• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
Предстои ни полагане на топлоизолация (EPS Graphite) с пяна- Ceresit CT 84 EXPRESS Straw. Имаме смесена основа от тухли (с характерни ребра и фуги) и бетон, които са нивелирани.
Притеснява ме неравната повърхност на тухлите и фугите, която може да повлияе на залепването на EPS плоскостите. Затова обмислям да измажа само тухлената част предварително.
Въпросът ми е: подходящо ли е да използвам Ceresit Thermo Universal за изравняване на тухлената основа преди лепенето? Има ли други продукти или методи, които бихте препоръчали в този случай?
Прикачен файл:
492193566_10213455599740889_7032283952471389541_n.jpg
adventure1 - напреднал
Аз бях пред същата дилема, взех вароциментова мазилка за външно приложение, направих едно занулително хастарче като преди това грундирах и лепя топлоизолацията .
speka_rs - майстор
Като ще се занимавате да мажете, намажете го на гребен и си лепете ЕПС-а без пяна.
ср апр 16, 2025 9:42 amadventure1 написа:
Аз бях пред същата дилема, взех вароциментова мазилка за външно приложение, направих едно занулително хастарче като преди това грундирах и лепя топлоизолацията .
С какво лепяхте изолацията?
zz_stefanov - майстор
ср апр 16, 2025 3:03 pmspeka_rs написа:
Като ще се занимавате да мажете, намажете го на гребен и си лепете ЕПС-а без пяна.
без измазване ако отвътре е с картон духа през контактите.
Една ръка не е много пари и време.
Svetoslavoff1 - майстор
Аз не бих си спестил замазка, ще имам здрава и равна основа за лепене на ТИ.
Ако духа през контактите, то т.н "топлоизолационна система" е на вятъра.
Не е ли завършена както трябва, не е ли затворена отвсякъде, то и мазилка няма да допринесе много за очакван ефект. Само няма да духа от контактите.
zz_stefanov - майстор
Ми точно освен затворена отвън с минералната мазилка е добре и да е затворена отдолу откъм тухлите. Все от някъде влиза вятърът. Имам и конкретен пример при който проблемът се решил с измазване отвътре с подмяна на картона естествено. Сега му е времето да се направи както трябва. И тухлите не изолират добре, ако въздухът преминава през тях.
Имах предвид, че щом духа през контактите, при изградена топлоизолационна система върху неизмазана зидария, то "системата" е с функция на вентилирана фасада.
Тоест няма топлоизолация, а декорация.
Няма как да направя топлоизолация, ако ще тухла да няма, и през контактите да духа вятър. Винету може да го прави така, знам ли?!
chapara - майстор
Аз като гледам конкретната снимка, ако се дообработят прилежно фугите с лепило или пяна за лепене, не вижвам от къде ще се мушне вятър🤔, та чак мазилка. За от вътре по би имало някакъв смисъл евентуално мазилка. По бюджетно би било.
  • 1
  • 2

Тема "Лепене на EPS с ПУ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: