Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
evgor - напреднал
Здравейте на всичли съфорумци.Имам един въпрос,свързан с овлажняване на пода в една от стаите.Ето за какво става въпрос.Преди няколко дена почнах да махам плочките на 1-ия етаж на къщата,с цел да направя добра подова замазка и след време да сложа евентуално паркет.Оказа се,че под плочите пода е влажен.Никъде преди това в тази стая не е избивало вода ли мухлясвало,затова остана учуден.Пода е леко влажен,няма видимо вода по него,но седи леко влажен и с различен потъмен цвят.Стената,до която е най-видимо това е подпорна за къщата,имам предвид че първия етаж е с 3 стени,а четвъртата се явява плоча м/у двете нива на двора.въпроса ми е при това положения мога ли да направя нормална циментова замзака,ще спре ли влагата?Другия вариант,който обмислям е да направя тънка замаака с теракол и отгоре саморазливна или да положа някаква хидроизолация и след това да правя каквото съм намислил.Необходимо ли е да направя дренаж отвън,ако сметнете,че проблема не е маловажен и трябва да бъде отсранен,а не просто да запечатам влагата.поствам и снимки,ако може по тях да се оринтирате за положението.Ограденото в червеното кръгче на първата снимка е парче от пода,което откъртих един ден преди това,за да видя дали наистина е влажно или просто цвета си му е такъв,тъй като на допир не се усещаше влага.На втората снимка съм се опитал да снимам по-голяма част от пода,ако това може да бъде от полза за преценката ви

Прикачен файл

DSCI0002.JPG
DSCI0002.JPG (97.26 KиБ) Видяна 6227 пъти

Прикачен файл

DSCI0001.JPG
DSCI0001.JPG (99.56 KиБ) Видяна 6227 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
По снимки влагата ще се прецени трудно.
Влажна ли е и подпорната стена или само така ми се струва на снимката? (Ако това е тя изобщо.)
Какво има под бетонната плоча на пода? Мазе? Ако не, знае ли се за някаква хидроизолация или дрениране под нея?
evgor - напреднал
Специално есента варосах стените,с цел да се види дали избива влага някъде по тях,но нямаше петна или овлажняване никъде.отдолу няма мазе,доколкото знам основите са на метър в земята.Възможно е отдолу да има стириопор,под една по-дълбока дупка изскочи едно парче,но не мога да го твърдя със сигурност,защото не съм къртил,за да проверя.За дренаж не знам да е правен,къщата не естроена от мен,така е купих.имаше тапети по стените,които не бяха мухлясали или овлажнявани.
hygro - майстор
Паркетът е прекалено чувствително към влага подово покритие. С частични мерки няма да минеш. Задържително трябва да спреш влагата извън къщата, но както Кеноби вече каза, от снимките не може да се разбере какво да се направи. Проследи пътя на подхранване с влага. Виж къде ти се изливат водостоците...

Ако можеш, пусни няколко общи снимки от различни ракурси на сградата и няколко детайлни. Означи къде е влажната стена. Пусни снимки на склона, както откъм сградата, така и откъм горния край на парцела.
evgor - напреднал
съжалявам,че отговарям толкова късно,но едва днес се качих и направих няколко допълнителни снимки,които надявам се,ще дадат малко по-добра представа за проблема.както може да се види от приложените снимки,а и от другите,към които съм дал линк,по стената няма влага,тя е единствено по пода.улуците не капят в тази част на двора,но пък няма някаква настилка,която да предотврятява просмуквнаето на водата от пръстта към стената.ако може да си създадете някакво впечатление,ще съм ви благодарен да го споделите и да видя какви мерки ще взимма по-нататък.

http://www.sarafa13.snimka.bg/album.php?album_id=359566

на този линк ще откриете по-подробни и по-ясни снимки от няколко ъгъла към пода и стената

Прикачен файл

DSCI0031.JPG
DSCI0031.JPG (88.82 KиБ) Видяна 6097 пъти

Прикачен файл

DSCI0032.JPG
DSCI0032.JPG (119.55 KиБ) Видяна 6097 пъти

Прикачен файл

DSCI0041.JPG
DSCI0041.JPG (56.87 KиБ) Видяна 6097 пъти

Прикачен файл

DSCI0155.JPG
DSCI0155.JPG (97.4 KиБ) Видяна 6097 пъти
hygro - майстор
Тази подпорна стена чак на каптаж прилича. Доколкото виждам, даже и барбакани няма по нея... Доколкото разбрах от поста, специални мерки за отвеждане на водата не са взимани, та чак ми е чудно, че толкова малко проблеми си имал. Ако ти препоръчам, каквото пише в книгите за такива случаи, здраво ще ти разваля настроението...

Затова по-добре да потърсим алтернативно решение, още повече, че явно си облагодетелстван от хидрогеоложките условия и досега не си имал сериозни проблеми. За целта:
  • Има ли кладенец или септична яма наблизо? Какво е нивото в тях спрямо пода на първия етаж?
  • Какви възможности има за заустване на води?
Мисля евентуално за водопонизителен кладенец пред подпорната стена, ама решението трябва да си вземеш сам - диагноза от дистанция не може да се прави. Дали изобщо водопонизителният кладенец е приложим там, няма как да гадая...

Виждам, че парцелът е по-ниско от пътя. Край пътя има ли канавка и изправна ли е? Неизправна канавка може да ти докара цели порои пред прага.

ПП
Аз ли недовиждам или третия етаж наистина е килнат навътре...
evgor - напреднал
hygro написа:
Тази подпорна стена чак на каптаж прилича. Доколкото виждам, даже и барбакани няма по нея... Доколкото разбрах от поста, специални мерки за отвеждане на водата не са взимани, та чак ми е чудно, че толкова малко проблеми си имал. Ако ти препоръчам, каквото пише в книгите за такива случаи, здраво ще ти разваля настроението...

Затова по-добре да потърсим алтернативно решение, още повече, че явно си облагодетелстван от хидрогеоложките условия и досега не си имал сериозни проблеми. За целта:
  • Има ли кладенец или септична яма наблизо? Какво е нивото в тях спрямо пода на първия етаж?
  • Какви възможности има за заустване на води?
Мисля евентуално за водопонизителен кладенец пред подпорната стена, ама решението трябва да си вземеш сам - диагноза от дистанция не може да се прави. Дали изобщо водопонизителният кладенец е приложим там, няма как да гадая...

Виждам, че парцелът е по-ниско от пътя. Край пътя има ли канавка и изправна ли е? Неизправна канавка може да ти докара цели порои пред прага.

ПП
Аз ли недовиждам или третия етаж наистина е килнат навътре...
не знам като е строена да е правено нещо специално против влагата и отвеждането на водата.така е купихме,мисля че не са се престаравали и правили всичко по учебник.наистина досега поне явно не е имала проблеми,но има доста предпоставки за това.би ли ми пояснил какво е това барбакани,заустване на води,водопонизителен кладенец???ако ми ги разясниш накратко,бих могъл да си избера какво да направя за да намаля влиянието на влагата.има септична яма,под нивото на първия етаж е,но тя не се ползва вече,защото е направена канализация.каква полза мога да имам от нея?
край пътя няма канавка,водата си се стича по улицата,но пред оградата е малко повдигнато,така че би могло да влезе вода там,но само при голям порой.
третия етаж,поне колоната малко е направена накриво,ама какво да се прави,не мога да е изместя.с топлоизолацията мисля да го поприкрия малко.
ако имаш възможност,би ли написал,може и на лично,какво пише в учебниците,сигурно ще ми изправиш косата,но поне да знам и да реша дали да тръгна да го правя както трябва.мерси предварително
hygro - майстор
Едно време барбакан са наричали различни отбранителни съоръжения, в частност амбразури. Сега означават отвори за отичане на вода например от покриви или подпорни стени. В твоя случай на стената трябва да се виждат отвори с чучури.

Вместо засуканата дума "заустване", може да употребим с определени уговорки "място на вливане". С други думи канализационна тръба, канавка, дере и т.н., което да има подходяща денивелация и където изливаме водите, събрани от дренажа.

Освен дренажа има и други видове водопонизителни съоръжения. Както сочи наименованието, служат да снижат локално нивото на подпочвените води, като се създаде достатъчно интензивен отток на желаната дълбочина. Експлоатацията на водопонизителния кладенец е скъпа, заради енергоразхода на помпата в него, но при теб вероятно водата не е много, та консумацията може да се окаже поносима...

Класическият начин е дренаж с много копане, но май няма как да качиш багер над къщата, освен ако има някакъв път отзад...

Ама преди да хвърляш каквито и да е труд и пари в проби и грешки, викни си някой специалист да те консултира на място. Виждам, че си от Пловдив, мога да ти съдействам с препоръка. Снимките са едно, на място може да се окаже съвсем друго... Много съм скептичен към всякакви средства, действащи "отвътре". С огромна степен на вероятност няма да решат проблема - и стените се напоени с вода до границата на насищане. Пораженията изглеждат като от продължително въздействие на водата, а не от епизодично т.е. паркетът дори да не се дигне, ще мухляса и изгние.

Тема "Влага под плочките" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: