• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Скоро ще правим ремонт, ще живеем на етаж от къща, там обаче две от стаите са доста студени зимата. Когато си до камината нещата са супер,но застанеш ли до стената, умираш. На сутринта все едно не си палил печки.
Четох, четох и накрая съвсем се оплетох. :? За външната, спор няма,че е по -добра и по-ефективна, но с какво да е - стириопор или фибран? Това е въпросът? За стириопорът пише,че след 5-до 10 години се стопява, доста семейства са си изпатили от самото му слагане, при един по-силен вятър и изхвърчал. За фибрана, какво да кажа, по-скъп е,но ако си струва сме готови да го направим. Значи къщата е тухлена, отгоре с мазилка /от старите - грапава/.
За вътрешната бяхме доста навити, защото поне дограмата която ще сложим ще е 5-камерна и мислехме, че няма да има проблем. Но също четохме, че се появява доста често мухъл и става конденз.
Ами сега на къде?
Моля ви който има опит да пише,защото вече наистина ще се побъркаме. :!:
prascho - майстор
Външна изолация с минерална вата. Има хубави вати с нисък коефициент на топлопроводимост на Изовър с 0.033 W/m.K. Ако не те притеснява външния вид на обшивката за сега това е най-разумно. Ако дършиш да е вътрешна изолацията може с вата, фибран, стиропор. Не бъркай неправилното полагане със струкнурните особености на материалите. Мухъл ще ти се появи ако сложиш вътрешна изолация от вата и след година две решиш да топлоизолираш отвън със стиропор/фибран!!! Тъй като при вътрешната изолация ватата се изолира от топлото помещение с пароизолационно фолио/найлон то водните пари попаднали във ватата могат да излязат единствено през стената. Ако сложиш паронепропусклив материал какъвто е и стиропора то влагата попаднала във ватата няма как да излезе и ще почернее самата вата. Виждал съм какво првави влагата във ватата. При наличие на вътрешна изолация от вата можеш единствено да си позволиш външна изолация отново от вата. Ако сложиш вътрешна изолация от фибран/стиропор то външната може спокойно отново да е стиропор.

Съществено в случая е ако се прави външна изолация само на етажа на който ще живеете ли ще е??или ще се изолира цялата къща. И второ- дали има изолация между вашия етаж и съседите отгоре/отдолу/покрив??
Лошото в случая е,че от никъде нямаме изолация, под нас има хора, а ние сме на третия, последен етаж. Точно това ни притеснява, за външната изолация четохме,че ако не се направи изцяло все едно не е направена. И сега какво? :?:
Да слагаме вътрешна със стереопор? )Поне ще ни излезе по-евтино, приятелят ми ще направи това с гипс картон.
prascho - майстор
Колко е висок етажа?? Гредоред или стоманобетонна плоча е?? Предлагам първо да направите изолация на тавана. По норматив е 20 см вата, което се равнява на 4 слоя от по 5 см. Може да направите конструкция от гипсокартон като ако ви се вижда много скъпо сложете поне 10 см вата на тавана. Между ватата и гипсокартона се поставя плътно найлон като пароизолация. На стените може да сложите 3-4 см стиропор под гипсокартона или вата 5 см с коефициент 0,033. Препоръчвам Ви ако се спрете на 10 см вата на тавана да изполвате вата с коефициент 0,033. Ако има влага и течове от покрива трябва първо да се премахнат преди поставяне на каквато и да е изолация!!
prascho, благодаря ти. Само ти ми отговаряш, а аз възлагах много надежди на този форум,защото виждам ,че доста хора разбират тук. Все пак това, което ще правим първо е много скъпо и второ не се прави всяка година.
Ами етажа ни е висок 2.50, не мога да ти кажа какво е,когато науча ще пиша. Аз също съм чувала, че най-добре е да се направи и изолация на тавана. Добре, да приемем,че нея я слагаме, мен ме притеснява върху тази грапава мазилка/все едно са камъчета/ как ще се налепи стереопор. Като знам какви майстори има. :|
prascho - майстор
Всъщност и аз се бях захванал с изолациите. В петък имах спор с един дистрибутор, който ме упрекна, че му губя ценното време и моля ти се ставало въпрос за жълти стотинки. :) За мойта квадратура трябва да дам 12 000 лева без разноските по склето. Разни хора са се самозабравили и такива дребни риби като мен не ги считат за клиенти. Имам няколко теми, може да ги разгледаш. Що се отнася до лепене на стиропор на грапава стена технологията е идентична отвън и отвътре http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=7 . Лепи се като се поставя лепило по перифетрията + няколко куфтета. Плоскостите се нивелират. Определено конструкция от вата + гипсокартон за тавана е по-лесен вариант за изпълнение отколкото да се лепи стиропор. Хрумва ми да попитам дали над плочата на третия етаж има подпокривно пространство или гредите и кермидите са разположени директно върху плочата?
pipbel - майстор
http://forum.imoti.net/list.php?17

Прасчо, иди на този форум, покрай другите теми виж и "еретично за топлоизолацията", ще намериш интересни неща.
Не знам за Прасчо, но аз тотално се омотах. Ами сега накъде? Т.е. изолацията на тавана си остава твърдо, добре де аз си мисля друго, сега ако не се прави никаква изолация, а се смени само дограмата и се сложи изолация на тавана, подът ни е дъски и незнам там дали е нужен? Минава ми през ума вече този вариант, ако нещата са добре да не се слага изолация. Не помня дали писах, ще се отопляваме на парно, но не с котел, а с печка. От долу под нас се отоплява само една стая.
prascho - майстор
Смени дограмата. Сложи си изолация на тавана- колкото по-дебела по-добре. Ползите от изолацията на тавана ще бъдат само в твоя "двор". Изкарай една зима. Ако има надежда да ги агитираш останалите собственици да направите външна изолация най-добре. Ако няма такава надежда кажи какво ти представлява пода и предполагам ще е разумно да се сложи топлоизолация/например фибран/ на пода и вътрешна изолация изолация на стените
Май наистина така ще направим. Поне ще имаме още една година, да поумуваме малко.
Четох, че изолация вътрешна може да се направи и не е задължително на всички стени. Така не се получавало конденс.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос вътрешна или външна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: