• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Сградата е на две години.
Има шапка горе, качвам снимка как изглежда.
Тъмните петна по коминното тяло не са влага, мазано е с нещо отгоре или е пропито от аспирациите в кухните.
Тръбата от щранга нямам идея дали е изведена до горе или просто а нашита в дупката на комина.
Теч нямаше в началото, появи се от няколко месеца.
Съществува ли опция при силен дъжд, водата да влиза през шапката и да се стича по стените на комина,
като избива през пяната, играеща роля на уплътнение на тръбата?
Това ми изглежда най-вероятния сценарий, но нямам достатъчно познания в материята, затова питах хората, които имат.

Изображение
kozl - майстор
Доста възможности съществуват, даже и такава:
woxx написа:
Съществува ли опция при силен дъжд, водата да влиза през шапката и да се стича по стените на комина,
като избива през пяната, играеща роля на уплътнение на тръбата?
Ако вода се стича по вътрешните стени, възможно е да намери пролуки в пяната, но ще се види по външната стена под тръбата.

Изображение

Аз ли недовиждам или качеството на снимката е зле, но ми се струва, че това е гофрирана ламарина с форма на керемиди. Ако тъй, едва ли има друга хидроизолация под ламарината и се разчита само на обшивката на комина, а там доста ралъци ми се видат и неподходящ начин на връзката ламарина на покрив с обшивката. Според мен обшивката на комина по наклонените страници трябва да е под ламаринените керемиди При силен вятър и дъжд може да навлезе вода обратно по наклона под обшивката, през ралъците.
А и примерно след година, две силикона м-у фугите е отлепил и теча се появил. За по-сигурно се ползва полиуретанов уплътнител, но и той може да се отлепи.
Изходите в покривите са язви - честа причина за течове.
ок, ще обследвам по-обстойно при следващия дъжд.
Течът е доста локален, не е по целия обем на комина, а е точно под снадката на тръбата.
Видимо наистина няма никаква влага, опипвах с ръка, другия път ще пробвам със салфетка и по-сериозно осветление, че сега разчитах на диода от телефона :)
chapara - майстор
Ако не е от дъждовна вода, а и щом е под извивката на тръбата е конденз, който се стича по тръбата от вътрешната страна на комина в горната му част където се среща със студения, зимата, въздух. Тръбата трябва да се махне от коминното тяло и да се изкара самостоятелно с

https://kanelkata.com/%D0%B2%D0%B5%D0%B ... 0%BC%D0%BC,
през ламаринените керемиди, след което да се уплътни.
Хубаво е че студът си отива и вероятно конденза за сега ще приключи, до на есен.
  • 1
  • 2

Тема "Теч от покрива." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: