Напишете въпрос свързан със санирането.
goba - напреднал
Здравейте добри хора,

имам няколко въпроса относно изолация на таван. Къщата е строена 1943г. и няма плоча а е гредоред - каратаван. Част от тавана е направен на дъски и отдолу варова замазка, друга част (достроена през 1963г) няма дъски, и е само на тамъш (вар, едри снопи слама и разни други примеси). Смених един прозорец в една от стаите и от там се почна. Риших да направя окачен таван от гипскартон и вата там но после се зарибих, да изолирам и целият таван отгоре. Самите греди отгоре са слагани едно към гьотере а когато са обръщали покрива преди 15 години са съборили всичката кал и слама от него върху тавана! Почти го изчистих с 300 зора и сега идват въпросите.

1. С какво по удачно би било добре да изолирам? Вата, стиропор, фибран?
2. Ако сложа фибран колко см биха били достатъчни?
3. Ако е вата, каменна, минерална, стъклена? Каква плътност и минимум колко см и нужно ли е да е с фолио, оскъпява ли Фолиото доста?
4. Ако избера стиропор или Фибран, ще бъде ли удачно само да го напъхам му гредите без да го лепя и полагам мрежа отгоре? (по този начин ще си спестя още чистене на кал и прахоляк, грундиране и т.н.)
5. В тази стая с окаченият таван каква плътност вата? Горе долу съм наясно с направата му.. ще бъде на двойна скара с профили хванати за гредите... с найлон за параизолацията и т.н. Стаите са високи по 3м всяка.
В началото мислех да лепя стиропор м/у гредите и върху него да положа един слой вата, но сега се двуомя дали да не бъде изцяло вата, като също пъхам м/у гредите! Фибрана също е вариант да го положа м/у гредите, понеже изолира най добре?

6. Забелязах, че част от дървото по тавана и покрива е проядено от термите, с какво бихте препоръчали да го намажа? Има ли препарат с който мога да третирам дървото директно с пръскачка за лозе за по голямо удобство?
7. Мога ли да сложа най накрая найлон върху ватата с цел ако евентуално покрива протече за да я предпазя? Това би ли довело до конденз вътре в нея? Найлон от двете страни на ватата?
8. Там кадето е удължавана къщата през 63-та г. е снаждано м/у керпич и тухли, а сега има вече сериозна пукнатина? С какво да я изпълня и има ли начин да я възпра да не стане по голяма?

Принципно лятото в стаите е 33-37 градуса (нагрети керемиди), зимата е 10-15 (никаква изолация няма, само сменена дограма, тухли единички редени напречно за по дебела стена). Колко според вас ще има ефект от всичко това?

Извинявам се за многото въпроси, но не намирам отговор на въпросите си само от четене на теми.

Очаквам вашите експертни мнения, всякакви коментари биха били от полза..

Благодаря :) :partyman:
Buliviv - специалист
Според мен не търсиш както трябва :!:
Специално за изолирането на помещения информацията във форума не е никак малко. Поразрови се, почети, добий ясна представа за материалите ( качества, свойства, цени ) и тогава формулирай по-конкретни въпроси.
На скоро разисквахме подобна тема и там колегите "Tsilkov" и "8180" дадоха доста изчерпателни и професионални мнения, да некажа доста надхвърлящи Направи сам :) , Поздрави и няма да откажем мнения и помощ просто почети.
goba - напреднал
Колега, изчел съм почти всичко и добих доста знания по темата. Просто питам за мнение по въпросите с точките. Не очаквам голям отговор, кратко и ясно би било достатъчно. Аз го написах детайлно за да ви е по лесно с отговорите. За мен мисля, че ватата е е най добрият ми вариант.

Кажете за точка 8. как да запълня пукнатината.. Вече си купих церезит ФТ 101 (Цък), само че като разкъртих добре пукнатото се оказа, че е прекалено голяма фугата горе на тавана е почти 5см а долу е около 1, 2. Отсреща съседа го виждам :shock: :shock: :shock: Дядо ми навремето го е бил напълнил с цимент и вар.. и дотам. Какво да разбъркам и да пълня? За разбиване на стена няма чалъм, за бетонна колона също. Какво би снадило, кирпич и тухла :?

Хайде помагайте, една седмица седи тая тема и само един отговорил има :?
8180 - майстор
И преди седмица те четох и сега 2х. Не бих казал, че си ми ясен - вероятно си мислиш, че може да ти се отговори: 1-Да, 2-Не. Е, не е така - постоянно се чудя за какво точно говориш в отделните точки.

Аз бих опитал да топлоизолирам върху таваните (външно на стаите). Качването на ТИ под керемидите не е удачно решение, ако нямаш идеи сега или някога да обитаваш подпокривното.

От друга страна, ако не си фен на 3м. тавани, би могъл да намалиш отопляемия/охлаждан обем с окачен таван навсякъде примерно на 2,70-2,80. С 20-30см. ТИ над гипсокартона и вентилация на подпокривното ще стане добре.
В случая, евентуалните термомостове (характерни за вътрешна ТИ) няма да са много фатални, поради липсата на бетон там.
ТИ-материалът не е фатален при всички решения, както и плътността на ватата - по-скоро се определя от други удобства. Не се препоръчват ЕПС/ХПС по тавани и покриви заради пожар - горят гадно и отровно, но много хора считат, че това им е най-малкия проблем при пожар - от къща все ще избягат живи в такъв случай.
ХПС (Фибран) вероятно ще е излишно скъп при теб.
При вата отвътре е възможно (но не обезателно) да се наложи пароизолация.

Тези греди, за които питаш, все пак къде са - на покрива или на тавана, или и двете?
За термити в България не съм чувал, което не намалява проблема, но - не знам.
За пукнатината по-добре конструктор да огледа и се произнесе. За временно решение може и с пяна + помощни материали да се запълни. Въпросът е дали процесът продължава и с каква скорост - кога ще се отвори пак или ще падне стената. Колони има ли къщата?
Набележи си конкретен вариант и го изложи кратко и ясно, ако има въпроси. Скица или снимки помагат.
goba - напреднал
Благодаря за отговора 8180. :cool:
8180 написа:
От друга страна, ако не си фен на 3м. тавани, би могъл да намалиш отопляемия/охлаждан обем с окачен таван навсякъде примерно на 2,70-2,80. С 20-30см. ТИ над гипсокартона и вентилация на подпокривното ще стане добре.
В случая, евентуалните термомостове (характерни за вътрешна ТИ) няма да са много фатални, поради липсата на бетон там.
В крайна сметка в едната стая реших да правя окачен таван с панели като го смъкна 30-35 см, но панелите ще си ги направя сам като облеча каменна вата (60х120х10, 40кг плътност) с плат а над тях ще сложа напречно още вата, 2 или 3 слоя от тази меката (15кг плътност). Правя го така, за да комбинирам ТИ на стаята с акустично третиране (фен съм на чистият звук). От външната страна на тавана (към покривът) ми е гредореда кадето м/у гредите, също ще положа вата и на другите стаи (целият таван).
ТИ-материалът не е фатален при всички решения, както и плътността на ватата - по-скоро се определя от други удобства.
При вата отвътре е възможно (но не обезателно) да се наложи пароизолация.
С цел да запазя топлото повече в стаите през зимата и съответно да държа топлото вън през лятото ако положа още един последен слой вата с фолио от външната страна на тавана над гредореда... това би ли довело до конденз на водни пари вътре в ТИ? Тук чета, че пароизолация се прави от долната страна, преди нея.
Тези греди, за които питаш, все пак къде са - на покрива или на тавана, или и двете?
За термити в България не съм чувал, което не намалява проблема, но - не знам.
И двете. Гредоред има над тавана и на самият покрив (греди на които седят дъски и отгоре керемиди). Извинявам се ако това не са термити, но на доста места видях дървото проядено и ронещо се на прах. Понеже всичкото това е прекалено много за мазане, ако има начин да се напръска, ще е много по добре отколкото с четка. По крайщата на покрива е доста трудно подвижно.
За пукнатината по-добре конструктор да огледа и се произнесе. За временно решение може и с пяна + помощни материали да се запълни. Въпросът е дали процесът продължава и с каква скорост - кога ще се отвори пак или ще падне стената. Колони има ли къщата?
Няма колони. И аз си мислеш за пяна, но изглежда така, че пукнатото ще се увеличава. В най горната част на стените по протежение и върху самите тяхе има греди, върху които лежи гредореда над самият таван. Навремето така са ги правили явно. Разбира се най добрият вариант би бил да се бутне стената и да се изгради нова. Но това е непосилна задача в момента. За какви точно помощни материали пишеш? Ако я изпълня с пяна и после сложа рабицова метална + мрежа за ТИ и измажа с лепило за ТИ, дали би имало ефект. Ще кача снимки по късно за да е по ясно.
8180 - майстор
Здрасти,
Повечето от въпросите ти са извън това, от което лично съм се интересувал. Дано колеги се включат - опитай някак по-ясно и конкретно да питаш.

1. Акустиката - не съм в час. Доколкото знам, там (за разлика от звукоизолацията) е доста отговорен първият слой. Има и специални панели, кори от яйца и пр. Предполагам колегата Стефанов може да се светне. От гл. точка на ТИ, колкото повече - по-добре, според бюджета. 20-25см сумарно, мисля е добре. Нагоре ефектът по-трудно се изплаща (за таван).
2. Ватата с фолио - за мен, правилни са ти притесненията за местото на фолиото. Ако го има (и е нужно в твоя случай), принципна е по-добре да е в по-вътрешните слоеве. Тук колегите Цилков, Антон и др. са по-специалисти. Въпрос на сметки е. Ако е вътре - няма лошо, но е интересно ако може да отпадне изобщо, което допускам като възможно.
3. Термити/дървояд - потърси. И във Форума има споделени опит и препарати. Евентуално Фло (и др.), ако се завърти тук са по- в час.
4. Пукнатината - според мен основен проблем. Пяна и някакви пълнежи, естествено финиш с мрежи, шпакловки мазилки са временни решения - въпросът е колко временни. Може би пак до Цилков да се допиташ - за др. не се сещам при нас. Читав конструктор или някакви решения, сработили на местна почва.

Сам виждаш, че проблемите и решенията са от различно естество, което не трябва да те потиска - просто трябва да се намерят подходящи компетентни съвети/консултанти. Някои, вероятно, не са на форумно ниво.
Раздели проблемите (ако трябва в отделни теми) и формулирай конкретно и ясно един въпрос. Иначе е трудно да ти се отговори, както се вижда. Опитай да привлечеш вниманието на споменатите колеги на ЛС - споменах ги, защото са доста по-компетентни и склонни към взаимопомощ.
Аз, с каквото мога - съм насреща (основно по ТИ), като интересуващ се любител, споменат по-горе и ангажиран с този Форум.
Успех!

Тема "Питанки за изолация на каратаван и окачен таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: