Напишете въпрос свързан със санирането.
Buliviv - специалист
Според мен не търсиш както трябва :!:
Специално за изолирането на помещения информацията във форума не е никак малко. Поразрови се, почети, добий ясна представа за материалите ( качества, свойства, цени ) и тогава формулирай по-конкретни въпроси.
На скоро разисквахме подобна тема и там колегите "Tsilkov" и "8180" дадоха доста изчерпателни и професионални мнения, да некажа доста надхвърлящи Направи сам :) , Поздрави и няма да откажем мнения и помощ просто почети.
8180 - майстор
И преди седмица те четох и сега 2х. Не бих казал, че си ми ясен - вероятно си мислиш, че може да ти се отговори: 1-Да, 2-Не. Е, не е така - постоянно се чудя за какво точно говориш в отделните точки.

Аз бих опитал да топлоизолирам върху таваните (външно на стаите). Качването на ТИ под керемидите не е удачно решение, ако нямаш идеи сега или някога да обитаваш подпокривното.

От друга страна, ако не си фен на 3м. тавани, би могъл да намалиш отопляемия/охлаждан обем с окачен таван навсякъде примерно на 2,70-2,80. С 20-30см. ТИ над гипсокартона и вентилация на подпокривното ще стане добре.
В случая, евентуалните термомостове (характерни за вътрешна ТИ) няма да са много фатални, поради липсата на бетон там.
ТИ-материалът не е фатален при всички решения, както и плътността на ватата - по-скоро се определя от други удобства. Не се препоръчват ЕПС/ХПС по тавани и покриви заради пожар - горят гадно и отровно, но много хора считат, че това им е най-малкия проблем при пожар - от къща все ще избягат живи в такъв случай.
ХПС (Фибран) вероятно ще е излишно скъп при теб.
При вата отвътре е възможно (но не обезателно) да се наложи пароизолация.

Тези греди, за които питаш, все пак къде са - на покрива или на тавана, или и двете?
За термити в България не съм чувал, което не намалява проблема, но - не знам.
За пукнатината по-добре конструктор да огледа и се произнесе. За временно решение може и с пяна + помощни материали да се запълни. Въпросът е дали процесът продължава и с каква скорост - кога ще се отвори пак или ще падне стената. Колони има ли къщата?
Набележи си конкретен вариант и го изложи кратко и ясно, ако има въпроси. Скица или снимки помагат.
8180 - майстор
Здрасти,
Повечето от въпросите ти са извън това, от което лично съм се интересувал. Дано колеги се включат - опитай някак по-ясно и конкретно да питаш.

1. Акустиката - не съм в час. Доколкото знам, там (за разлика от звукоизолацията) е доста отговорен първият слой. Има и специални панели, кори от яйца и пр. Предполагам колегата Стефанов може да се светне. От гл. точка на ТИ, колкото повече - по-добре, според бюджета. 20-25см сумарно, мисля е добре. Нагоре ефектът по-трудно се изплаща (за таван).
2. Ватата с фолио - за мен, правилни са ти притесненията за местото на фолиото. Ако го има (и е нужно в твоя случай), принципна е по-добре да е в по-вътрешните слоеве. Тук колегите Цилков, Антон и др. са по-специалисти. Въпрос на сметки е. Ако е вътре - няма лошо, но е интересно ако може да отпадне изобщо, което допускам като възможно.
3. Термити/дървояд - потърси. И във Форума има споделени опит и препарати. Евентуално Фло (и др.), ако се завърти тук са по- в час.
4. Пукнатината - според мен основен проблем. Пяна и някакви пълнежи, естествено финиш с мрежи, шпакловки мазилки са временни решения - въпросът е колко временни. Може би пак до Цилков да се допиташ - за др. не се сещам при нас. Читав конструктор или някакви решения, сработили на местна почва.

Сам виждаш, че проблемите и решенията са от различно естество, което не трябва да те потиска - просто трябва да се намерят подходящи компетентни съвети/консултанти. Някои, вероятно, не са на форумно ниво.
Раздели проблемите (ако трябва в отделни теми) и формулирай конкретно и ясно един въпрос. Иначе е трудно да ти се отговори, както се вижда. Опитай да привлечеш вниманието на споменатите колеги на ЛС - споменах ги, защото са доста по-компетентни и склонни към взаимопомощ.
Аз, с каквото мога - съм насреща (основно по ТИ), като интересуващ се любител, споменат по-горе и ангажиран с този Форум.
Успех!

Тема "Питанки за изолация на каратаван и окачен таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: