Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Здравейте, от години вече кърпя този битумен покрив, но живота на битума вече изтече и се пука постоянно. Може ли да ми препоръчате с какво да го обработя, така че да се изолира добре. Гледам че някои майстори ползват продуктите на Изомакс, но прочетох че има по-добри смеси и технологии на по-висока цена, разбира се. Търся нещо което е подобно на Изомакс, да се нанася лесно с валяк или четка и да има някакъв воал, който също да хидроизолира. Гледам че съседният покрив са го обработили с нещо подобно, но може и да е само течна гума. Моля да споделите вашите предложения и съвети.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Битумът, като материал, си е вечен. Обаче :-) При нагряване омеква и се стича. Затова се полага на РАВНО и се посипва със ситна каменна (инертна) фракция. На местата със стичане, се получава изтъняване и при зимното втвърдяване се пука... Кръпките създават неравност и е естествено след време точно по кръпката да се напука...
Това, което казвам, е, че не е точно до материал.
И не бих ползвала течна гума. По-скоро, в никакъв случай. Битумът е в пъти по-добър във времето
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
п.с. Виждам и проблеми с керемидите. Наклонът е малък, на места е още по-малък, няма откап на долния ред, всичко това е предпоставка в някои случаи да връща назад/нагоре вода...
kozl - майстор
Тези керемиди приличат на Стралджа с 1 вълна, които не си произвежнат вече.
Какво има под битумната мембранна хидроизолация с посипка?
Битумната хидроизолация според мен се пука поради причини в подложката под нея (дъски,OSB, ребра ...). И като се пукне мембраната подложката загнива.
Т.е. моето мнение е ако не правите цялостен ремонт на покрива, вкл.конструкция да сменяте всичко (керемиди и битум) с ламарина.
И дано не се окаже, че отдолу дървенията е изгнила и няма как да се хване ламарината.
А то при ремонт на дърти покриви винаги има изненади под това, което се вижда отгоре :roll:
съб фев 28, 2026 8:00 amn_a написа:
п.с. Виждам и проблеми с керемидите. Наклонът е малък, на места е още по-малък, няма откап на долния ред, всичко това е предпоставка в някои случаи да връща назад/нагоре вода...
Има такъв проблем и на двата покрива, затова керемидите на най-силният ред са подмазани.
Моля ви, споделете по темата какви продукти препоръчвате за хидроизолация върху битум? Трябва ли неравностите да се изрежат и да се закърпят на ново преди да се нанесе хидроизолацията?
съб фев 28, 2026 8:54 amkozl написа:
Тези керемиди приличат на Стралджа с 1 вълна, които не си произвежнат вече.
Какво има под битумната мембранна хидроизолация с посипка?
Битумната хидроизолация според мен се пука поради причини в подложката под нея (дъски,OSB, ребра ...). И като се пукне мембраната подложката загнива.
Т.е. моето мнение е ако не правите цялостен ремонт на покрива, вкл.конструкция да сменяте всичко (керемиди и битум) с ламарина.
И дано не се окаже, че отдолу дървенията е изгнила и няма как да се хване ламарината.
А то при ремонт на дърти покриви винаги има изненади под това, което се вижда отгоре :roll:
Отдолу има OSB, няма друга изолация под битумната мембрана. С удоволствие бих дал 5000-8000 евро да се подмени/оправи от професионалисти, но за съжаление майсторите са се побъркали жестоко и не познават вече парите! Моля ако може просто да ми споделите/препоръчате продукт, аз знам че трябва цялата конструкция да се преправя, но за момента пазара на тази услуга е взривен!
silent - майстор
Аз имах течове от азбестови керемиди-плоски плочи, преди години. Омазах с течна гума засега държи. Не знам как ще слепне с битума но едва ли ще е по-зле още повече че е бърз лесен и евтин ремонт.

Тема "Хидроизолация на стар битумен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: