Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
dyakon_nz - помощник
Здравейте колеги.. имам проблем с влагата в заведението ми за бързо хранене, понеже то е с открита кухня.. а аспираторите ми се струва че меногат да издърпват влагата достатачно добре.. ако може за съвет

Благодаря предварително :?:

Прикачен файл

Изобр008.jpg
Изобр008.jpg (97.42 KиБ) Видяна 4760 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
Теоретичният отговор е: Намаляване източниците на влага и вентилация. Аспираторите, най-вече са за друго, а не за вентилация на помещението.

Ако дадеш повече информация, сигурно ще получиш и по-точни отговори. Например, в какво се изразява проблемът с влагата?

А, да и - Добре дошъл! :)
dyakon_nz - помощник
благодаря за бързия отговор...
Ами заведението е малко .. няма вентилационна система.. има само одушник и вход за свеж създох.. понеже не не е със стъклопакет.. и дограмата е старата аломиниева.. сутрин е много стодено и по прозорците и стените се натрупва конденз.. на котлоните (по горе на снимката) всяка сутрин се готвят 5 супи и след това поне 3 ястия .. ..

ако нещо не ви е станало ясно питайте :)

Прикачен файл

Копие от Изобр009.jpg
Копие от Изобр009.jpg (90.96 KиБ) Видяна 4725 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
Отговора май сам си си го дал - поне нова дограма....но сигурно си под наем?
Точката на кондензиране на влагата е доста по-ниско при тази дограма. Даже само хора да има, без да се готви, пак ще имаш конденз.

Оффтопик: След, малко чакам Оби да каже п и боята. ;)
dyakon_nz - помощник
не съм под наем .. мое си е...
ама за по лесен вариант съм мислил..
понеже се отоплява с 2 радиатора от водната риза и си изсъхват като нажегна печката понякога... таа... мисля да направя един общ аспиратор .. по голям .. и да пробия няколко дупки под радиаторите с едно коляно нагоре насочено към радиаторите.... ... дограмата доста кинти ще е .. бая джам има.. :shock:
ArturDent - Почти Безобиден
Наистина при такава дограма спасение няма - ще правиш разни неща и пак ще стигнеш до дограмата. Поразтърси се из форума и интернет за "точка на конденз". За да разбереш за какво става въпрос.

Най-просто казано трябва температурата на стъклото да ти е 15 градуса поне. При твоята влажност - сигурно 20. Няма как да намалиш до толкова влажността в помещението за да компенсираш температурата на профила/стъклото.
Намери дограмаджии, които няма да ти изчислят цената на кв.м. прозорец, а смятат профил+стъклопакет+монтаж. Така ще ти излезе по-евтино.
hygro - майстор
От тази диаграма можеш да отчетеш точно при какви температури и влажности настъпва конденз. Най-добре си закачи един стенен влагомер, за да те ориентира за състоянието, но се обзалагам, че помещението има недостатъчна или лошо организирана вентилация.

Наблегни на въздухообмена - ако нормативните изисквания са изпълнени, не би трябвало да имаш конденз или поне не редовно, а инцидентно. Провери дали е правилно разположението на входящите и изходящите отвори на вентилационната система. Недостатъчното отопление също може да е фактор - не го изключвай нощем, а го оставяй на 15-16°C.
dyakon_nz - помощник
мхм благодаря ви колеги.. ако има нещо по темата ще питам.. ако има нещо за допълване пишете :wink:
Master_Kenobi - V.I.P.
dyakon_nz написа:
не съм под наем .. мое си е...
ама за по лесен вариант съм мислил..
понеже се отоплява с 2 радиатора от водната риза и си изсъхват като нажегна печката понякога... таа... мисля да направя един общ аспиратор .. по голям .. и да пробия няколко дупки под радиаторите с едно коляно нагоре насочено към радиаторите.... ... дограмата доста кинти ще е .. бая джам има.. :shock:
Бая, бая... Колко да е бая... :-D
Тия два прозореца ми се виждат към 15-16 квадрата. По 24-25 соф. лв. на квадрат (стъклопакет)... Има-няма 400 кинта. При вас може и малко по-евтино да е.
За профила на рамките, изработка... монтаж - още горе-долу толкова, макс! (Няма да е скъпо, щото нямаш отваряне, механизми...)
Та тва са кинтите - към 8 стотака.

Не знам дали са ти много, ама помисли и колко ще икономисаш от отопление (нали не ги държиш на студено клиентите :-D ).
Пък и температурата ще се вдигне през нощта и влагата трябва да изчезне. Че както е тръгнало, догодина може и мухъл да имаш...

И вентилация!
С абсорбаторите няма да как да вентилираш помещението си мисля. И да си дупчиш стените при това положение е безсмислено.

П.П. Тва там горе климатик ли е? Какъв? :?
dyakon_nz - помощник
благодаря ти .. за съветаа...

а този боклук горе кадето го виждаш ... е мноо зле..
чистене.. чистене .. и не тръгва.. на топло..

на студено лятото беше добре.. ама сега като се наложи да пусна топлинка .. гг. свети една червена лампичка и не тръгва
някъв боклук е май.. TOYO ? :?

Тема "Проблем с ВЛАГА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: