Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Борис - специалист
Като време колко им е ресурса ?
hygro - майстор
:? Как да ти кажа...
Преди доста години бях решил наивно да спестя пари и купих десетина осушителя Einhell. Изкараха средно около 2-3 месеца непрекъсната работа на един обект, като при това нищо не свършиха. Взех си поука и сега имам професионални машини, навъртели вече по 60 000 часа в изключително тежки условия, които вероятно безпроблемно ще навъртят поне още толкова...

Не че скъпото гарантира качество, но избягвай рекордно евтините устройства - при тях разочарованието е гарантирано. Сносен битов осушител би трябвало да ти служи десетина и повече години, ако се експлоатира нормално.
Борис - специалист
Ако го ползвам само за една стая (кухня,североизточно изложение) , да рискувам ли с евтин модел ?
hygro - майстор
Кухнята е сравнително неприятно място за осушителите, защото във въздуха има мазнини от готвенето. С времето филтърът и питите на топлообменниците се покриват неприятна и изключително трудноотстранима мръсотия, като за чистене не могат да се използват агресивни препарати...

За кухня използвай абсорбатор или май по-правилно е да се каже аспиратор. Ще ти държи чисто и ще изхвърля влагата навън.

А иначе изборът на риска си е твой - всеки сам си знае колко хазарт може да си позволи...
Борис - специалист
В кухнята имам и аспиратор и вентилаторче в комина , и влага по стената . Кажи с две думи уред до 200 лева ще свърши ли работа ( само в стаята , а не да изсушава нови строежи ) , или само вариант от 600 лв нагоре ?
hygro - майстор
Всички осушители са за една стая. В съседната работа няма да свършат :)

Щом толкова настояваш да е най-евтиното, купи го. Със сигурност ще е по-добре отколкото без никакъв. Ресурсът му вероятно се изчерпва заедно с гаранционния срок, но пък ще набереш опит...
mamkata - специалист
hygro написа:
mamkata написа:
за да се появи вода по тавана плочата трябва да е от ламарина, а вътре той да има басеин
Не е точно така. Достатъчно е относителната въздушна влажност да е 80% (изобилието от мухъл показва, че може да е дори повече) за да кондензира водата при 16,4°C. Практиката ми сочи, че това съвсем не е невероятна комбинация. Осушителите вкъщи събират по няколко литра вода на ден, за да поддържат ОВВ на 60%. При това проветрявам ежедневно.
mamkata написа:
може да е дори от пробита водосточна тръба и въобще не е задължително проблема да е точно над него
За това си напълно прав, но от дистанция няма как да отгатнем...
Съгласен съм, ама от първият пост на mesmeric разбирам, че едва ли не тече вода от тавана .... според мен това няма начин да е от нормална експлоатация на помещенията при условие, че се проветряват ... освен ако вътре не се вари боб за един полк :)

mesmeric написа:
Бяхме се обнадеждили, че проблемът е , че не е проветрявано достатъчно. Но днес, когато снегът започна да се топи, на таваните отново изби вода.
От тук личи, че проблема явно е от покрива, ама без снимки или оглед на място - толкова
Palawnik - специалист
hygro написа:
3. Белината е добро решение, НО временно. Няма постоянно решение чрез химически средства, освен използването на фунгициди, но не вярвам, че би искал да живееш в такъв дом.
Едно малко разяснение на това което казва hygro.
Мухала е гъба. Както гъбките в гората. Често се случва да има няколко вида гъби в едно петно мухал. Гъбите, както знаем, се размножават по два начина - чрез спори и чрез мицел. Когато третираме с дезинфектант (белина) ние унищожаваме гъбата и нейния мицел, но спорите остават. Те са по дрехи, по кожата ни и по всичко което се сетим. Когато идват гости те също носят със себе си спори.
Когато се използва белина като дезинфектант решаваме проблема за около 2-3 седмици. После стената отново се заразява и започва ново развитие. Цикъла се повтаря докато не се реши проблема трайно.
hygro - майстор
mamkata написа:
mesmeric написа:
Бяхме се обнадеждили, че проблемът е , че не е проветрявано достатъчно. Но днес, когато снегът започна да се топи, на таваните отново изби вода.
От тук личи, че проблема явно е от покрива, ама без снимки или оглед на място - толкова
Аз съм по-предпазлив в диагнозата. Затоплянето на времето е свързано и с увеличаване на абсолютната влажност на въздуха, т.е. увеличаване на влажностното натоварване на помещението. Разбира се, много е вероятно да си прав, но пък съм се нагледал на чудеса и затова избягвам категоричността.

За пример по-долу върху диаграмата на Молиер съм начертал два случая на затопляне на външен въздух до 20°C:
  1. от -5°C при ОВВ 80%
  2. от +5°C също при ОВВ 80%
Вижда се, че абсолютната влажност се е покачила почти двойно - от 2,73g/kg на 4,61g/kg. В първия случай затопления въздух ще има ОВВ само 13,7%, а във втория 29,9%. В зависимост от типа на източниците на влага в помещението, това може да е от значение.

Разбира се, изложеният случай е само един от факторите, но го давам за пример, че нещата рядко са черо-бели...

Прикачен файл

mollier.jpg
Диаграма на Молиер
mollier.jpg (241.79 KиБ) Видяна 9106 пъти
mesmeric - помощник
Здравейте отново,

Благодаря много на всички за отговорите.

Стаята, в която има най-малко мухъл, по принцип се отоплява с духаща печка и заради нея май стъклата не се изпотяват. Само че в момента в апартамента не живее никой и положението сега във всички стаи е добре. Възможно ли е да се появи пак мухъл, като се нанесатхора, дори и да се проветрява? Все пак през зимата това не може да се прави много често и за дълго .

Стените в кухнята бяха толкова мухлясали, че решихме да изкъртим мазилката. Интересното е, че отдолу е сухо, така че все пак вероятно няма теч, а мокрото е било заради конденз.

Какво покритие е най-добре да се сложи на стените в кухнята? Има ли нужда да кърмахаме всичко до тухла (тухла е, не е панел), за да се изсуши ако има някаква просмукана влага, която не се вижда, но може да избие на пресните стени? И рисковано ли е да се прави нова мазилка сега в зимата?

Не мисля, че има пробита водосточна тръба - водата нна тавана не е толкова много. Даже не тече с капки, а простос стои мокро. И това е само в кухнята.

И последно - имам ли нужда от осушител?

P.S. Опитвам се отчаяно да кача снимки, но след като ги browse-вам и натискам Add Attachment, всичко изчезва. Размерът е ок, не знам защо не става, а наистина е добре да покажа.

Тема "Мухъл или теч - къде е проблемът?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: