Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Tsilkov - майстор
С мазана върху XPS положен върху баластра(пък дори и върху плоча) умът ми не го побира как ще стане понеже като стъпиш върху плоскостта и тя се размества(да не говорим че като цяло според мен е доста по-слаба от рулонната).За сега смело вървим към класиката подложен,хидроизолация на газопламъчно и тогава стиропор.В краен случей ще мъчим идеята на schuldiner с пясъка върху XPS-а.В момента вече е направена хидроизолацията на стъпките с газопламъчно по кофража - слава богу от човек които се занимава само с това :) .Междувременно след няколко разправии бригадата която строи вече изхвърча от тоя обект и има нова-да се надяваме за добро :? .Правя снимки и накрая ще пусна да има инфо за тези които в бъдеще ще се блъскат с това :lol: .
arai - специалист
Можеш ли да пуснеш чертеж на детайла за който говориш?
boltik - специалист
Здравейте.Аз скоро мазах една баня с такава смес.Имаше една кофва с нещо,като лепило и една туба с някаква бяла течност.Насипното се разрежда в съд с тази течност и се намзват стените и пода на банята.Трябва да се работи бързичко,че се втвърдява.Бялата течност ми заприлича на това С200.Няма тук или аз не съм виждал да се продава.Изка ми се да пробвам,какво ще се получи ако смеся С200 и лепило.Дали това с което работих не беше същото?
bat_al_a - специалист
Втвърдява се защото правиш смес на цимент и акрилатна дисперсия на водна основа, знаеш цимента когато се смеси с вода, че има кратко отворено време на работа(на полагане на сместта). Няма нищо общо акрилатната емулсия и Ц200, освен че са и двете вододисперсионни, ц200-та обаче е разредена поливинил-ацетатна дисперсия(ПВА). :shock:
Главата си залагам, че тази смес е идеална за изолация на бани, басейни и т.нат, ама да налепиш плочки след това отгоре й, но за външна изолация(открити тераси, покриви) е слаба, няма еластичност и от линейните разширения "топло студено" след 2-3 години се отварят пукнатини.
Фло - специалист
bat_al_a написа:
Втвърдява се защото правиш смес на цимент и акрилатна дисперсия на водна основа, знаеш цимента когато се смеси с вода, че има кратко отворено време на работа(на полагане на сместта). Няма нищо общо акрилатната емулсия и Ц200, освен че са и двете вододисперсионни, ц200-та обаче е разредена поливинил-ацетатна дисперсия(ПВА). :shock:
Главата си залагам, че тази смес е идеална за изолация на бани, басейни и т.нат, ама да налепиш плочки след това отгоре й, но за външна изолация(открити тераси, покриви) е слаба, няма еластичност и от линейните разширения "топло студено" след 2-3 години се отварят пукнатини.
Имам едно малко притеснение за водоустойчивостта на смес от каквато и да е дисперсия със циментовата суспензия при високи обороти на смесителя.Вработва се въздух,материяла става микропорест,с отворени клетки и водопропусклив. Понякога този ефект/микропорите/ се използа за увеличаване на топлинното съпротивление при леки и обикновени бетони главно в северните страни.Затова аз виждам като приемливи оборотите от 50-60 оборота за минута на смесителя/дрелка или подобен уред/ когато се смесва циментена суспензия/циментово мляко/ с акрилатна дисперсия,ако се търси ефект на водоустойчивост.
Tsilkov - майстор
С малко закъснение пиша какво стана на финала (утре и снимки ,а ако не ме домързи и чертеж):
За лепенето на битумната изолация се взе човек който се занимава специално с това.Под стъпките(на подложен бетон)и по външните сутеренни стени се налепи битумна SBS изолация на рула.От вътрешната страна на фундаментните ивици също (обаче голяма мъка падна с прегъването-10 дни отидоха за всичко).После се направи насип с трошен камък около 20 см. за дренаж отвътре на ивиците.Отгоре няколко сантиметра замазка от цимент с пясък.Върху нея се налепи отново битумната изолация като в края XPS-а по ивиците(всичко се топлоизолира) се прекъсна с летви за да не се стопи.Отгоре XPS-а и върху него плочата.
Реално сега сградата е затворена с хидроизолационна вана(собственика реши да не рискува само с хидроизолация по външния контур и дренаж под плочата).Остана съмнението дали не беше по-добре да се изкопае всичко наравно(не само за ивиците)отдолу да се сложи подложен и да се направи хидроизолацията наравно вместо да се чупи по ивиците на фундаментите.
Фло - специалист
Мен пък много ме съмнява,че това,дето сте сложили стиропора под плочата е разумно?!
Tsilkov,май не си вярваш на посланието за топлото в автоматичния си подпис ,щом си сложил стиропора от долната страна на настилката?!
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Мен пък много ме съмнява,че това,дето сте сложили стиропора под плочата е разумно?!
Tsilkov,май не си вярваш на посланието за топлото в автоматичния си подпис ,щом си сложил стиропора от долната страна на настилката?!
Точно защото си вярвам е направено така.В момента цялата къща е опакована в стиропор - освен стъпките защото там няма как :lol: .Ако беше сложена над плочата както казваш топлото по колоните и по шайбите хоп на плочата на сутерена и правим радиатор с който да топлим земята :shock:
P.S.Ето и схема какво се случва когато сложим изолацията отгоре на сутеренната плоча при стандартна монолитна къща:
Изображение
Естествено през стъпките на фундамента все пак има теч ,но едно е топлото да бяга през 30 квадратни метра стъпки,друго е от 30 стъпки + 100 квадрата плоча.
Фло - специалист
Tsilkov написа:
В момента цялата къща е опакована в стиропор - освен стъпките защото там няма как :lol:
Естествено през стъпките на фундамента все пак има теч ,но едно е топлото да бяга през 30 квадратни метра стъпки,друго е от 30 стъпки + 100 квадрата плоча.
Сякаш настилката/плочата/ не лежи върху стъпките /фундамента при това с корава връзка от желязо и бетон,та правиш такива сметки,както се казва без кръчмар!Точно така ще ти бяга топлото,както си го написал "друго е от 30 стъпки + 100 квадрата плоча",когато стиропора ти е под плочата.Защото ,уважаеми колега термина "топлоизолация " е условно понятие! Такова "животно" нема в природата-коректния термин е " материал с високо температурно съпротивление"! Съпротивление,съпротивление ама до едно време и после се предава на основния природен принцип на равновесието! Така стиропора под настилката на кота 0,00 представлява пари хвърлени на вятъра или по-точно заровени безполезно в земята,и обратното стиропора върху настилката ще оказва температурно съпротивление на преноса или топлото ще се задържа повече в стаята т.е. енергийните загуби ще са по-малки.
Tsilkov - майстор
Писах ти обяснение,картинка ти сложих,не ми се обяснява и че сградата е с пресметнато годишно топлоотдаване и как е пресметнато.Съставил си някаква универсална алхимична теория за "материалите с високо температурно съпротивление(вероятно си искал да кажеш материал с високо съпротивление на топлопреминаване-ма както и да е няма никакво значение)" и тяхното оптимално разположение в сградата.Та според нея изолация на сутерен само над плочата се слага за да има смисъл - щом ти се живее в заблуда ся здраве да е :?
Това което казваш за изолацията над плочата има смисъл само когато правиш сграда с дървена конструкция защото тя вече не е термомост към бетонната конструкция под нея.

Тема "Хидроизолация за директно полагане върху топлоизолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: