Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте!

Този въпрос ме интересува, но никъде не открих да е засяган досега. Преди лепенето на стиропор върху панела (който е шпаклован), нужно ли е да се нанесе грунд? Дюбелите са необходими след това - знам, макар че съм виждал да ги пропускат и вече има поотлепени плоскости.

И нещо интересно, което срещнах тук: http://www.boro-bg.com/downloads/downlo ... olacia.pdf
При шпакловане върху вътрешна топлоизолация стъклената мрежа се поставя само в снадките на топлоизолационните плочи и около врати и прозорци.

Какво мислите за това?
masterval - майстор
При всички резерви, които имам към вътрешното топлоизолиране, бих те посъветвал да грундираш, а дюбелите можеш да ги пропуснеш. Няма да падне. А за шпакловката вероятно става въпрос за стъклена лента, не за мрежа
Благодаря за отговора.

Ясно е, че щом е за снадките само, ще е лента, а не цяла мрежа. Аз се учудих, защото досега винаги съм виждал да се слага мрежа изцяло.

Дюбелите по-принцип са ми трудната част, защото за панела трябва перфоратор. Но пък като видях в един апартамент как са се отлепили няколко плочи... не са паднали, но се е напукало близо до тавана.
W123 - специалист
Щом ти е шпаклован панела си перфектен.Мажи с грунда на Боро и лепи на гребен.Дюбелите може и да не ги слагаш при положение че имаш хубава здрава основа и си лепил на гребен.
Но мрежа задължително.Кви са тия глупости че се слагало само на снадките.Да те видя после как ще шпакловаш отгоре и колко криво ще стане.А и кое е по-лесно-цяла мреже или да си играеш да я слагаш само където са фугите.Особенно като разминеш плоскостите ще стане голяма веселба.Без мрежата рискувш като се спънеш и се подпреш на стената да ти потъне ръката.
За лепенето ползвай ДуоКонтакт на Баумит а за прешпакловане каквото си решиш.
Тази цепка която си я видял е от това че са пълнили голяма фуга с гипс.Направи си я изолацията до горе и мрежата да ти опре почти в тавана и знаеш ли кога ще се сцепи...
Съгласен съм, че си трябва изцяло мрежа да се слага, просто се учудих на инструкциите на Боро. Дано нямат и някои други такива "грешки".

ДуоКонтакт на Баумит не съм виждал по магазините тук, мислех си да взема въпросния Боро Теракол за топлоизолация. Има такова лепило и на Стройкол. Какво ви е мнението за тях?
W123 - специалист
Teракола на Боро е добър,работил съм с него два пъти и няма проблем.Впрочем на Боро до сега не съм видял и използвал лош продукт.
А това Стройкол не съм го чувал,просто и да съм го виждал не съм му обръщал внимание.
Все пак реших да се съобразя с мненията във форума и да направя вътрешната изолация на външните стени с вата и гипскартон. Вътрешната стена ще се шпаклова само.

Тема "Вътрешна изолация на панел - нужен ли е грунд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: