• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Stanimir - напреднал
Става въпрос за следното-на 1 етаж на къща,т.е на земята сега отливат цимент,върху него ще има някаква изолация,и върху нея замаска.Въпроса ми е колко време трябва да съхне този първия цимент,преди да сложат изолацията?Защото като гледам май се канят след засъхването веднага...?
Takezo Sensey - модератор
от 20-40 дена , все едно отливаш плоча , лично аз есента правих същото , на места замазката беше 15-18 см.......чаках около 30 дена , хубаво да излезе влагата
W123 - специалист
Може да са сложили бързостягаща прибавка без да знаеш.Ако са истински майстори и си знаят работата и няма за какво да се притесняваш.Попитай ги.
Аз лично съм ползвал такава на Церезит и направо останах очуден колко бързо стяга бетона.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Големи разбирачи се навъдили.
W123 - специалист
n_a написа:
Големи разбирачи се навъдили.
Това камъни в моята градина ли бяха?Не разбрах какво толкова казах че да провокирам този твой пост.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не само ти.
Май единственият компетентен бе питащият.
Ти например, не виждаш ли разлика между съхнене и стягане?
W123 - специалист
Правя разлика естествено.Но въпроса на колегата е с много условности и неизвестни.
...на 1 етаж на къща,т.е на земята сега отливат цимент...
Какво иска да каже с това "изливат цимент"?За бетон ли става дума,за чист цимент по някакава странна технология :? ,ако е бетон колко сантиметра е...Много е неясен въпроса.
А и за това моя отговор по-горе беше такъв.
Ако пича беше казал примерно-"Изляха 18см. фундамент с/без еди кви си прибавки,колко време ще е нужно на материала да е готов за следвашите операции..." това вече е друго.Особенно при сегашните атмосферни колебания.
Явно това се прави от фирма и там си има архитекти,технолози,техн. ръководители и т.н. Хората си знаят работата.Вече ако е хванал трима братя от малцинството които бъркат с лопатата и карат гьотере,чували са кое как и кога ... може би,е нормално да се притеснява и да се чуди.
Така че колега n_a мисля че няма смисъл да се влиза в спорове и категорични заключения от вида "много разбирачи станаха тука" понеже е ясно че дистанционно никой нищо неможе да каже или помогне особенно когато информацията е толкова оскъдна.
prascho - майстор
Човекът ти направи забележка, че съхнене и стягане са две коренно различни неща. Очевидно от поста на питащият става ясно, че са наливали бетон /цел-вероятно за изравняване на стената /. Цимент като индивидуална съставка има но цимент не се нанася самостоятелно. Питащият е лайк. Та по отношение на отговора. В минусови температури до нас наливаха първа плоча на блок. Очевидно се ползват добавки за стягане и кофража го махнаха наскоро /в момента се канят да наливат четвъртата плоча/. Примерът не е много подходящ за случая но това, което се опитвам да кажа е, че съхненето на вертикална замаска от бетон е еквивалентно на съхненето на хоризонтална замаска в помещение. Минимум 30 дни за да излезе остатъчната влага. Хора, четете какви са технологичните срокове на продуктите. Явно е, че при поставяне на фасадна изолация например бригадите чакат 1-2 дни да дръпне шпакловката и поставят мазилката, но на гърба на продукта пише технологично време за СЪХНЕНЕ 7 ДНИ.
Stanimir - напреднал
Ами то не само,че съм лаик,ами съм и жена.Фирмичката е малка,правят къщата на майка ми и не са големи специалисти,а и нас ни няма там,само по телефон контактувам с човека,който ги ръководи,уж техник е.Но реших да питам тук преди да изискам от него да изчака там колкото трябва.Мерси за отговорите!
Не емного дебела отливката,защото ще загубим от височината на стаите,което ни е проблем.
А....и става въпрос не да стегне,а да си изсъхне,отгоре ще има някаква изолация и после пак замазка и после ламинат.... :-D
SHL - специалист
Stanimir написа:
Ами то не само,че съм лаик,ами съм и жена.Фирмичката е малка,правят къщата на майка ми и не са големи специалисти,а и нас ни няма там,само по телефон контактувам с човека,който ги ръководи,уж техник е.Но реших да питам тук преди да изискам от него да изчака там колкото трябва.Мерси за отговорите!
Не емного дебела отливката,защото ще загубим от височината на стаите,което ни е проблем.
А....и става въпрос не да стегне,а да си изсъхне,отгоре ще има някаква изолация и после пак замазка и после ламинат.... :-D
Голям смях :lol: Може да си жена, ама знаеш, какво питаш :thumbs:
От постовете до момента, само n_a и takezo разбраха за какво иде реч.
Прасчо, приятелю, какви са тия "вертикални замазки", направо ще ме уморите на моменти.
W123, това, че са използвали добавка за бетон не означава, че след два дни могат да сложат хидроизолация отгоре. Добавки в бетона се слагат за да се ускори свързването му. Или да се подобри пластичноста му. Или срещу замръзване. Или да се забави свързването му. Има много видове добавки за бетон на различни фирми. Но каквото и да стане след като те си свършат работата, настъпва процес на узряването на бетона. Тоест набиране на якостните му качества. Този процес трае около 28 дни. През цялото това време водата в бетона се изпарява в атмосферата. Колкото по студено е, толкова по-бавно излиза влагата. Може да излиза и 40 дни.
Все пак това е друга тема :)
Трябва да се изчака влагата да излезе и тогава да се нанася хидроизолация.
  • 1
  • 2

Тема "Колко време да съхне" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: