Напишете въпрос свързан със санирането.
ilkoandonow - специалист
така и не получих отговор на въпроса си относно това какво да сложа върху изолацията- драсканата и влачената мазилка трупат мръсотия а и задържат вода зимата.Що е то силиконова боя?? :? :? :? :? :? :? А с какъв фасаген също може.Също какво е релефна боя, така и не разбрах от форумите.Май ще си остана на мнение фасаген но кой е най хубавия, независимо от цената.Хайде един по един, не се блъскайте да отговаряте.Предварително благодаря.
EDI - майстор
За пореден път отговарям - никаква боя на външна изолация, па била тя и силиконова.За тази цел се произвеждат специални мазилки - минерални, силиконови, полимерни.Те са създадени точно с тази цел - водоотблъскващи, мразоустойчиви, паропропускливи.Боята е пример за типичното побългаряване на това, до което се докоснем.
ilkoandonow - специалист
:? :? :? :? :? :? що е то самопочистваща силиконова драскана мазилка.Никак не ми звучи тотова понятие
Natalka - специалист
Аз пък съм твърдо ЗА боя на фасадата. Няма нищо побългаряващо в това, напротив. В този случай обаче се иска много добра/равномерно положена/ шпакловка, защото в противен случай стои гадно. Ако се поразтърсиш малко ще видиш, че на пазара има достатъчно бои, които не са лош избор. Имат голяма покривна способност, устойчиви са на атмосферни влияния и действие на алкални основи.
EDI - майстор
Наталка, уважавам мнението ти, но в света няма система за топлоизолация с финишно покритие боя, каквато и да е тази боя.В случая не говорим за красота и финес, а за технологии.
prascho - майстор
Еди днес се обадих на представител на Хенкел и взе, че дойде у нас. Очаквам в следващите дни да ми изготви раздробен ценоразпис на материалите и труда. Подобна задача съм поставил и на представител на Марсил в три варианта /отворена система, с материали на Баумит и с незивестни материали/. Този от Хенкел показа и драсканата бяла мазилка, която навярно и ти си положил и не е лоша. Това което ми направи впечатление с първите три съвета е, че не мисли за клиента а за по-лесното изпълнение. Първо предложи корнизите на прозорците да си останат като върху тях се залепят разни повърхностни материали като по този начин топлото ще ми бяга. При реакцията от моя страна, че се получава термомост изказа мнение, че има и по-разумни решения. На втория етаж ми излиза тухлата с 3-5 см и веднага предложи отдолу да ползваме 10 см изолация и да изравним стената. Оскъпавяне на мариалите на клиента за сметка на улеснен труд и не поставяне на водоотвеждащи ъгли. И на трето място имам тераса с плочки 30 см на стената. Първата му реакция беше изолацията да почва над плочката...луд луд:). Човекът е търговски представител, но изказа теза, че имал 10 години опит като технически ръководител. Та чакам да видим какви цени ще каже.

По темата с боята и този от Хенкел изказа мнение, че разликата между боята и мазилката е само в външния вид. Всички мазилки били със същата основа като боята моля ти се:). Докато този от марсил каза, че боята не е дълготрайното решение и няма подходящите защитни свойства като мазаилката. Тънък слой, който се награява на по-восоки температури и уврежда материалите отдолу. Бързо се лющи. Същото е и с по-тъмните цветове на мазилките. Загряват се значително повече и съсипват стиропора.

Какво мислите за хоризонталната част на прозорците. Ъглите трябва ли да бъдат водоотвеждащи или стандартни правоъгълни???

Препочъчвам на автора драскана бяла силиконова мазилка. Най-евтина е с материли на Церезит и изглежда много хубаво. Дебелина на зърното 1,5. Може и 2,5.

Към SHL имам въпрос: С ръка на сърцето да каже дали майсторите в неговата бригада имат двоен стандарт на работа в зависимост от познанията и финансовото състояние на клиента :?: Все повече се обеждавам, че ако клиента не е на ясно какво иска и как трябва да стане ще остане разочарован от изпълнението на майстора /какъвто и да е/. Затова не мога да не изкажа задоволство от подобен форум, който ограмотява клиента и намалява непрофесионалното отношение на "майсторите". С две думи в заключение, преди да си закупя тоалетна чиния два месеца трябва да чета коя форма е подходяща за моят гъз и какъв наклон трябва да има при монтирането от майстор.
EDI - майстор
На моите прозорци долните первази бяха направени с плочки преди да сложа изолацията - отгоре и челно.Оставих ги така и след полагането на изолацията перваза е с 2 сантиметра навън.На кухнята няма откапваща лайсна, защото е към пътя.На хола, който е над едно стълбище, направих една много интересна работа.След като залепих и шпакловах изолацията, купих ъгли за баня/външни/ с цвета на плочките и ги залепих със силикон на ръба на перваза отдолу, като откапваща лайсна.На горния ръб си сложих откапваша лайсна.Сложи си, защото иначе ще ти подлива по гориня перваз, а така се откупва долу.Освен лепирото сложих 5-6 дюбела да държи по-здраво.Прасчо, ти си казвай изискванията, не ги оставяй те да определят технологияна и начина на изработка.винаги карат по лесния начин.Защото не плащат те. :lol: И мазилката задължително бяла или много светъл цвят/ за избягване на ултравиолетовото нагряване/.
rojko - специалист
EDI написа:
За пореден път отговарям - никаква боя на външна изолация, па била тя и силиконова.За тази цел се произвеждат специални мазилки - минерални, силиконови, полимерни.Те са създадени точно с тази цел - водоотблъскващи, мразоустойчиви, паропропускливи.Боята е пример за типичното побългаряване на това, до което се докоснем.
Edi съгласен съм с това ,но...Тъи като и аз ще правя изолация на фасадата ,както писах вече ,се позаинтересувах малко повече освен форума.Има много добри латексни бои на които си пише че са точно с такава цел -за фасада.Както се твърди и за мазилката че е единсвенния за тази цел начин.Даже някои специалисти са на мнение че боята е за предпочитане пред мазилката.Своиствата са еднакви недостатък при мазилката е че сабира боклук и през зимата лед и вода.Но понеже цената на мазилката е по-висока,не могат да накарат нашия българин да я купува , рекламата също си я бива.Това е мнение на доста специалисти с които съм говорил 50на 50.За фасада си има и мазилка и боя.Въпрос на вкус.Незнам и аз съм объркан вече.
SHL - специалист
prascho написа:

Към SHL имам въпрос: С ръка на сърцето да каже дали майсторите
в неговата бригада имат двоен стандарт на работа в зависимост от
познанията и финансовото състояние на клиента :?:
Все повече се
обеждавам, че ако клиента не е на ясно какво иска и как трябва да
стане ще остане разочарован от изпълнението на майстора /какъвто и
да е/.
Здрасти Прасчо :)
Ти още ли не си я сложил тая изолация бре :razz:
Прасчо, майсторите в моята бригада имат само един стандарт и това е
моят стандарт!. Тоест, докато не ми хареса на мен, не се спира - до тогава се
работи.Прочетох ти писанието и умрях от смях при
изцепката: И на трето място имам тераса с
плочки 30 см на стената. Първата му реакция беше изолацията да
почва над плочката...луд луд:)
- ще ти дам един
съвет за този 10-годишния специалист: гледай да не го срещаш
повече! Това е не само непрофесионално, ами и смешно!
Що се отнася до избора боя-мазилка, нищо не мога да те посъветвам,
защото не съм работил с фасадни бои. Личното ми мнение клони към
избор на мазилка. Идеята, че мазилката е по дебела и предпазва по-
дълго време ми се струва логична. По въпроса със запрашаването,
обаче не съм съгласен. Идеята за задържане на вода в порите на
фугата е логична, но се съмнявам на практика, дали е така? Не съм се
сещал, след сняг през зимата или дъжд през лятото да гледам по
структурата на мазилката. Да не говорим, че фасада изпълнена със
силикатна или силиконна мазилка не влиза в сферата на съмнение.
Убеден съм, че силикатната ще бие всяка боя.... е или поне така ще
си мисля до прочитане на някоя по подробна техническа
характеристика на боите. Все пак, тези мазилки, можеш спокойно да си
ги миеш и с пароструйка. Е боя за басейни, също можеш да я миеш с
пароструйка, ама чух, че цената била, нещо висока.
За прозорците - така, както са му го направили на Еди - така направи
и ти. Направи си първо плотовете с плочки. Залепи им чела отпред и
пусни тези чела 2 сантиметра надолу за да играят ролята на водобран.
Що се отнася до тераси и всякакви издатини по къщите, също не
спестявай - сложи водооткапи. Те са ПВЦ, бели, перата са им с мрежа
и се монтират върху стиропора. Ето и малко материал за водооткапи:

Изображение

Изображение

Тази ми е от любимите :)

Изображение

Тук водооткапа, вече е заложен:

Изображение

Ето и една мини-къщичка, която направих от груб строеж. В случая се
ползва за работилница и баня с тоалетна. Пак има водооткап, нищо,
че наклона на покривната плоча е добър и е обърнат на другата страна:

Изображение

Това пък е друга къща, пак с водооткап. Тук човека искаше водооткапа да се покрие с мазилката:

Изображение

Решение на подпрозоречните плотове с камък. Камъка, пък си има водобран:

Изображение
prascho - майстор
SHL два комплексни въпроса: Работил ли си с материали на Оргахим и по конкретно топлоизолационната система на Деко? Евентуално ако си работил какви впечатления имаш. За сега ми предлагат най-изгодните материали.

Замислих се за варианта покриване на водооткапа с мазилката /размишлявам върху идеята от естетична гледна точка и от чисто техническа гледна точка (предполагам няма да има проблеми от към надеждност за да не падне), като го дообмисля и има неясноти ще питам/.

Втори комплексен въпрос: Дай малко повече информация за тези корнизни плотове - цена на линеен метър /чувал съм за тях/, Възможно ли е да се направят с размери например 30 на 225 см. Водооткапващата им лента надеждна ли е? Да не се стича по стената?

Точно това се замислих, че трябва да направя няколко оферти за рамково скеле, парапети и евентиално за корнизи като измисля какви да са. Тези плоскости ми се струват добри стига да са на разумни цени и с добро технологично проложение.

Идеята на Еди за корнизи на прозорци с плочки ми е малко мъглява /челото не си го представям/. Щото хубаво ще се облепи съществуващия корниз с плочки но за да ми изкочи навън трябва да подложа под плочката оформяща челото 5 см материал.

Впрочем днес идва един "бригадир" правил изолация на колежка на майка ми. Идеята на снимката е негова. Ползва някаква "неизвестна комбинация" от материали /стиропор на Аустротер, останалите съставки не можа да назове/. Въпроса с плочките на терасата го реши от рас радикално, като каза един ред фибран щото с епс и "неговата мазилка" ще е меко и лесно наранимо. Спомена нещо за суха мазилка /нямало нужда от силиконова или силикатна/, както и нямало нужда от грунд. Силиконовата била за крайбрежни зони, силикатната за планински райони. Доколкото схванах предложената мазилка е лесно наранима забележете /спомена, че е особено неприятно като играят деца, пипат я и почнат да я замерват с камъчета/. Предложи цена от 40 лева /3 лева отстъпка/ на квадрат с труд при все, че в сайта му е обявена цена от 37 лв/м2 за Аустротерм ЕПС 5 см. Този пък каза, че разнасял секретна поща, полицейско образование и това с фирмата било допълнително. Изтъкна факта, че при него не работел нито един турчин, били само висшисти :).
В заключение един цитат от сайта му" 7. Оформяне на страничните ръбове – Липсата на такива при “AUSTROTHERM EPS” е без значение и би могла да се компенсира от уменията на човека, поставящ изолацията.".
О щях да забравя: Препоръча лепене на изолацията на гребен. То този по прави стени от мойте едва ли е виждал.

В сайта www.comfort.bg има 137 резултата за фирми поставящи топлоизолация. Чудя се след 137 посещения у нас какво мнение ще си съставя за строителството :-D . В случая неприятното е, че не става въпрос за някакви квартални "майстори", а фирми правещи стотици квадратни метри на ден. Тези са точно като теб, по-малко им се налага да работят и контролират процесите. Какво качество да очаквам аз като клиент!

Прикачен файл

Lud.jpg
Lud.jpg (27.07 KиБ) Видяна 14954 пъти

Тема "боята???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: