• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
gkaraivanov - специалист
Благодаря за отговорите !Нямам водасточна тръба близо влагата е ниско долу може би ще се окаже че се вдига нагоре от терасата има някъде пролука най вероятно от фугите на плочката,а за правата да си търся никаква вероятност дог.е платил взел и край!
ANGELI - напреднал
здравейте,

CS 25 Санитарен силикон
Санитарен силикон за всички съединителни и разширителни фуги в мокри и влажни помещения (напр., фуги между керамични плочки в ъглите и на местата, където стената се съединява с пода), където се изисква висока устойчивост на мухъл и плесен. За монтиране и уплътняване на санитарно и кухненско оборудване. За употреба на закрито, открито и в постоянно мокри участъци (бани, кухни, тоалетни, душ-кабини). Захваща отлично към керамика, стъкло, емайл, плочки, полиакрил и др.
Фло - специалист
gkaraivanov написа:
Имам следният проблем:Ново строителство тераса отвън и в стаята мухъл ниско долу!!!Прикачам снимки моля дайте ми съвет!Проблемът с ниското качество на изолационните материали ли е,защото в хола нямам тераса и пак ниско долу под прозореце има малко мухъл и се получава само след дъжд!явно се просмуква от изолацията и избива вътре и какъв ремонт трябва да направя?
Моля за компетентно мнение!
Прикачен файл:
Picture 001.jpg
Втората снимка е отвън на влагата!!!
Аз отвън влага не виждам! Предполагам,че влагата вътре под прозореца е от конденз.Това място е просто най-студеното място от стената.Връзката с появата му по време на дъжд е понижената температура и повишената влажност. За проба,може да се напръска със Саво против мухъл и да се лепне половин квадрат XPS с дебелина 5мм.за вътрешна изолация на мястото да се види какво става.Ако има резултат ,тогава цялата стена се тапетира с такъв XPS ,бял или зелен ,има ги в Практикер например.
paralesa - специалист
Ще ползвам темата на колега,за да задам и аз своя въпрос и впечатления в борбата с влагата и мухъла.
Живея в къща и откак направихме парно,там където не гори печка,а сложихме радиаторите се появява мухъл и влага зимно време. Влагата особено сега в най-студеното е страхотна,започна да се стича направо по стените.Получава се само по външните стени ,вътрешните са ОК . Съответно от влагата се появява мухъл и то много. Особено зад шкафа,където вентилацията е по слаба и мухъла не ссе вижда,той расте бързо и цялата стена почернява. А за да го почистя трябва да местя четирикрилен гардероб тип "секция" с надстройка.Абе тежко и голямо чудо...вече от влачене целия се разкова...на всичкото отгоре мухъла влиза и вътре в гардероба-ужас става.Стената отвън не е измазвана,няма и изолация,планирам да слагам лятото ако има пари. Въпроси имам много,начини да премахна мухъла също съм опитвал много,ама почти без резултат. Дайте съвети и идея,всякакви как на лято да реша трайно проблема с ремонт,а сега поне временно решение някакво дотогава. Влагоабсорбатор с таблетки не ми предлагайте,не помагат. Електрически искам да си вземам,но са много скъпи,всичко над 150-200 лв за момента ми е непосилно. Идеи за някакъв препарат за почистване поне на мухъла(влагата ще я суша с духалката),но да не е на основата на белина,моля ви. Аз нямам голям проблем с тия масовите ,които миришат ужасно на белина,но жена ми не иска и да чува и скоро ако почна да пръскам,ще стане войнааааааааааааа. Абе ужас,хем вижда влага,хем крещи като обезумяла от миризмата на белина...скоро ще ми писне и ще я наритам здраво :) За да не се стига дотам,питам за препарат против мухъл,коййто да не мирише на белина,някой има ли идея? Склонен съм да изслушам всичко,както за временни решения,така и за ремонт-а лятото.
Фло - специалист
Ами остава да отидеш до някоя агроаптека и да ти покажат всички препарати наречени фунгициди и да си избереш,такъв който е поносим на миризма.
Трябва да си намалиш по някакъв начин влажността в стаите,ако нямаш вътрешна топлоизолация. Аз съм си лепнал на стените 3 мм екструдиран полистирол,отгоре тапет и дори сега сушим в стаята прането на сушилник и пак няма мухъл.Конденза се получава от студени стени при контакт на влажния и топъл стаен въздух с тях.
Фло - специалист
Ами остава да отидеш до някоя агроаптека и да ти покажат всички препарати наречени фунгициди и да си избереш,такъв който е поносим на миризма.
Трябва да си намалиш по някакъв начин влажността в стаите,ако нямаш вътрешна топлоизолация. Аз съм си лепнал на стените 3 мм екструдиран полистирол,отгоре тапет и дори сега сушим в стаята прането на сушилник и пак няма мухъл.Конденза се получава от студени стени при контакт на влажния и топъл стаен въздух с тях.
bat_al_a - специалист
За поява на плесени и по-специално мухъла са необходими достатъчна влажност и наличие на хранителни органични вещества. Практически винаги, когато тези условия са изпълнени, наблюдаваме и развитието им. Например плесента Aspergillus restrictus при температура 20°C и влажност 75% се нуждае от два месеца за да покълне, при влажност 80% една седмица, при 85% четири дни и при 90% спорите покълват за два дни. Първият симптом за това, дори когато все още няма видими следи, е миризмата на спарено.

Подходящи органични вещества има навсякъде из дома ни – дърво, текстил, килими, кожа, тапети, прах. По тази причина на фактора хранителна среда не може да се противодейства.

Усилията ни срещу плесените трябва да са концентрирани върху въздействие върху вторият фактор – влажността. Необходимо е да не се допуска относителната въздушна влажност да надвишава 75%, а най-добре да е под 65%. Висока влажност може да се образува при поставяне на мебели плътно до външни стени, при изключване на отоплението през част от денонощието, недостатъчно отопление и проветряване, термомостове, строителни дефекти и др.

Външната топлоизолация е правилно решение за постоянно обитаваните жилища. Но тя няма да ни спаси от кондензата, ако не отопляваме и проветряваме правилно. Изключването на отоплението през деня и включването само докато сме вкъщи, води до изстиване на стените. Въздухът обикновено се отвръща бързо, но поради голямата си топлинна инертност, стените не успяват да се затоплят през времето, когато отоплението е включено. Това води до условия за кондензация на водната пара, предимно в ъгли и скрити зад мебели места по външната стена.

Вместо отоплението да се изключва напълно, по-добре е регулаторът на температурата да се настрои например на 16°C. Така ще се постигне компромис между икономията на енергия и здравословното жилище.

В някои случаи, като допълнителна мярка, може да се препоръча нанасяне на допълнително топлоизолиращо покритие върху проблемната зона.

Понякога причината е в неправилния избор на изолационен материал. Например масово използваният за външна топлоизолация екструдиран полистирол (XPS), поради ниската си паропропускливост, в повечето случаи е напълно неподходящ. Затруднение на нормалния водообмен предизвиква и използването на непредназначени за целта строителни лепила. По-правилно е използването на EPS-фасаден стиропор и подходящи паропропускливи строителни лепила.
  • 1
  • 2

Тема "От къде се просмуква тази влага!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: