• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
$64EN - специалист
понеже стана въпрос за качествени материали в съседната тема => да си дойдем на думата
въпросната тераса се намира на първия етаж и под нея има гаражи . много течеше дори и по жегите .бяха се образували дори сталактити . терасата беше с мозаячни плочки залепени с цимент към замазката и под тях имаше асфалтови хидроизолация ,като по ъглите ( между стените и пода ) не беше залепена и имаше кухина , в която с продължение на годините конденза се беше превърнал в постоянна избиваща влага . наложи се цялостно изкъртване на плочите , замазката и изчистване на старата изолация до последното парченце асфалт.
след това оставих плочата да изсъхне 2 седмици на яркото лятно слънце и се започна офанзивата . изчисти се основата и цокъла от слаби места до здраво и като се почна едно метене половин метла отиде . след това се грундира всичко ( пода и цокъла ) с боро контакт , отгоре една шпакловка с боро флекс и като изсъхна положихме първата хидро изолация . не мога да се сетя за марката в момента , но беше еднокомпонентна суха в чувалчета някаква Българска – теразит примерно . По ъглите сложихме и стъклофибърна мрежа .върху нея се направиха майките за замазката и се започна компенсационната фуга . изчиства се старата такава до дъното й , измита се хубаво и се полагат конопени въжета и се залива с един гел - KB-PUR GEL на немската фирма KOSTER .тази процедура се направи още няколко пъти защото след изчистването на старата пяна от фугата се освободи доста място .накрая стана тъка =>

след това последва вертикалната част от фугата .
от същото въже се режат къси пърчета и се смесват с въпросният гел ( KB-PUR GE ) и се слагат много бързо във фугата . като казвам много бързо имам впредвид зверски бързо , защото гела като се смеси с вода се втвърдява за 10 секунди . и тази процедура се прави няколко пъти до пълното запълване на фугата =>

много яка химия направо разлагат ръкавиците . винаги си носете по 2 чифта ръкавици , та дори и по 3

на другият ден върху въжетата и гела се слага еластична лента ( К 120 пак на същата марка KOSTER) , . отгоре се прави замазката и като изсъхне се "нарязва" с диамантен диск за бетон на "квадрати" не по-големи от 3 на 3 метра с дълбочина около 1,5 см.

измита се пак много хубаво и се грундира . после се полага последната и най-важна хидроизолация - в случая BD 50 . в ъглите се слага от еластичната лента

след това се прави и останалата част от терасата- пода и цокъла

накрая след като е изсъхнало 2 дена се запушва канала

и се пълни терасата с вода за 24 часа зада се тества държи ли хидроизолацията . след като издържи теста се пише протокол че всичко е изпълнено подобаващо манияшки и се продължава с лепенето на плочките и крайното оформяне на компенсационната фуга .

edit :
понеже изчезнаха снимките , по назнайна от мен причина ги качвам отново , само зада не се обесмисля и зада е полезна темата на всички хора с проблеми от течове :) :wink: :computer: :hug:

единствено не ми се занимава втори път да ги подреждам

смятам че ще се ориентирате и тaка :) :respekt:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

дори добавих и една нова снимка :roll:
Последна промяна от $64EN на съб фев 06, 2010 9:47 pm, променено общо 3 пъти.
masterval - майстор
Супер! Нищо нямам да правя по тази технология, но ми харесва как я описваш :)
bullet - специалист
Малее, при тази хидроизолация терасата спокойно може да се използва и за басейн :lol:
$64EN - специалист
masterval написа:
Супер! Нищо нямам да правя по тази технология...
ще се радвам да споделиш твойта технология :)

bullet написа:
Малее, при тази хидроизолация терасата спокойно може да се използва и за басейн
тя беше басейн , но само за 24 часа :-D

ще се радвам ако някой сподели впечатления от други марки хидроизолации
tuninghuman - специалист
каква е ролята на въжетата и гела?
$64EN - специалист
tuninghuman написа:
каква е ролята на въжетата и гела?
функцията им е че те се напояват с този гел и улавя и най-малката влага , която се опитва да премине през фугата . гела сам по себеси може да поема много вода и колкото повече влага и вода поема , толкова повече се разширява и не позволява проникване на вода на по-дълбоко . страшна работа е много е добър .като ходих във фирмата да ме обучават как се работи с продуктите им , ми демонстрираха функцията на гела- едно парче от засъхнал гел с размери в диаметър колкото старите железни 10 лева и дебелина около 5-10 мм го сложиха в една пластмасова чаша от 250 мл пълна 2/3 с вода и след известно време гелът попи всичката вода и зае формата на чашата :? . много напредват технологиите в днешно време.
та в общи линий се слагат такива въжета , защото те също поемат гела в себеси ( след като се залеят въжетата с гела , започват да се свиват много с по 40 см от всяка страна и от 10 метра стават към 9,2 м -затва се режат по-дълги ) и помагат да се намали количеството на използвания гел ( служи като плънка един вид , която пак има свойствата на гела ) .
tuninghuman - специалист
$64EN благодаря ти за отговора и самата тема е супер - с много полезно инфо и снимки. тоя гел много яко нещо е явно - в кой магазини продават тези продукти - Koster?

имам и една ли4на молба - моля те за съвет и насоки как да направя тези две тераси особенно полукръглата (тя е над помещение) да не пропускат капчица - въпросната полукръгла тераса има замазка и 2 шпакловки - едната е с водно стъкло смесено в разтвора. Искам да им слагам гранитогрес или нещо друго но преди това искам тотална хидроизолация
Kakви материали на кои производители препоръчваш или кои не?

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
prascho - майстор
Ето и основата на моите тераски. Върху плочата е направена замаска с наклон от майсторите, които преди години измазаха къщата. Смятам да предприема следните стъпки:

1. Направа на парапети от желязо
2. Почистване на основата с метла и мокър парцал /обезпрашаване/
3. Полагане на грунд
4. Полагане на двукомпонентна хидроизолация на Вебер на циментова основа за външна употреба с повичена УВ устойчивост weber.dry ss-15 две ръце /цена за бака от 33 кг -160 лв с ддс/
5. Полагане на гранитогрес или някакви готови финишни плоскости от гранит или подобни материали.

Баща ми е донесъл две брошурки на гръцка изолация продавана в един склад до местоработата му. Грундът се казва Primer HC /8 кг - 106 лв/, докато хидроизолацията се казва HYPERDESMO /25кг - 270лв/. Вижда ми се доста по-скъпа от тази на Вебер.

Вие какво мислите за съответните стъпки и за типа хидроизолация?

Прикачен файл

terasa.jpg
terasa.jpg (71.86 KиБ) Видяна 16697 пъти
$64EN - специалист
tuninghuman написа:
$64EN благодаря ти за отговора и самата тема е супер - с много полезно инфо и снимки
:-D много се радвам че ви харесва и още повече ще се радвам ако е полезна на някой тази темата :) .от доста време се канех да я направя и най-накрая успях да отделя малко време и да кача снимките
tuninghuman написа:
тоя гел много яко нещо е явно - в кой магазини продават тези продукти - Koster?
незнам дали се продават продуктите на тази фирма в някой магазин , защото аз си ги взимам направо от главните дистрибутори за БГ .
иначе гела е действително много як .на сайта на фирмата можеш да видиш има презентации .едната е с един басеин , който се напуква и започва да изтича вода от пукнатината. гела е точно за такива цели , при това се обработва пукнатината отвъншната страна с определено съотношение вода . в даденият пример се смесва 1:1 със спец. пистолет и стяга за секунда най-много .
tuninghuman написа:
имам и една ли4на молба - моля те за съвет и насоки как да направя тези две тераси особенно полукръглата (тя е над помещение) да не пропускат капчица - въпросната полукръгла тераса има замазка и 2 шпакловки - едната е с водно стъкло смесено в разтвора. Искам да им слагам гранитогрес или нещо друго но преди това искам тотална хидроизолация
значи щом ще полагаш нещо над изолацията съвсем спокойно можеш да направиш същата изолация като на тази тераса , която аз направих . въпросната изолация се води BD 50 .в баки е и е готова за работа , само се разбърква хубаво . единственото важно нещо е че трябва замазката да е идеално суха и чиста , за да се гарантира добра спойка между изолацията и основата.
tuninghuman написа:
Kakви материали на кои производители препоръчваш или кои не?
горещо ти препоръчвам продуктите на въпросната фирма ( и не защото се опитвам да им правя реклама , а защото се обедих практически в техните качества ) .за сега съм работил съм с хидроизолационни материяли на теразит на циментова основа , на церазит пак на циментова основа и на боро -течната гума , и да си призная нито едно от изброените не може да се сравни с BD 50. просто това е най-добрият материял с който съм работил до сега и друг не използвам вече става ли дума за хидроизолация . затова призовах ако някой е работил с други марки изолация да сподели доволен ли е от тях .

prascho написа:

Ето и основата на моите тераски. Върху плочата е направена замаска с наклон от майсторите, които преди години измазаха къщата. Смятам да предприема следните стъпки:

1. Направа на парапети от желязо
2. Почистване на основата с метла и мокър парцал /обезпрашаване/
3. Полагане на грунд
4. Полагане на двукомпонентна хидроизолация на Вебер на циментова основа за външна употреба с повичена УВ устойчивост weber.dry ss-15 две ръце /цена за бака от 33 кг -160 лв с ддс/
5. Полагане на гранитогрес или някакви готови финишни плоскости от гранит или подобни материали.

Баща ми е донесъл две брошурки на гръцка изолация продавана в един склад до местоработата му. Грундът се казва Primer HC /8 кг - 106 лв/, докато хидроизолацията се казва HYPERDESMO /25кг - 270лв/. Вижда ми се доста по-скъпа от тази на Вебер.

Вие какво мислите за съответните стъпки и за типа хидроизолация?
като последователност добре си се ориентирал, но
незнам дали тази изолация която си избрал ( не съм работил с нея ) , може да се полага на влажна основа , ако може тогава спокойно изчисти и с влажен парцал ( което за сега ми се струва излишно , но знае ли човек :? )
другото което исках да ти кажа е че и на мен ми се струва малко скъпичко - и грунд и изолация .
хубавото на изолацията на Кьостер-BD 50 , е че не е необходим спецяилен грунд => грундира се със същата изолация , но разредена с вода 1:1 и това е грунда .

тъка че незнам какво да те посаветвам . сигурен съм , че ще са добри и тези материали , които сте харесали , но дават ли ви се толкова пари , като може да си го направите пак идеално , но за по-малко $

това е описание на

KÖSTER
BD 50

ЕЛАСТИЧНА ИЗОЛАЦИЯ ПОД ОБЛИЦОВЪЧНИТЕ ПЛОЧКИ ВЪВ ВЛАЖНИ И МОКРИ ПОМЕЩЕНИЯ, КОЯТО НЕ СЪДЪРЖА РАЗТВОРИТЕЛИ

ОПИСАНИЕ
BD 50 KÖSTER се доставя готов за употреба, без съдържание на разтворители и лесен за нанасяне. Той представлява отличен повърхностен материал за изолация под облицовъчни плочки и покрития във влажни и мокри помещения. Веднъж нанесен върху субстрата, той се превръща във високо еластично, хидроизолационно фолио, което подпомага идеално свързването на пукнатините. BD 50 е много подходящ да се покрие с каквото и да било стандартно лепило за плочки, което не съдържа разтворители. Поставяйте плочките върху хоросан или дебел подложен слой.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Вискозитет 3 500 mPa.s
Специфично тегло 1.50 г/см2
Приложение над + 5 º С
Време на втвърдяване /1 пласт/ 3 часа
Цвят бледо сив
Дебелина на мокрия 1 пласт 0.5 мм
Дебелина на мокрия 2 пласт 0.5 мм
Време на втвърдяване /2 пласт/ 20 часа
WDD 7.6 г/м2 d
Натоварване, което предизвиква разрушаване /23 º С/ 2.1 N/mm2
Удължение при разрушаване /%, 23 º С/ 220

СФЕРА НА ПРИЛОЖЕНИЕ
BD 50 представлява една отлична безшевна хидроизолация на стени и подове във влажни и мокри помещения от рода на бани, автомивки и др. Тя осигурява изключително слепване на бетона, зидарията, циментовата и варовата мазилка, порестия бетон, фибробордовете, гипсовите плочки, циментовите, гипсовите и магнезиевите замазки и всички видове керамични покрития.

ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА
Субстратът трябва да бъде сух и чист, да не съдържа масла и мазнини. Той трябва да е също така грапав и твърд, стабилен и здрав и да има равна повърхност.
Хигроскопичните субстрати изискват предварително грундиране с Полизил KÖSTER /разход: 130 г/м2/. Не-хигроскопичните и керамичните повърхности се нуждаят от грундиране с BD 50 KÖSTER, разреден с вода 1:1.
И в двата случая изчакайте около 3 часа преди да нанесете BD 50.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Нанасяйте BD 50 KОSTER посредством четка или валяк и предварително го разбърквайте.
За предпочитане е не-хигроскопичните повърхности предварително леко да се начукат.
Ъглите и съединенията стена/под изискват поставянето на Еластична лепенка К 120 KОSTER заедно с първия пласт. Нанесете втория пласт върху подаващите се от първия пласт краища.
Позволете на покритието да изсъхне за около 20 часа преди да започнете да поставяте керамичните плочки.

РАЗХОДНА НОРМА
500 – 600 г/м2 за пласт
общ разход: 1.0 – 1.2 кг/м2

ПОЧИСТВАНЕ НА ИНСТРУМЕНТИТЕ
Почистват се с вода веднага след употреба.

ОПАКОВКА
20 кг метални бидони

СЪХРАНЕНИЕ
В хладни, но не хладилни помещения - 12 месеца.

значи миналата година една бака струваше 116 лв .
tuninghuman - специалист
BD 50 - ама само от София явно мога да купя, а не съм от София ... иначе качеството явно е доста високо но ... как да се добера до една бака?
  • 1
  • 2

Тема "хидроизолация на една тераска и компенсационна фуга" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: