• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Lutchezar - майстор
С това се занимават геодезите. Те търсят подпочвените води и определят от какво са.
Във вашия случай обикновено двойна помпа е достатъчно, основна и резервна, работещи непрекъснато и пълнещи резервоар или директно в канализацията.
bigdragon - майстор
Геодези, геоЛОзи, меолози, кой да знае :?:

Намерете причината, не се борете със следствието...
kozl - майстор
нед авг 18, 2024 2:31 ameksotica написа:
вариант е да се сложи помпа да. Но най-добре е да имаме ясна представа откъде идва водата. Иначе замаскираме проблема.
Ако например е спукана тръба на канала, то ще се въртим в омагьосан кръг.
Вече сте се увъртели в омагьосания кръг.
По припцип сутерените, вкл. шахтите трябва да са хидроизолирани и да не пропускат вода, независимо откъде идва.
Пък причината за наличие на вода под терена може да я търсите години наред.
torbalan - Дървен философ
Аз бих търсил вариант да се разкарам от този апартамент...
MamaMy - майстор
Знаете ли колко много къщи има с дренажни шахти? Дори едно време когато нямаше помпи с поплавъци съм виждал на 4-5 места сложени помпи Вида и изведен в къщата ключ за лампа. Всяка сутрин собственика докато примерно си мие зъбите пуска помпата да изхвърли това което се е събрало. Това е единствения начин тези къщи да имат избени помещения. На някои места нивото на подпочвените води е много високо. Имам едни роднини в едно голямо село близо до града. Там живее постоянно брата на едната ми баба. Той ми е казвал, че техния кладенец в двора е преливал няколко пъти и го е заливал. Там е едната помпа в мазата. Като дете много ме впечатляваше, че имат "геран" в мазата, но никой не ми е обяснявал какво е това и за какво служи. А най-интересното е, че селото е между два хълма. Тяхната къща е в най-високата част на единия.
zz_stefanov - майстор
нед авг 18, 2024 6:07 ambigdragon написа:
Геодези, геоЛОзи, меолози, кой да знае :?:

Намерете причината, не се борете със следствието...
Така е, но със следствието задължително трябва да се борят иначе им спират асансьора.

Имал съм такъв случай, казваха ми, че са подпочвени води, докато не открих в тунела под сградата, че изпускател на крана една от вертикалите не затваряше и пръскаше вода. Водата обаче пълнеше шахтата и на съседната долепена сграда. Тясно, но все пак достъпно. Проблемът се реши.
Преди това в началото на сезона шахтите се източваха с помпа и се дообираха със стирка, че да пуснат асансьора. Щяхме, но не им направихме дренажни ями.
mtvachev - напреднал
съб авг 17, 2024 3:19 pmeksotica написа:
нед сеп 24, 2017 1:15 pmmtvachev написа:
Здравейте, от около година живея в апартамент в чиито вход, асансьорната шахта се наводнява и от съображения за сигурност спираме работата на асаньора (блока е тухлен и е строен около 1985 г.).
Понеже във входа нашето семейство е едно от най-младите и реших да проуча въпроса с вариант за ремонта на шахтата. Доколкото разбрах от съседите, тази шахта винаги се е пълнила с вода, още от построяването на блока (Под блока имало подпочвени води, които я пълнели). Преди време е било направена хидроизолация, но проблема не бил решен и пълненето си е продължавало. При последният ремонт на асансьора, въжетата са скъсени с един етаж и е изолиран асаньора да не слиза до мазето. Нивото на водата е константно и не се изменя във времето - около 35-40 см от дъното. Дъждове и сухи периоди не въздействат на нивото му. Чух се с няколко асансьорни техника, но ми вдигат рамене и казват, че нямат идея как се постъпва в такъв случай. Някой от тях ме посъветваха да излеем бетон в шахтата над нивото на водата и така сме щяли да спрем водата.
Търсих фирма която да се занимава с хидроизолации на асансьорни шахти, но най-близката квалифицирана фирма е на 100-на км.
Та въпроса ми е: Ако изпомпаме водата и налеем бетон над нивото на водата, дали бихме изолирали водата. Наясно съм, че ще загубим ектрата - асансьор в мазето, но си заслужава.
Другият въпрос който ме мъчи е: след като нивото на водата е константно (около метър под нивото на мезетата) и допуснем, че изпомпаме довата и залеем с бетон, дали е възможно нивото на водата да премине покрай бетона и да наводни мазетата?
Здравейте,
при нас е същият случай. Как успяхте да решите проблема?

Има строги изисквания на който шахтата трябва да отговаря за да премине годишният асансьорен преглед. Нашата асансьорна шахта слизаше до мазето, така че стигнахме до идеята и реализацията в последствие да изолираме стирката в мазето, да насипен обратен насип до определено ниво, да заварим асансьорната врата на мазето и в/у насипа да изградим нова армирана площадка. За насипа и изолирането отидоха около 10 кубика камък, 1 кубик бетон и арматура. Всичко трябва да се съгласува с фирмата която отговаря за асансьора. След интервенцията те преправят документацията на асансьора и става все едно е с една спирка по-малко. изминаха 7-8 години откакто направих това и нямаме никакви ядове с асансьора.
ESPACE - майстор
нед авг 18, 2024 9:18 amMamaMy написа:
Имам едни роднини в едно голямо село близо до града. Там живее постоянно брата на едната ми баба. Той ми е казвал, че техния кладенец в двора е преливал няколко пъти и го е заливал. Там е едната помпа в мазата. Като дете много ме впечатляваше, че имат "геран" в мазата, но никой не ми е обяснявал какво е това и за какво служи. А най-интересното е, че селото е между два хълма. Тяхната къща е в най-високата част на единия.
До преди години имахме вила на село. В герана много вода, въпреки че бяхме на по високото. Пролетно време водата се вдигаше до метър под кота терен, влизаше и в мазето, имахме дренажна -шахта и дренирахме. Лятото поспадаше. Всичко това продължи 7-8 години, докато ВиК не си оправиха аварията за която никой и не подозираше. :)
  • 1
  • 2

Тема "Наводняване на асансьорна шахта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: