• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
dron4o - специалист
Въпроса ми е дали ще има проблем за теракола ако се нанаса върху хидратна вар с гребен и от горе плоскостите.
SHL - специалист
dron4o написа:
Въпроса ми е дали ще има проблем за теракола ако се нанаса върху хидратна вар с гребен и от горе плоскостите.
Да, проблема ще бъде на лице. Когато нанесеш теракола и той стегне, веднага ще се отпори първия слой от варта и ще надигне всичко. Варта е много слаба за да задържи, каквото и да било отгоре. Все едно да забъркаш прах с вода, да шпакловаш и да залепиш плочки на другия ден. Начина да свършиш правилно работата е да истържеш варта, после хубаво да измиеш с вода основата и на другия ден да грундираш с дълбоко проникващ грунд разреден 1 към 4. После чакаш 1 ден и си лепиш желаните плоскости. Естествено трябва и основата под варта да бъде що годе здрава, иначе, ако е рехава и тя трябва да падне и да си измажеш стената с варо-циментова мазилка.
dron4o - специалист
да но стените са праскани с бояджийска машина и на дали ще паднетолко лесно. неможе ли да се намаже с грунд или напражо да се лепи
masterval - майстор
dron4o, поясни, моля, какви плоскости, стени и/или таван ли ще лепиш, задай по-ясно въпроса, ако искаш някой да ти помогне. Едно е стиропор, друго е гипсокартон, трето е ОСБ, а на всичко можеш да кажеш плоскост.
SHL - специалист
dron4o написа:
За да не стават недоразумения искам да попитам за пояснение: За шпакловка с вар ли говориш, за варова мазилка, варо-циментова мазилка или за пръскана мазилка в която има вар, бял цимент и Ц 200?

Ако с машина е пръскана чиста строителна бяла вар, значи поста с обяснението ми остава.
Сигурен съм почти, че не става дума за хидравлича вар - тя има качества доближаващи се до тези на цимента. Хидратната вар е вар на прах в чували, получена при гасенето на Негасена вар. Съветвам те ако някога ползваш вар да си купуваш от тази, която е в чували по 10кг. Тя е фино очистена и с нея се работи спокойно и без проблеми.
Малко се поотплеснах, май... :)
Последна промяна от SHL на нед апр 27, 2008 4:41 pm, променено общо 1 път.
dron4o - специалист
извинявам се нека започна от начало.Става вапрос за една къща на която искам да сложа външна изолация. Стените са от тухли измазани и за да се придаде бял цвят и по добра външност е използвана хидратна вар нанесена с бояджийска машина. Изолацията ще се състой от Стереопорени плоскости (EPS) с размери 1000/500/50mm закупен от Plastimo АД гр.Самоков. Та въпроса ми е накратко Теракола ще хване ли за пръсканата хидратна вар? Май сега е по ясно...
SHL - специалист
dron4o написа:
извинявам се нека започна от начало.Става вапрос за една къща на която искам да сложа външна изолация. Стените са от тухли измазани и за да се придаде бял цвят и по добра външност е използвана хидратна вар нанесена с бояджийска машина. Изолацията ще се състой от Стереопорени плоскости (EPS) с размери 1000/500/50mm закупен от Plastimo АД гр.Самоков. Та въпроса ми е накратко Теракола ще хване ли за пръсканата хидратна вар? Май сега е по ясно...
Предполагам, че варта в машината е била чиста и без примеси ( пясък ). Съвета е да свалиш всичко, да измиеш, да грундираш и чак тогава да започнеш работа с теракола.
И недей да се плашиш от работата, която трябва да се направи, защото после ще ревеш от резултатите, които ще получиш :-D
Аз също съм привърженик на идеята за повече дюбели и въпреки всичко те съветвам да направиш постъпки за изчезването на варта от фасадата. Ако някой ти каже, че "няма проблеми", ще грундира варта, ще залепи с теракол и после само дюбелите ще го държат, недей да вярваш. Следвай технологията.
dron4o - специалист
а савет за грунд нещо подходящо да ми дадете...?
SHL - специалист
dron4o написа:
а савет за грунд нещо подходящо да ми дадете...?
Дълбоко проникващия грунд на "Боро" е добър. Магазин на "Боро" има срещу зала "Унивесиада".
dron4o - специалист
залепих 2 плоскости и 6те ги изчакам да изсъхнат до утре и ще вида дали ще паднат толкова лесно. Нали уж от опит глава не боли
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за хидратна вар и теракол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: