• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
мястото на темата е в саниране. Редовно запиваме гледайки мачовете от шампионската лига в един приятел с нов апартамент. Днес погледнах, че капандурите са му optilight на Факро. Доволен е. Трябва да подменя 2 капандури. В понеделник се обадих в офиса на Велукс ме препратиха на дистрибутор, а от там ме свързаха с монтажник. Въпросът, който поставям е за качеството на продуктите на двете фирми. Имам ценови каталог на фирмите от 2005 и 2007 година. Прозорците на Факро от 2007 година са по-евтини от тези на Велукс за тази година. http://www.nortop.com/catalog.php?w=0&lang=bg
За жалост нямат ценораспис нортоп и се чудим дали да им звъня. Моля дайте мнения. Да скачам ли на по-скъпите Велукс? То не че 100-200 лв са от значение но важното е качеството на двете фирми! Гледам, че Факро имат освен размера, към който се бях насочил 55/78 см и размер 55/98 см т.е по-голяма светла площ и по-голяма възможност да ми дуа:). Ма гледам, че имат и хубави стълбета за тавана и може на по- късен етап да се възползвам.

Попаднах на тези теми http://forum.imoti.net/read.php?17,41035 ;
http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... p?p=317846
Последна промяна от prascho на пон юни 02, 2008 11:18 pm, променено общо 4 пъти.
prascho - майстор
Вижте какви ги сътворих. Единият вариант е с прозорци 66х118 см, но се получава много гнусно в едната стая. Там сложих втори вариант 55х78 см. Но между гредите ми е 60 см и ще видим следващата седмица какво ще ме изръсят за монтажа. Днес се разкарах до В е л у к с за да видя мостри на тези прозорци но нямаше. Имаше изложени само два големи прозореца. Казаха ми, че важи гаранцията и без техен монтаж стига да са спазени предписанията.
Последна промяна от prascho на чет окт 01, 2009 10:48 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
Доста неприятно. Днес идва монтажника в нас и ми каза, че нещата ги вижда или с прозорци 55/78 см, което е най-разумния вариант според него или да се реже едната греда и да се монтира нова отстрани за вариант с прозорец 66/118см. Но разбиването ще е голямо и ще стой като кръпка. Спомена, че светлиината е достатъчна и въобще да не се притеснявам за излаза към покрива, тъй като много лесно се махала подвижната част посредстваом два щифта от централната ос. Ех в едната стая ми се искаше по-голям за да изглежда по-красиво и да влиза още повече светлина но ..... :( . Като знам как действат ще ми осерат всичко. Но така е като не съм мислил навреме :loser:

Да добавя, че размера на стъклопакета на прозорец 55/78 см е 37,3/53 см.

Обаче сега ми хрумва един друг вариант. Имат прозорец 114/118см като се отреже една греда и двойно се увеличи отвора. 200 лв са по-скъпи, което е преодолимо. Искам естетите да се намесят. Ще се опитам на бързо да направя 3Д модел.
Последна промяна от prascho на вт май 13, 2008 8:47 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
От гледна точка на осветяемата площ си го сметнах самостоятелно като получения резултат съвпада с изнесените стойности. 0,2 м2 за малкия прозорец и 0,89 м2 за големия. Това е 4,45 пъти повече светлина като разликата в общата цена е 220 лв /495 лв за малкия и 715 лв за големия/.

Ми то за да си поставиш два малки прозореца излиза 1000 лв и ще имаш осветяема площ 0,4 м2 и пак е по-малка от един голям.

Вие какво мислите, ще се получили преосветяване на помещението. Всъщност доколкото мога да направя заключение 55/78 см е много малък като цяло и от там идва проблема. Все пак проходната част ще е 45/66 см горе долу колко отвора в момента.

Забелязвам, че напоследък мойте теми се пренебрегват като участието е нулево. Моля за активност. Смятам, че в сайта има големи авторитети като Емералд и прочие. Бъдете комуникативни. Вярно е, че мойте идеи са на етап проект но мисля, че взаимопомоща в подобен момент е много по-ценна от това да изказвате някакви хвалепствия или сарказам след дъжд качулка. За жалост аз не мога да се боря с тази родна черта.

Toва е горе долу позицията на самите прозорци без да отчитаме оформлението отгоре и отдолу.
Последна промяна от prascho на чет окт 01, 2009 10:48 pm, променено общо 1 път.
enterprise - специалист
Прасчо, аз съм за по-голямо осветление по принцип! Колкото повече слънчева и естествена светлина, толкова повече феромони за мозъка. А повярвай никой лев не е достатъчен за психичното спокойствие на човека. :sun: А технически, не мога да ти помогна дори с мнение, нищо не разбирам от това.
CASA - специалист
Стандарта за осветяемост е площа на прозорците да е 1/6 от квадратурата на съответната стая.Според мен,ако по-големия прозорец може да се монтира на показаното растояние като опре на греди отстрани е ок.Имам два велукса на 118 и мога да те увера,че си е играчка да го разглобиш и свалиш,за да излезеш на покрива,а без да го сваляш,ще трябва да си доста слабичък.Но виж с големия ще ти е по-лесно да излизаш,без да има нужда от разглобяване.Пък ако ти е много светло,Велукс предлагат и щори.Минусът е че зимата площа на прозореца ще е доста по студена,а лятото доста по-топла от предишната система на покрива.успех!
prascho - майстор
Днес сметнах осветената площ на помещенията спрямо основата. Нямат 10%. В едната стая дори и с прозорец 114/118 см и осветяема площ 0,89 м2 пак съм далече от минималните 10%. Минуса ми е известен и той също не е за пренебрегване щото ще изтиват по-бързо помещенията :(. Абе не знам....

Аз го закъсах трета седмица ме лъже майстора, че ще дойде да оправи поне коминните обшивки...
prascho - майстор
Какво преживяване имах днес в 20 часа не е истина. Но съм уморен ще разправям по натам.

Днес посредством Велукс комуникирам с техен дистрибутор. Предлага да мине в 20 часа след работа. По едно време гледам в двора влезнал човек докато отида да отворя гледам станали двама. Правя здравей с първия и гледам се влачи още един. Баща ми се запознава и въвежда двамата работници /както се оказа в последствие/ направо на обекта, аз дочаквам третия, който се носи като приспивна песен. На външен вид угоен врат, леко лъха на алкохол, свинска мутра и ме пита дали съм аз. Представяме се и директно на обекта. Намираме се пред едната капандура. Влизаме с шефа на делегацията за оглед и казва: май сте избързали с дървената ламперия, ще трябва да се резне малко повечко. Единият работник мери съществуващия отвор.
шефът: Тук ще отвориме по-голям отвор.
баща ми: 10% осветена площ
шефа: май сте се запознали с това ръководтсто /сочи папката под мишница/
работника: /мери залепената лепенка/
аз: насочил съм се към прозорец 114/118 см между три греди като средната ще се отреже
шефа: правилно. /вижда малкия наличен прозорец на стената/. Каква площ да е стаята?/риторично/ Най-много 1 квадрат прозорец. /аз съм го измерил и е 0,3 м2/. Големия е подходящ. Ще се махне цялата дървения и ще се направи по-каталога.
баща ми: /сочи ме/той е правил ламперията
шефа: професия ли ти е или хоби?
аз: хоби. ПО католог ми се вижда грозно, искам да оставим поне няколко дъски отгоре
шефа: абе слушай как се прави. нали затова съм се вдигнал в 20 часа тука. Ако се направи скосено отгоре до 5 години ще хване мухъл. /при все, че ще е облицовано с дърво и точно отгоре е отвора за въздухопровода/. Цена- ... ако отвора е готов и ... ако отвора го правим ние.
аз: Среден вариант???
шефа: няма, или го правим или не
изпляпва нещо на руски
баща ми: руския не е популярен в днешно време
шефа: мога и на немски да ги кажа....мънкащо английския не го владея.

отиваме в съседната стая

разбрах, че е спешно но този уйкенд не може да работим. Работник се сежа , че някакви бош били с приоритет. Провеждат телефонен разговор. Ако решавате сега да се уговорим за неделя и да дадете капаро сега.

отиваме в стаята с втората капандура

шефа: и тука същия прозорец
аз: колебая се между малък и голям
шефа: слушай ме ти мен. Голям. Ако не сменяте дограмата топлото излиза от страничните прозорци. Вади проспекта и чете коефициента на топлопредаване и шумоизолацията.
аз:от гледна точка на светлината да но топлината. то покрива в момента има по-голям коефициент на топлопредаване.
шефа: /кибритлия, фръкна/ абе вие мен ли ще ме учите вместо аз вас. Преподавал съм. . За два дена сме поставили 29 прозорци
аз: /доизлушвам го без да го прекъсвам/ А какъв тип ще ми препоръчате?
шефа: ами ггл е по-добър от гзл но 80% монтираме гзл добри са.
аз: май има разлика само в горното стъкло
работника: няма и при двата вида са закалени /при все че като се разкарах до Велукс там ми казаха, че на гзл не е закалено. На кой да вярва човек/.
шефа: щом ще си режеш ламперията ..отстъпка.
аз: добре, ще я отрежа на 114 см /външния габарит на прозореца/, докато растоянието между гредите отгоре е 130 см.
шефа: плюс 6 см! Няма да мога да си отворя прозореца. Посочва книжката: тука пише.
аз: по-добре да подрязвам отколкото да наставям
шефа: /изригва обръщайки се към единия работник/ хубаво де, щом иска 114 добре но тогава ще режем гредите отгоре и ще се изпочупят кермиди.
аз: напречните бичмета ние или вие ще ги осигурите?
шефа: може и ние, ма са скъпи- 2 гредички 20 лева /2 греди по 1.3м т.е една греда 3 метра=20 лева/
аз: а скобите и другите?
шефа: ние.Ще трябва хидроизолация 2 квадрата за 10- на лева и кермиди. Какви са ви кермидите?
баща ми: мизия
работника: /поправя шефа/ тука ще се разширява няма да трябват кермиди
аз: не може ли да отрежете гредичките долу и .../щях да кажа да ги подадете нагоре вертикално/
до тук всичко има няма 10 мин.

шефа: /кипва/ абе аз ако до 5 минути не сключа сделка ставам и си заминавам. Тука тоя ръб не е направен като хората /упрек към мен за оформянето на капандурата при все, че не е довършено/. Излизайки казва имате телефона, ако решите се обадете и елате през седмицата да дадете капаро.

Докато загася лампите вече бяха в колата. Чудя се с подобни субекти комбинация между бай Ганьо, баш Майстора и професор Кучков как се работи. На всяка наша дума имаше категорично отрицание и заявяване как се прави. С този човек комуникация не може да се проведе, а камо ли работа. Държанието му беше точно като на социалистически директор/ бей.

Човекът се казва Людмил Великов с тел. 088892 13 08.

Съжалявам, че не му предложих да го снимам за да видите за каква алкохолна угоена мутра става въпрос. През цялото време бях леко зачуден дали не ме снима Костурица :) и да ви призная никакво раздразнение не изпитах. Накрая по-скоро облекчение, че не работя с този човек.

забравих:
аз: занимавате ли се с коминни обшивки?
шефа: този е човека, сочи работника
работника: първо да раздигаме покрива за прозорците и ще погледнем дали е работа за нас
pipbel - майстор
Прасчо
Моя Велукс на покрива си го сложих сам ( с помощ малко от баща ми).
Има си подробна инструкция за монтаж във всеки пакет.
Капка дъжд не е паднала вътре на тавана ве4е 1 година. Стана ОК.
Остави ги тия "майстори", хем си плащаш, хем си скубеш косите после.
Дейставай.
prascho - майстор
Кой тип прозорец сложи.?Единственото ново нещо, което споменаха е, че рамката на gzl e по-тънка от тази на ggl типа. /3,5 см едната и май 4 см другата/
  • 1
  • 2

Тема "велукс или факро" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: