Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Petyr - специалист
Щом няма теч, явно е ниската температура в комбинация с долепения скрин, който пречи на движението на въздуха.

Явно до тази зима, неизолираните тръби на котелното са затопляли по някакъв начин този ъгъл и затова не е имало конденз, а от там и мухъл. Отделно предполагам и стълбището на съседите не се отоплява, а и щом стената ти е кограж на стълбището, то става доста добър термо мост.

Точно на този ъгъл имаш ли бетонна колона?

Според мен проблема ти е именно в липсата на изолация, както и малкото разстояние между скрина и стената. На скицата, червената част от стената се затопля единствено от синята площ. Т.е. там винаги ще е най-студено.

Решението според мен е да сложиш 8 см. EPS на външната стена, да дръпнеш скрина на 15 см. и да залепиш "термотапет" с ал. фолио или нещо като депрон (XPS). Ако можеше да изолираш и от към стълбището на съседите, с вата между двете стени, можеше да минеш и без вътрешна изолация но вече е късно...

Аз лично в кухнята вместо термотапет с ал. фолио залепих чист - 4мм EPS и отгоре сложих мебелно фолио, което служи за пароизолация.

Прикачен файл

ygyl.JPG
ygyl.JPG (6.45 KиБ) Видяна 4528 пъти
8180 - майстор
Хм,
Не очаквах там да е вратата на съседите, което не променя проблема.
Те от там ли влизат - през твоя балкон и как използват пространството под високата част на стълбищато си?
Петър нагледно е показал разсъжденията за термомоста. Бих добавил сама, че горе и долу (при хоризонталните плочи) нещата се влошават и "червеното на картинката се разширява допълнително.
В разсъждението на Петър за ефекта от изолираните тръби в мазето и препоръките за изолациите също.
Все пак, обаче планувай тези дейности, след като категорично установиш отсъствието на вода (теч, просмукване и пр.).
Мисля в този форум имаше методика за груба проверка влажността на стените (там беше за подове по памет), чрез залепване на парче найлон плътно към повърхността и наблюдаване за количествата на евентуален конденз. При добро желания (с повече проби едновремено за да са при еднакви условия) би могло да се прецени от коя посока евентуално идва външна влага.
spec - специалист
Благодаря за отговора.
Petyr написа:

... Точно на този ъгъл имаш ли бетонна колона? ...
Да, там има колона и може би наистина тя е проблемът, въпреки че толкова време до сега не се беше появил.

Ще направя външна изолация и на съседната стена, но моля някой майстор да се включи:
С какво се лепи стиропора, на какво разстояние и с какво се шпаклова след това? Мога ли да завърша с бяла цементова шпакловка (мразо-устойчива)? Никога не съм правил (нито виждал) тази процедура.

Тема "Може ли да сложим стиропор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: