнал. Сгурията е добра за проветрение, но слаба изолация. Аз бих я заменил с перлит. Плюсовете са много. Не би трябвало да се ползват разни влагонепропускливи мембрани. Дюшеме трябва да е завършека на пода.
Благодаря, мисля че схващам идеята е конструкцията (гредоред и дюшеме) да не е запечатана с нещо паро не пропускливо (в случая ламинат и подложка за ламинат), за да може дървото да не задържа влагата. Но дали има вариант в моята ситуация без да махам ламината да се направи нещо ? Аз така я заварих къщата, предишните собственици са ремонтирали и всичко в стаята е ново, ако може да го запазя така ще е добре.
  • 1
  • 2

Тема "Стара къща с гредоред над мазата. Изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: