• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
rumnikkk - специалист
Здравейте!Поздравления за чудесния форум.Ето ,че и аз съм вече на кръстопът.Днес дойде представител на фирма да вземе размерите за външната изолация и горещо ми препоръча сайдинга.Малко по-скъпо излиза,но не знам дали си струва.Има ли хора ,които да имат наблюдения за сайдинга.Малко ме притеснява относно изолационните му качества.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Сайдингът не е изолация, а финишно покритие. Ползвай търсачката - в клуба е писано по темата.
rumnikkk - специалист
Е нали си има и вата и влагопропусклив найлон,който не задържа влагата и предотвратява образуването на кондез и мухъл.Все пак изолира.
prascho - майстор
Насоката ти е чудесна, ще ти препоръчам да си подбереш дебелина на ватата поне 8 см:).
rusev - специалист
Като гледах как на съседен до нас блок правиха т.нар. сайдинг направо ми настръхна косата. Толкова паянтово е всичко, паропропусклив найлон дрън-дрън слагат обикновен, пък сложиха и 5см. минерална вата, направо ужас. Само на външен вид бива горе-долу, но иначе ми се струва, че е пунта мара цялата работа.
prascho - майстор
Хидроизолационното паропропускливо фолио, което се поставя между ватата и винилитовата обшивка няма нищо общо с найлона нито като свойства нито като външен вид :). Друг е въпроса за кадърността на изпълнителния персонал. Но ако ти не си следиш изпълнението независимо от вида на избраната изолация то времената са такива, че много малко майстори ще ти направят добро изпълнение.
CASA - специалист
Не е лошо да помислите за това,че един ден в Б-я ще се прилагат и спазват стриктно законите и нормите,а сиреч,ако сега решиш да си направиш на фасадата топлоизолация без удобрен проект от общината не е проблем,то след време ще е.Ще трябва фасадите да са еднакви и да одговарят на определени изисквания.Интересно тогава как ще се преработват фасадите,като дойде времето за пълно саниране?За пример ще дам,че лека наченка на това е акцията по управяне на сгради в центъра на София.Някой ден ще дойде и в другите квартали,а решението ще бъде въз основа на масовото предпочитане,а именно ЕПС.Но всеки си решава.Може и да греша.Успех!
rusev - специалист
То хубаво цялостна топлоизолация за да запазим фасадата еднаква, ама дори всички да са съгласни от входа или блока ще трябва да се тегли кредит Енергийна ефективност и да се търси фирма да изпълни топлоизолацията. Да обаче незнайно защо на топлоизолирани жилища с кредита им вдигат данък сгради, поне така са ми казвали познати ползвали заем.
prascho - майстор
чудо чудо, то комунистите са хубави хора :roll:
CASA - специалист
Има и друго.в момента направихме пълно саниране на една сграда,което включва не само топлоизолиране.В процес сме да извикаме инжинерингова фирма,която да направи замервания за енергоефективност на сградата и да я сертефицира.И ако получиш клас А,то държавата те освобождава от данък сгради за 10г.Но и цената на замерването не е малка.Около 2лв/м2.
По скоро идеята ми беше,че един ден ще се прави цялостно саниране на повечето сгради и виждайки развитието на технологиите и дереджето на българина ще бъде с ЕПС поне от 6см нагоре.В момента масово се използва ЕПС и в последващо саниране ще се доокомплектова и направената инвестиция към момента няма да се загуби.А този сайдинг е предвиден за бързо строящи се къщи и цената му не е изгодна за санирането на цял блок в Б-я.Та тези,които си сложат подобна система може един ден да се наложи да я махнат,за да положат общата на блока,освем ако целия блок не се направи с такава,което е малко вероятно според мен!И така инфестицията може да се загуби,а направата на ефективна топлоизолация е дългосрочна инвестиция.
  • 1
  • 2

Тема "Външна изолация с EPS или сайдинг?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: