Напишете въпрос свързан със санирането.
Знам, че този въпрос е дискутиран много пъти, но моля преди да ми отговорите да прегледате внимателно описанието на жилището. И така:
Става въпрос за панелно жилище на 4-ти етаж. Кухнята и спалнята имат външни северни стени. Отоплявам се с климатици, като в жилището има хора /и съответно се топли/ само вечер.
Каква изолация бихте ми препоръчали при този режим на отопление?
Външна /стиропор/?
Вътрешна /гипскартон + вата/?
И двете /външна + гипскартон и вата за външните стени + само гипскартон за вътрешните стени/?
Благодаря предварително!
tokuro40 - специалист
най-добрия вариант е гипскартон с вата :) :)
Този "форум" кърти мивки.
За 4 дни едно мнение по темата...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Сладур! Да беше прочел досега писаното, просто нямаше да питаш. Щеше да си тотално наясно, че най-доброто е външна + вътрешна изолация, че за вътрешна е вата (диша наистина и не въди мухъл), че за външна пак вата (на плочи, ама е скъпа), че гипсът не е никаква изолация, а картонът се слага вместо шпакловка, че евтин и бърз.
Че си и нахален.
Имаш ли още въпроси сега, на линия съм и мога да отговоря баш веднага.
prascho - майстор
Външните северни стени бетонови ли са? Измазани ли са отвън и отвътре? Готов ли си да стесниш помещенията с минимум 5 см отвътре? На таваните има ли изолация или са на варо-циментова замазка? Какви средства си готов да отделиш за ремонтните дейности? Отоплява ли се над теб? Съседите отдолу, отстрани и отгоре каква изолация имат /външна вътрешна/??
Palawnik - специалист
Извинявам се че откликнах веднага за да ти обясня каква е разликата м/у 3-ти етаж на панелка и 4-ти. Виж разликата м/у 4-ти и 5-ти е много съществена. За целта ще свикам консилиум и когато намерим отговора ще пишем. Въпроса е много сериозен и може и един конгрес да свикаме.
Посипвам си главата с пепел. Обещавам да отговарям по 100 пъти на теми които са дискутирани.
prascho - майстор
Виж ако средствата те притискат си сложи вътрешна изолация от гипсокартон, фолиа и вата на външните стени и тавана. Вътрешните стени може да ги изолираш само с гипсокартон, макар, че 5 см вата на тях няма да оскъпи начинанието. Всичко се свежда до стесняването на помещенията.

Доколкото разбирам си на тухла/бетон и не е мазано. Решил си да бъде гипскартон и при това положение най-разумния подход е да сложиш вата под него/вътрешна изолация и да изкараш една зима. Ако те удовлетворяват постигнатите топлинно-ефективни резултати супер. Но си сложи изолация и на тавана!!!
Външните северни стени - панел.
Отвън са измазани с някаква умряла лющеща се мазилка, отвътре - латекс.
Предрочитам да стесня помещението максимално малко.
На тавана няма никаква изолация.
Готов съм да отделя толкова средства, колкото са необходими, без големи изхвърляния, разбира се.
Отгоре имам нови съседи и ми е трудно да отговоря как ще бъде с отоплението.
Съседите отгоре и отдолу нямат изолации, ако правя външна мисля да я направя заедно с горните.

Тема "Външна или вътрешна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: